Jurišna puška HK416

Iako nije postala službeno oružje američke vojske, što je i bio primarni cilj njezinih konstruktora, njemačku pušku koriste policijske i vojne postrojbe širom svijeta, a nedavno je pobijedila i na francuskom natječaju

Nizozemski specijalac s HK416 u UN-ovoj misiji u Maliju. Ta je puška omiljeno oružje upravo pripadnika specijalnih postrojbi (Foto: Ministerie van Defensie)

Njemački proizvođač streljačkog naoružanja HK (Heckler & Koch) u XXI. je stoljeće uspješno ušao s poboljšanjem (modifikacijom) britanske vojničke puške SA80/L85A1. Nešto poslije projektirana je nova puška XM8 koja je bila kandidat za službenu pušku američke vojske, no program je zaustavljen 2005. U istom su razdoblju Nijemci odlučili pokušati osvojiti američko tržište kompletom za izmjenu gornjeg dijela prijamnika (engl. upper receiver) na oružjima sustava M16/M4, kako bi se otklonili svi do tada prisutni problemi. Dakle, zapravo je riječ o puški koja bi bila svojevrsna modifikacija njihove Colt M16/M4. Baš kao i te puške, imala bi klasičnu konstrukciju po obrascu koji je još 1959. počela ArmaLite AR-15. Vjerojatno je ključni potez bio što je od puške HK G36 preuzet sustav plinskog klipa kratkog hoda (short-stroke piston). Novi je sustav bio samopodešavajući i pouzdano je radio s cijevima različitih dužina. Pojednostavnjeno je rasklapanje oružja, kojim se rukuje na isti način kao i s M16/M4.

Razvoj sa specijalcima
Nakon nekoliko prototipa i testiranja, 2005. godine predstavljena je puška izrađena na platformi M4, ali s poboljšanim konstrukcijskim rješenjima. Na projektu su njemački konstruktori radili zajednički s odabranim pripadnicima specijalaca američke vojske Delta Force. Prvobitni naziv oružja bio je HK M4, ali je zbog prigovora kompanije Colt Defence puška preimenovana u HK416 (spojeno M4 i M16). Novo oružje proizvedeno je u četirima inačicama: D10RS je mase 3 kg uz cijev dužine od 264 mm (10,4 inča), D14.5RS je mase 3,5 kg s cijevi od 368 mm (14,5 inča), D16.5RS je mase 3,6 kg s cijevi od 419 (16,5 inča), odnosno D20RS je mase 3,85 kg s cijevi od 505 mm (20 inča), ima brzinu paljbe od 700 do 900 metaka u minuti. Najbolje rezultate jediničnom paljbom na individualne (točkaste) ciljeve postiže na udaljenostima do 300 m (10,4 inča), do 400 m (14,5 inča), do 500 m (16,5 inča), do 600 m (20 inča), a na grupne ciljeve od 400 do 800 metara. Teoretska brzina paljbe je 700-900 metaka u minuti. Najučinkovitija je brzina paljbe poluautomatska 45 metaka u minuti. Puška se puni metalnim spremnicima, s kapacitetom od 10, 20 ili 30 metaka. Polimerni spremnici imaju kapacitet od 30 metaka. S taktičke je strane vrlo pogodna za borbu na bliskoj udaljenosti i u urbanoj sredini, a i za potrebe zračno-desantnih i specijalnih postrojbi.

