Taktičko svjetlo

Optoelektronička oprema kakvu viđamo na ciljnicima streljačkog oružja uglavnom zadovoljava potrebe vojske i policije kad je riječ o identifikaciji ili utjecaju na cilj, ali su na tržištu sve prisutnija nova i inovativna rješenja

Suvremene vojne i policijske postrojbe, posebno one sa specijalnom namjenom, provode sve širi i detaljniji spektar operacija. Zbog složenosti i osjetljivosti, bez obzira na područje djelovanja (koje je danas sve češće urbano), za uspjeh operacija potrebna je točna i precizna identifikacija ciljeva. Na engleskom se naziva target identification ili recognition, a u širem je kontekstu poznata i kao target acquisition, što uključuje detekciju, lociranje i identifikaciju cilja. Uz borbenu identifikaciju vlastitih snaga (combat identification – CID), dobra je vidljivost cilja presudna za uspjeh operacija, a negativan ishod najčešće uopće nije opcija.

Pripadnici Satnije specijalne Vojne policije OSRH na vježbi. Na Picatinny šinama svojih pušaka imaju baterije od 135 lumena (Foto: Tomislav BRANDT)

Standard je da se tijekom operacija mora paziti na pravila vođenja borbe, na engleskom poznato kao rules of engagement (ROE), kojima se definira pravne okvire za uporabu sredstava (neubojitih i ubojitih), što su na raspolaganju angažiranim snagama na terenu, tj. zapovjednicima koji donose odluke na taktičkoj razini. Iskustva iz neuspjelih ili djelomično uspjelih operacija pokazuju da se neuspjesi ne odražavaju negativno samo na konkretnu operaciju, nego štete i općoj operativnoj i strateškoj slici dodijeljenog područja odgovornosti te dostizanju konačne faze, tj. namjere zapovjednika. Posljedice su neposredno vezane uz kršenje ili potencijalno kršenje odredaba iz područja međunarodnog ratnog prava, tj. povrede propisa oružanog sukoba, a u policijskom djelokrugu za povredu ljudskih prava i/ili prekoračenje ovlasti.

Posljedice
Uz vojne i policijske operacije većeg ili manjeg opsega vezani su i pojmovi kolateralna žrtva i kolateralna šteta što uključuje ozljede ili smrt civilnih osoba ili neboraca. Tu su i oštećenja ili uništenja privatne ili javne imovine i infrastrukture prilikom napada na legitimne vojne ciljeve. Pojam koji je također iznimno osjetljiv, ali češće se pojavljuje u operacijama većeg opsega je i tzv. prijateljska vatra (friendly fire).
Dakle, svi postupci prilikom planiranja operacija velikog ili malog intenziteta uzimaju u obzir kriterij važan za uspješnu provedbu zadaće, a to je dostupno dnevno svjetlo ili dobra vidljivost, koja u prvom redu jamči sigurnost zahvaljujući uočavanju protivnika i predviđanju njegovih postupaka. Vidljivost se može postići i uređajima za umjetno osvjetljavanje. Spoznaja o ograničenjima većine optoelektroničkih sustava za detekciju, lociranje i identifikaciju, nadzor i ciljanje u kombinaciji s opremom i napravama za uporabu borbenih sustava u uvjetima slabe vidljivosti i u noćnim uvjetima nameće potrebu za razvojem cijelog spektra specijalnih tehnoloških rješenja.

