Jurišna puška HK433

Vlada SR Njemačke uputila je u rujnu proizvođačima streljačkog naoružanja zahtjev za ponude za novu službenu pušku njemačke vojske. Heckler & Koch nada se da će i treći put zaredom biti izabran njegov kandidat, potpuno novo oružje čiji je glavni adut modularnost, ali i neki tehnološki noviteti…

Unatoč velikoj konkurenciji, HK433 najizgledniji je pobjednik na natječaju koji će tražiti isporuku čak 167 000 pušaka

Već više od pedeset godina tvrtka Heckler & Koch iz Oberndorfa oprema njemačke oružane snage (Bundeswehr) streljačkim naoružanjem. H&K je 1959. prvo naoružao Bundeswehr borbenim puškama G3 u NATO-ovu kalibru 7,62 mm x 51 mm. Tradicionalne drvene obloge i metalni spremnici streljiva zamijenjeni su puno lakšim materijalima – polimerima. Slijedila ju je 1997. godine jurišna puška HK G36 s modularno oblikovanim dijelovima. Dugo godina slovila je kao jedna od najboljih pušaka u svjetskoj ponudi, ali od 2010. počele su se javljati informacije o njezinoj nepouzdanosti. Prema njima, učestala rafalna paljba dovodi do pregrijavanja cijevi, što omekšava polimer tako da cijev u ležištu zauzima drukčiji položaj. Posljedica toga je nepreciznost koja se mora otkloniti ponovnim upucavanjem. Problem je što do te pojave dolazi kad se u kratkom vremenu ispale više od tri ili četiri spremnika streljiva, posebno u vrućim klimatskim uvjetima. Ministarstvo obrane SR Njemačke je, iako su takve situacije u operativnim uvjetima rijetke, rizik proglasilo neprihvatljivim.

Pretplata na HK
Uz spomenute probleme, dvadesetogodišnji vijek uporabe pušaka G36 uskoro istječe, a prema zaključku njemačkog MO-a, više ih nije moguće nadograditi kako bi pješaštvo i specijalne snage odgovorili na trenutačni i budući široki spektar izazova na asimetričnom bojištu. Ministarstvo je zato odlučilo raspisati natječaj za novu i moderniju jurišnu pušku, čak 167 000 komada, koja će postati standardna puška Bundeswehra i zamijeniti G36. Prenaoružavanje vojske treba započeti 2019., što znači da vremena za odabir i nema previše. H&K isprva je spremno ponudio pušku HK416 (inačicu A5, v. Jurišna puška HK416, HV br. 523, op. aut.), koja je odnedavno i službena puška francuske vojske. Štoviše, 12. listopada ove godine tvrtka je objavila pobjedu inačice HK416A7 (G95) na natječaju za opremanje specijalne postrojbe njemačke vojske (njem. Kommando Spezialkräfte – KSK). H&K u novom natječaju računa na dosadašnje pravilo njemačke vlade da oružane snage opremi puškom domaće konstrukcije. S druge strane, u arsenalu Bundeswehra već se nalazi velik broj različitog streljačkog oružja tvrtke H&K, i to pištolji USP (P8 i P12) i P30, automati (MP5 i MP7), puške (G36, G38 (HK416A5) i HK417), strojnice (MG3 i MG4), snajper G28, podcijevni bacači za puške (AG36, HK69A1), kao i automatski bacač granata GMG. Ukratko: sve streljačko oružje njemačke vojske izišlo je iz tvornice H&K.

Njemački vojnici trebali bi za malo više od godinu dana početi dobivati prve puške koje će zamijeniti aktualni HKG36 (Foto: Bundeswehr)