Bounce Imaging prije svega je kamera, ali koristi LED lampe koje mogu poslužiti za osvjetljavanje (Foto: MIT)

Kut od 40 stupnjeva
Optoelektroničku opremu kakvu viđamo na ciljnicima streljačkog svakako svrstavaju u pomoćna, a ne osnovna sredstva. Najzastupljeniji noćni uređaji u vojnoj i policijskoj uporabi danas su oni treće i četvrte generacije koji posjeduju ograničene mogućnosti u području kuta korisnikova gledanja i iznose oko 40 stupnjeva.
Vojni i policijski stručnjaci prepoznali su ta ograničenja te su njihova iskustva pretočena, preko sustava naučenih lekcija, u inovativna rješenja poput posebnih sustava za osvjetljavanje u uvjetima slabe vidljivosti ili u noćnim uvjetima.
Sustavi koji su danas najčešće u uporabi u vojsci i policiji načelno se mogu podijeliti na jednostavne (uobičajene) i složene (specijalističke).
Od jednostavnih sustava najčešći su oni instalirani na vozila, poput klasičnog fara ili dodatnih upravljivih farova za osvjetljavanje prostora, prijenosnih ručnih sustava poput baterijskih svjetiljki manjeg ili većeg kapaciteta odnosno količine emitiranog svjetla.

Neuništiva lopta
Što se tiče specijalističkih sustava za osvjetljavanje, novosti u razvoju i promišljanju taktičkog svjetla idu prema polivalentnim rješenjima. Slično je učinjeno s više tipova taktičkih kamera. Osim uobičajenih nosivih kamera malih dimenzija i visoke razlučivosti snimanja, razvijene su i kamere koje su predviđene za ubacivanje u određeni prostor (razni objekti, brodovi, vlakovi, autobusi, zrakoplovi i dr.), a najčešće prostoriju u stambenom ili nekom drugom čvrstom objektu. Već je prije tim putem počeo razvoj taktičkog svjetla. Bounce Imaging tipičan je primjer polivalentne kamere koja sadrži i LED lampe za osvjetljavanje. To je zanimljiva i za krajnjeg korisnika jednostavna platforma za snimanje i pregled slike u monokromatskom WVGA formatu i to u 360 stupnjeva. Isporučuje se s bijelim LED osvjetljenjem za uvjete slabe vidljivosti pod nazivom Explorer (istraživač) ili Explorer Tactical s infracrvenim svjetlom. Gotovo je neuništiva, u obliku lopte za bacanje, a moguća je inačica fiksnog rješenja na teleskopskom štapu, tj. prilagođena za ručno namještanje. Bounce Imaging također je i pametan uređaj, u potpunosti poveziv sa softverskim platformama Android i iOS na standardnim pametnim telefonima i tabletima. Omogućuje i uporabu sve češćih VR naočala (virtual reality ili virtualna stvarnost). Bežični domet slanja videa o situaciji iznosi dvadesetak metara što korisniku pruža dovoljno sigurnosti. Koliko je Bounce Imaging jednostavna platforma, dokazuje i rješenje za vraćanje kamere vlasniku. Postoji vijak koji se zavije u kućište i uže kojim se Explorer vraća nakon izvršene zadaće ili zbog korekcije. Koristi litij-ionski baterijski uložak, tj. zamjenjivu bateriju koja napaja uređaj za do 90 minuta rada. Puni se zidnom utičnicom ili punjačem iz vozila.

Za razliku od većine loptastih osvjetljivača, Tactical Throw Light pravokutnog je i spljoštenog oblika, ali omogućuje osvjetljenje od 1100 lumena (Foto: Officer Survival Solutions)