Pogled iza stakla
Ipak, u Oberndorfu vjerojatno nisu očekivali da će za natječaj biti zainteresiran toliki broj konkurenata. Najozbiljnijim se čini konzorcij koji su osnovali njemački Rheinmetall i austrijski Steyr Mannlicher, a koji će prijaviti modularnu jurišnu pušku RS556 (v. tekst Jurišna puška RS556, HV br. 518, op. aut.). Austrijskoj tvrtki zajednički nastup s njemačkom znatno povećava mogućnost pobjede, koja joj je zamalo izmakla 1994., kad je samostalno kandidirala pušku AUG. S vremenom su se počeli spominjati i C.G. Haenel / Caracal (puška CAR 816), Colt Kanada / Diemaco (C8SFW), LWRCI (M6-G), Schmeisser (M4), IWI (X95), SIG Sauer (SIG MCX), Swiss Arms (SG 553), Thales (F90), Beretta (ARX-160), B & T (APC556), CZ (BREN 2), FN Herstal (FN SCAR-Light) i FB Łucznik Radom (MSBS). Reagirajući na veliku konkurenciju, ali i navode iz vojske da je HK416 preskupa za proračun, čelnici i inženjeri tvrtke Heckler & Koch odlučili su projektirati novu jurišnu pušku.
Postojanje puške HK433 prvi put je objavljeno u priopćenju za javnost početkom veljače ove godine. Oružje je prikazano uživo idućeg mjeseca, na izložbi Enforce Tac 2017 u Nürnbergu. Jedini je primjerak bio dostupan samo pogledu i to kroz izložbeno staklo, a predstavnici tvrtke H&K nisu otkrivali konstrukcijske detalje. Rekli su samo da je HK433 korak naprijed te da na jedinstven način objedinjuje određene taktičko-tehničke značajke. Naglasili su također da je u usporedbi s HK416 pouzdanija i da ima bolju ergonomiju. Izložbeni primjerak bio je opremljen optičkim ciljnikom Zeiss ZO 4 x 30.

Dva uzora?
Puška je klasičnog oblika i izrađuje se u mat crnoj ili pustinjskoj boji. Na prvi pogled moglo bi se reći da je uzor pronađen u već dokazanom modelu SCAR, borbenoj jurišnoj puški belgijske tvornice Fabrique National iz Herstala (v. Dva Herstalova aduta, HV br. 442, op. aut.). S druge strane, dosta je nalik na Magpulovu Masadu, što je zanimljivo jer je Masada u određenoj mjeri inspirirana puškom HKXM8, s kojom se Heckler & Koch natjecao na otkazanom natječaju za novu pušku američke vojske. Sve u svemu, nova HK433 modularna je i kompaktna puška u osnovnom kalibru 5,56 mm x 45 mm NATO. Riječ je o oružju koje kombinira snagu i izvanredne značajke jurišnih pušaka G36 i HK416. Dodatni kalibri kao što su 7,62 mm x 51 mm NATO (HK231), .300 Blackout i 7,62 mm x 39 mm (HK123) također su projektirani, čime je zapravo nastala nova obitelj jurišnih pušaka temeljena na HK433.
Teoretska brzina paljbe HK433 smanjena je na 700 metaka u minuti, što je znatno manje od drugih klasičnih jurišnih pušaka. Primjerice, američka M4A1 ispaljuje ih 950, HK416 – 850, a G36 – 750. To bi trebalo olakšati rukovanje pri rafalnoj (automatskoj) paljbi, a oružje stvara manji i kraći bljesak pri pucanju pa je teže primijetiti strijelca. Zajedno s ravnim kretnjama zatvarača smanjen je i odskok cijevi, što olakšava rukovanje pri djelovanju dugim rafalima.

Posudba plinova
S vremenom su objavljeni detalji vezani uz novu pušku. Dakle, HK433 radi na načelu posudbe barutnih plinova, s kratkim hodom klipa i rotacijskim zatvaračem. Kućište se sastoji od gornjeg (engl. upper receiver) i donjeg (engl. lower receiver) kućišta, spojenih poprečnim štiftovima. Za rastavljanje nije potreban nikakav alat. Jednodijelno gornje kućište izrađeno je od kvalitetnog aluminija, otpornijeg na torziju od polimera na G36.
Integrirane vodilice zatvarača u gornjem kućištu osiguravaju učestale visoke performanse i pouzdanost. Dizajn zatvarača temelji se na G36, ali opremljen je sustavom sigurnosti udarne igle i samopodmazujućim kliznim elementima.
Otvor za izbacivanje čahura nalazi se samo s desne strane gornjeg kućišta, a iza njega je tzv. odbijač čahura (engl. deflector), izbočina koja štiti lice ljevorukog strijelca od vrelih čahura. Ručica za punjenje postavljena je primarno s lijeve strane, ali jednostavno se može premjestiti na desnu. Strijelac stoga ne mora pomicati oružje iz ciljničke crte, a i rukovanje nije prenaporno. Ergonomski optimizirano pozicioniranje ručice za punjenje omogućuje da oružje tijekom punjenja bude uvijek usmjereno prema cilju, a to je moguće i kad je strijelac u ležećem položaju. Ravna ručica za punjenje opremljena je i integriranom značajkom tihog ubacivanja metaka u cijev, a tijekom paljbe ostaje u svojem položaju. To povećava sigurnost strijelca u stresnim situacijama, osigurava sve mogućnosti rukovanja oružjem i gađanje je sigurno.