Zasljepljivanje negativca
Zamisao o modernom taktičkom svjetlu potekla je u vojnim postrojbama prilikom uporabe svijetlećih štapića (light stick) u vidljivom spektru za obilježavanje, a sam razvoj zasluga je policijskih postrojbi. To je i logično jer se u njihovu djelokrugu operacija češće nego u vojnom nalaze potencijalne kolateralne žrtve.
Razvojni inženjeri vjeruju da oko 1000 lumena emitiranog svjetla u svim smjerovima može osvijetliti prostor veličine 30 kvadratnih metara unutar objekta otprilike kao žarulja od 60 vata.
Osim što policajcu ili vojniku omogućuje jasnu identifikaciju, naprava takvih značajki trenutačno zasljepljuje cilj (negativca) koji vreba u potpunom mraku. Ako se naprava ubaci u mračnu prostoriju u kojoj se cilj nalazi, njegovo se oko treba prilagoditi s potpunog mraka na intenzivno svjetlo. Oko se prilagođuje, ovisno o dobi, oko 10 do 30 minuta iz uvjeta intenzivnog svjetla, npr. Sunčeva, na potpuni mrak, a s potpunog mraka na svjetlo za oko pet minuta. S obzirom na to da je kvaliteta vida znatno slabija nego u normalnim uvjetima, to je kratko vrijeme prelaska iz mraka i sporo prilagođavanje na svjetlo dovoljno kako bi se stekla taktička prednost u odnosu na cilj.
Tvrtka Officer Survival Solutions nudi Tactical Throw Light, vrlo snažan uređaj za osvjetljavanje. Omogućuje osvjetljenje od 1100 lumena kojim osvjetljava prostor od čak 100 kvadratnih metara. Izdržljivost kućišta omogućuje ubacivanje uređaja u svaki prostor. Testiran je i na odbijanje od prepreka, a proizvođač jamči funkcioniranje uređaja i kad se njim razbije prozorsko staklo prilikom ubacivanja u prostor. Emitira neprekidno ili bljeskajuće vidljivo svjetlo ili je neprekidno u infracrvenom načinu rada, a svjetlo s pomoću senzora usmjerava nasuprot podlozi kako bi se sva snaga optimalno i štedljivo koristila u željenom smjeru.

Taktičke lopte ili RID-3 snažno osvjetljavaju veliko područje, a male su, lagane, vodonepropusne i otporne na mehaničke udarce (Foto: Brite-Strike)

Druge prednosti
Dakle, taktičko svjetlo za bacanje tehničko je pomagalo koje nadopunjuje ostale metode motrenja, detekcije, lociranja, identifikacije i nadzora cilja.
Uz osnovnu namjenu zaštite vojske i policije u zadaćama čišćenja objekata, može se koristiti i za pretragu prostora, usmjeravanje pješaka ili prometa kroz nadzorno-propusne postaje, označavanje opasnih mjesta, osvjetljavanje i označavanje mjesta za slijetanje helikoptera ili pristajanje brodova, osvjetljavanje mjesta događaja prilikom obrade, borbenu identifikaciju prijateljskih snaga i slično.
Tvrtka Brite-Strike nudi zanimljivo višenamjensko rješenje u području osvjetljavanja pod nazivom Rolling Illuminated Distraction and Disorientation Device (RID-3). Rješenje je toliko jednostavno da proizvođač ne zahtijeva ni posebnu obuku za uporabu tih laganih, vodonepropusnih i na mehaničke udarce otpornih kuglica. Kad je okruženje opasno i potencijalno puno zapaljivih sredstava, gdje se klasičnu granatu za osljepljivanje (stun grenade ili flashbang) ne može uporabiti, do izražaja može doći upravo RID-3. Uz samo dvije LED diode po jedinici, proizvođač jamči 20 sati rada s napajanjem s pomoću dvaju klasičnih baterijskih uložaka CR2032 koji se najčešće koriste u malim uređajima poput satova, kalkulatora, daljinskih upravljača i sl. Budući da su kuglice namijenjene za bacanje i kotrljanje, nemaju opciju strobo rada, tj. bljeskanja, nego se taj efekt postiže prilikom kotrljanja, a razvijena je i opcija s infracrvenim načinom rada koja je predviđena za uporabu uz naočale za noćno gledanje (Night Vision Goggles – NVG). Svjetlost koju mogu proizvesti premašuje 13 000 milikandela.