Kundak se može sklopiti samo udesno, što čini pušku HK433 praktičnom za prijevoz i druge situacije u skučenim uvjetima. Ta mogućnost inače nije karakteristična za M-16/M-4 i srodna oružja

Rješenja s Picatinnyjem
Na gornjem dijelu gornjeg kućišta nalazi se integrirana višenamjenska jednodijelna Picatinny šina sukladno NATO-ovu STANAG-u 4694. Najveća duljina i mala visina omogućuju montažu svih dostupnih vrsta optoelektroničkih uređaja (refleksni, holografski, teleskopski, pasivni ciljnici). Picatinny šina dovoljno je velika da se na nju postave i dva uređaja, optički i ispred njega noćni ciljnik, tako da mrak više nije prepreka za djelovanje, a nema ni potrebe za promjenom i podešavanjem ciljnika jer se koristi postojeći. Oblikovani prednji rukohvat (obloga) je tanji (Slim Line) i pričvršćen štiftom na gornje kućište. Može se ukloniti bez alata, a omogućuje pričvršćivanje remena za nošenje puške. Dodatna Picatinny šina (MIL-STD-1913, a kao opcija i NATO STANAG 4694) postavljena je na donjem dijelu prednjeg rukohvata (na 6 sati). Služi za montažu dodatne opreme, kao što je podcijevni bacač granata HK269 ili GLM 40 mm, laserski obilježivač cilja, prednja ručica-rukohvat, taktička svjetiljka ili nožice. Na objema bočnim stranama prednjeg rukohvata (na 3 i 9 sati) nalaze se modularni HKey montažni prorezi (utori), koji također služe za montiranje dodatnih šina i taktičkih pomagala.

Izbor operativnih koncepata
Donje kućište zamjenjivo je, čime se definira željeni radni koncept puške i smanjuje potreba za ponovnim osposobljavanjem strijelca. Ovisno o obučenosti, korisnici mogu birati između operativnih koncepata G36 i HK416/AR-15. Svi su upravljački elementi (komande) ugrađeni na objema stranama (izbornik paljbe, repetiranje zatvarača i otpuštanje spremnika), dizajnirani su i postavljeni simetrično te se mogu konfigurirati u skladu sa zahtjevima. Izbornik paljbe smješten je iznad rukohvata, obostran je i jednostavan za rukovanje. Režim paljbe (zakočeno-pojedinačno-rafalno) označen je piktogramima, tj. ikonicama. Poluga izbornika paljbe rotira se s jednog na drugi režim paljbe za 45 stupnjeva.
Otpuštanje spremnika može se izvesti s pomoću poluge ispred zaštitnika okidača, kao kod G36. Postoji mogućnost ugradnje usadnika spremnika, koji će primati visokopouzdane metalne spremnike (engl. Highly Reliable Magazine – HRM), a otpuštanje se vrši pritiskom na gumb na donjem kućištu kao na HK416/M4. Zamjenska rješenja proširuju funkcionalni opseg HK433 pa je predviđeno da se okidač može individualno podešavati, odnosno zamijeniti natjecateljskim okidačem ili zamijeniti cijeli mehanizam za okidanje novim. Prema tvorničkim specifikacijama, sila okidanja iznosi 2,4 kg, s vrlo kratkim resetom, što omogućuje brzo okidanje sljedećeg metka u poluautomatskom načinu rada.

Cijevi su tvornički opremljene plinskim klipom nove generacije, koji se bez uporabe alata može namjestiti za uporabu s prigušivačem

Opcija prigušivač
Pištoljski rukohvat sličan je onom na puškama M16/M4, čekiran obostranim reljefnim brazdama. Gripovi prednjeg rukohvata zamjenjivi su kao i stražnji umetak, a vrlo su slični onima na pištoljima serije HK P30 i SFP/VP. Takvo rješenje omogućuje optimalnu prilagodbu rukohvata različitim veličinama šake.
Cijev je izrađena hladnim kovanjem od visokokvalitetnog čelika, a njezina je unutrašnjost tvrdo kromirana radi zaštite od korozije, zbog čega se oružje lakše čisti i održava. H&K koristi i dodatne mjere optimizacije kako bi se produljio vijek uporabe cijevi. Tvornički su cijevi opremljene plinskim klipom nove generacije koji se bez alata može namjestiti za uporabu s prigušivačem. Ako se koristi prigušivač, podesivi plinski regulator mora se zakrenuti u položaj “S” (engl. sound suppressor). Pucanje s prigušivačem prouzročuje veće opterećenje puške i pridonosi njezinu bržem trošenju i većem prljanju. Nepravilno podešen plinski regulator može dovesti u pitanje funkcionalnost puške. Pucanje iz položaja rafalna paljba može oštetiti prigušivač. Na ustima cijevi nalazi se skrivač plamena, koji je ujedno i plinska kočnica. Dodatno se može ugraditi adapter za prednji ciljnik i držač bajuneta.

Brojna oružja u jednom
Proizvođači jurišnih pušaka u zadnjih nekoliko godina sve češće spominju modularnost kao bitnu odliku svojeg oružja. Ona podrazumijeva nekoliko temeljnih, lako zamjenjivih podsklopova što donosi znatne prednosti, ali i uštede. Modularnost HK433 temelji se u prvom redu na jednostavnoj i lakoj zamjeni cijevi, koju za manje od minute može obaviti sam strijelac, bez dodatnog alata i praktički na crti borbenog dodira. Ta bi sposobnost trebala biti posebno korisna pripadnicima specijalnih snaga. Naime, oni na obuci troše velike količine streljiva i vrlo brzo potroše cijevi, a kad bi bili opremljeni puškom HK433 ne bi ih trebali slati u specijalizirane radionice i dugo čekati zamjenu cijevi.
Dodatna modularnost HK433 ogleda se u odabiru između šest različitih duljina cijevi. Oružje se može prilagoditi za pojedini scenarij, osobnu obranu, blisku (urbanu) borbu… HK433 može biti standardna jurišna puška, laka strojnica ili snajperska puška za pogađanje ciljeva na srednjim i velikim udaljenostima. U ponudi su cijevi u sljedećim duljinama: 280 mm (11“), 318 mm (12,5“), 368 mm (14,5“), 421 mm (16,5“), 480 mm (18,9“) i 503 mm (20“). Standardna duljina cijevi iznosi 368 mm, što je dobar kompromis između balističkih performansi i jednostavnosti rukovanja, a rezultira masom oružja od 3,4 kg. Ukupna duljina iznosi 931 mm, a sa sklopljenim kundakom 634 mm. Učinkovita paljba ostvaruje se na udaljenostima do 500 metara, ovisno o duljini cijevi.

Vrh ponude jurišnih pušaka iz Hecklera & Kocha: HK416A7 (lijevo) i HK433 (u sredini i desno)

Netipično za AR
Ergonomski kundak sklopiv je i podesiv po duljini i visini, a izrađen je od polimera visoke čvrstoće. Duljina se može podešavati unutar pet položaja (84 mm), što omogućuje dinamičko prilagođavanje prema veličini tijela i osobnoj zaštitnoj opremi strijelca. Veliki ravni, konveksni ili konkavni amortizer trzaja na stražnjem dijelu kundaka pruža potrebnu udobnost u položaju za gađanje. Sklapanje kundaka moguće je samo udesno, što oružju daje vrlo kompaktne dimenzije za transport. Visina obrazine na kundaku također se može prilagoditi, što je, uz znatan broj dostupnih ciljnika i njihovih različitih visina, vrijedna značajka. Okidač u takvom sklopljenom položaju ostaje dostupan u svakom trenutku, a otvor za izbacivanje čahura nije pokriven, što omogućuje potpuno funkcioniranje oružja u hitnim slučajevima, čak i u transportnom položaju. Inače, mogućnost sklapanja kundaka nije karakteristična za M-16/M-4 i srodna oružja. Zbog drukčijeg rasporeda podsklopova, AR platforma ne može imati sklopivi kundak i jedino je moguće podešavanje po duljini.