Throw Light Tactical tvrtke Strike Light. Polikarbonatno kućište, LED tehnologija i daljinski upravljač za paljenje i gašenje glavne su značajke uređaja (Foto: Strike Light)

Zvuk prati svjetlost
Sličan loptasti proizvod, nazvan Throw Light Tactical, dolazi iz tvrtke Strike Light. Polikarbonatno kućište, LED tehnologija i daljinski upravljač za paljenje i gašenje ključne su značajke tog rješenja kao taktičkog svjetla za bacanje. Osim vizualnog (kontinuiranog i stroboskopskog) režima rada i audiodistrakcije prema drugim osobama, tj. potencijalnim ciljevima, služi za osvjetljavanje svih vrsta prostora, vozila, zrakoplova i sl. gdje nema vanjske rasvjete, a nužno je fizički pretražiti i osigurati prostor. Uređaj je opremljen sa šest XTE LED dioda s 200 lumena po LED-u. Emitira 130 decibela zvučnih efekata, a napaja se litij-polimerskom punjivom baterijom preko USB-a. Postoji i mogućnost rada u infracrvenom spektru. Emitira svjetlost i zvuk u kontinuiranom ili bljeskajućem načinu rada do 90 minuta s jednim punjenjem koje traje oko 45 minuta. Daljinski upravljač uporabljiv je u krugu od 200 metara. Ograničenje je to što sustav nije vodootporan, ali može funkcionirati u uvjetima ekstremne vlažnosti zraka. Zanimljivo je da su takvi sustavi razvijeni i namijenjeni u područjima u kojima osim vojske i policije djeluju i vatrogasci, službe spašavanja, pa i civilni korisnici.


(Foto: Neptune Tactical)

Jedno je od često korištenih sredstava za borbenu identifikaciju (CID) svjetiljka za identifikaciju (Visual Identification Projector InfraRed – VIPIR) imena Mockingbird Strobe Light. VIPIR je u vrhu među prijenosnim svjetiljkama za izvanredne situacije. Testiran je u pustinjama, u polarnim uvjetima, u stratosferi i stotinama metara ispod vodene površine.
Objedinjuje klasično baterijsko svjetlo, signalizira u izvanrednim situacijama te emitira svjetlosni signal za pomoć. Prikazana inačica svjetiljke ima pet LED dioda. Dimenzije uređaja iznose 70 mm x 50 mm x 32 mm. VIPIR danas koriste mnoge elitne vojne i policijske postrojbe širom svijeta.


(Foto: Tomislav BRANDT)

Satnija specijalne Vojne policije OSRH koristi, među ostalim sredstvima, taktičko svjetlo u uvjetima slabe vidljivosti na raznim platformama pješačkog oružja na Picatinny šinama. Super Tac tvrtke Streamlight jačine je 135 lumena. Masa svjetiljke iznosi 200 grama, a koristi dva baterijska uloška od tri volta što je dovoljno za tri i pol sata neprekidnog svjetla visokog intenziteta.
Surefire je također poznat proizvođač taktičkog svjetla, a preporučuje najmanje 50 lumena za inicijalnu neutralizaciju protivnikova noćnog vida na malim udaljenostima. U bliskoj borbi na malim udaljenostima preporučuje uzak snop svjetla s perifernim osvjetljenjem za lakši nadzor šireg područja oko cilja te smanjeno odbijanje svjetlosti od bijelih zidova te staklenih i drugih reflektirajućih površina.
Preporučeno svjetlo srednje jakosti koje se koristi u bliskoj borbi iznosi oko 100 lumena. Vezano je uz udaljenost na kojoj se koristi, a treba uzeti u obzir i vrijeme korištenja svjetla s obzirom na potrošnju baterije te masu i dimenzije svjetiljke.


Foto: Sandia National Laboratories

Tromost oka slabost je koja se koristi u taktičkim situacijama. Poznato rješenje koje računa na tromost oka jesu ručne neubojite granate (stun grenade ili flashbang), koje eksplozijom izazivaju svjetlosni učinak (oko osam milijuna kandela u obliku bljeska) te zvučni učinak od oko 180 decibela.


Andrej SMOLEK