Jamstva iz tvrtke
Specijalne kombinacije materijala i površinske obrade zaokružuju cjelokupan koncept HK433. Prema navodima proizvođača, one osiguravaju minimalno održavanje u ekstremnim uvjetima, kao i iznadprosječan vijek uporabe. Nove jurišne puške na zahtjev su dostupne s maskirnim i infracrvenim apsorbirajućim premazima. Specifičnost tih premaza je apsorpcija velikog dijela infracrvenog spektra, čime se smanjuje uočljivost oružja (i osobe koja ga nosi) za noćne uređaje.
H&K uzeo je pri projektiranju oružja u obzir i svakodnevne sve složenije izazove s kojima se pješačke i specijalne snage suočavaju. U njemačkoj tvrtki kažu da HK433 jamči neograničenu funkcionalnost i sigurnost. To vrijedi za sve borbene uvjete i intenzitete, kao i za sve klimatske uvjete. Naglašava se i sigurnost rukovanja: puška je potpuno sigurna u svakoj situaciji, a otpornost na pad u skladu je s NATO-ovim AC 225/D14 i to kad je zakočena i kad nije zakočena. Sve nabrojeno pokazuje da je H&K usredotočen na domaće tržište kao moćan kandidat za novi sustav njemačke puške (System Sturmgewehr Bundeswehr). Posebna orijentacija na prikupljanje podataka o oružju i broju opaljenja olakšava održavanje i rješavanje problema na puškama.
HK433 karakterizira i visoka razina završne obrade, kao i prilagodljiva ergonomija koja je rezultat dokazane tehnologije, zbog čega je jedan od najboljih kandidata za novu pušku njemačke vojske.


Brojač ispaljenih metaka
Inženjeri tvrtke Heckler & Koch napravili su za HK433 brojač ispaljenih metaka koji može dodatno biti ugrađen u kućište, a sličan je sustavu FN SmartCore koji se ugrađuje u SCAR puške. Ne zahtijeva održavanje, ne može se ometati i nema opasnosti da neovlaštene osobe promijene podatke. Sofisticirana elektronika pojednostavnjuje preventivno održavanje, procjenu stanja i daje vrijednu povratnu informaciju, a može se reći da služi kao digitalni dnevnik (ekvivalent tehničke knjižice). Može se definirati i kao životna memorija oružja i drugih korisnički definiranih informacija. To uključuje broj opaljenja (vježbovnih, bojnih metaka i na suho), tip oružja, serijski broj, godinu proizvodnje, razmještaj, kome je zadužena puška i njezino radno stanje. Može prikupljati informacije, automatski ili na zahtjev, bez utjecaja na korisnikovu zadaću. Koristeći to rješenje koje je namijenjeno u prvom redu vojnim i sigurnosnim snagama, povećava se operativna raspoloživost oružja, smanjuju se troškovi uporabe, dobivaju se točne i ažurirane informacije o radu oružja koje se mogu bežično prenijeti na računalo ili tablet. Sve te prednosti pridonose pametnom upravljanju oružjem koje zagovara tvrtka H&K.


Podcijevni bacač granata HK269
Novi podcijevni bacač granata HK269 u kalibru 40 mm x 46 mm namijenjen je za pušku HK433. Riječ je o poboljšanoj inačici podcijevnog bacača granata GLM/M320A1. Bacač koristi trenutne, kumulativne, dimne, osvjetljavajuće i granate specijalne namjene (šok, fleš, suzavac). Posebnost HK269 je modularnost. Moguće ga je koristiti montiranog na pušku, ali i samostalno kao ručni bacač granata (pri čemu se teleskopski kundak i prednja ručica postavljaju na tijelo bacača i tako čine komplet). Otvara se na objema stranama, tako da je moguće rukovati desnom i lijevom rukom, što se smatra znatno praktičnijim rješenjem. U odnosu na prethodnu inačicu, novi bacač manjih je dimenzija i nešto lakši. Osim toga, tu su i novi ciljnički sustavi koji su prilagođeni balistici ispaljivanja granata iz kraće cijevi. Bacač je opremljen mehaničkim i dnevno/noćnim ciljnikom te laserskim daljinomjerom, koji znatno olakšavaju ciljanje te korištenje u noćnim uvjetima. Masa bacača iznosi 1,270 kg, duljina 285 mm (duljina cijevi je 215 mm), dok učinkoviti domet na pojedinačne ciljeve iznosi 150 m, grupne 350 m, a najveći domet je 400 m, ovisno o vrsti granate. Teoretska brzina paljbe je 18, a praktična pet do sedam granata u minuti. Na pušku se montira preko Picatinny šine.


Spremnik streljiva dizajniran je sukladno nacrtu NATO STANAG 4179, a mogu se koristiti i spremnici drugih sustava, G36 ili HK416. Puška može koristiti i standardne spremnike uobičajene za komercijalne platforme AR-15. Kapacitet spremnika iznosi 30 metaka, a riječ je o poboljšanom čeličnom spremniku odnosno novom polimerskom spremniku (Gen3).

Ivan GALOVIĆ; Foto: Heckler & Koch