Norveški vojnik s HK416 nakon streljačke demonstracije na vježbi Joint Viking održanoj u siječnju ove godine. Zasad je HK416 službena vojnička puška jedino u toj zemlji, no uskoro će joj se pridružiti i Francuska (Foto: Øyvind Storvik Ingebrigtsen/Forsvaret)

Norveška, pa Francuska
Specijalne postrojbe američke vojske odmah su provele ispitivanje novog karabina, ispalivši oko 250 000 metaka, i utvrdile da se zastoji javljaju prosječno jednom na 15 000 metaka, što je tri puta bolje od M4. Čim je HK416 2004. godine proglašen spremnim za proizvodnju, USSOCOM je kupio 500 primjeraka. Od tada ga koriste pripadnici postrojbe Delta i elitni mornarički specijalci SEAL. Zasad je jedina zemlja koja je kompletnu vojsku opremila puškom HK416 Norveška, i to od travnja 2007. godine, no uskoro će to učiniti i Francuska. Podsjetimo, H&K je na tamošnjem natječaju za službenu pušku tijesno pobijedio i HS Produktov bull-pup VHS2.
Američka je vojska ujesen 2007. provela usporedno testiranje nekoliko modela jurišnih pušaka. Cilj testiranja nije bila eventualna zamjena M4, već vidjeti kako se koji model ponaša u uvjetima velike prljavštine. Testirano je četiri modela, i to: Colt M4, FN SCAR, HK416 i HK XM8 (po 10 primjeraka svake puške). Oružja su grubo čišćena i podmazivana nakon svakih ispaljenih 600 metaka, a detaljno čišćena nakon ispaljenih 1200 metaka. Ukupno, svako je oružje ispalilo 6000 metaka (60 000 metaka po modelu). Najbolji rezultat postigla je puška HK XM8 (127 zastoja), zatim HK416 (223 zastoja) i FN SCAR (226 zastoja). Colt M4 imao je najviše zastoja (882), od čega je 239 zastoja bilo zbog problema sa spremnikom.

Prednost Coltu
U uvjetima postojanja više nego kvalitetnog kompleta za nadogradnju postojećih karabina M4, te poznatih problema oko sustava M16/M4, mnogi su analitičari očekivali da američka vojska naruči HK416. Predviđena je cijena po komadu bila od 800 do 1400 dolara, ovisno o količini i vrsti dodatne opreme koja ide uz osnovni komplet. Međutim, vojska je tijekom fiskalne 2008. nabavila još 100 000 novih karabina M4, po cijeni od 800 dolara za osnovni model, odnosno 1 300 dolara s dodatnom opremom, koju čine mehanički ciljnici, sedam spremnika, remnik i Picatinny šina. Ukupna cijena ugovora s tvrtkom Colt iznosi 375 milijuna dolara za oružje i 150 milijuna za dodatnu opremu. Vojska je svoju nabavu obrazložila u priopćenju od 2. travnja 2007., gdje se ističe da je “M4 dokazao svoju vrijednost na bojištu jer je precizan, lak za održavanje i upotrebu, više je puta poboljšan i u izradi se koristi najnovija tehnologija”.

Inačica puške HK416 D20RS mase je 3,85 kg s cijevi od 505 mm (20 inča) (Foto: Heckler & Koch)

Stop barutnim plinovima
Jurišna puška HK416 kalibra 5,56 x 45 mm funkcionira na principu posudbe barutnih plinova, s rotirajućim zatvaračem kao sustavom bravlјenja. Iako se rad M4 također zasniva na plinskoj posudbi, razlika je u načinu iskorištenja barutnih plinova. Kod M4 barutni plinovi djeluju direktno na čelo nosača zatvarača, pokreću čitav sklop i tako ulaze u kućište.To dovodi do zaprljanosti unutrašnjosti kućišta barutnim česticama i samim tim je veća vjerojatnost zastoja. Osim toga, unutrašnji dijelovi i zatvarač konstantno su izloženi vrućim barutnim plinovima, što povećava njihovo trošenje, pa je potrebno češće podmazivanje pokretnih dijelova kako bi automatika funkcionirala.
Njemački su inženjeri kod HK416 primijenili sustav kratkog trzaja plinskog klipa, sličan onom na puški G36. To je glavno poboljšanje u odnosu na M4. Dodan je klip iza kojeg je postavljena dugačka plinska šipka (tzv. klipnjača), koja se oslanja na nosač zatvarača. Funkcionira tako što sila pritiska barutnih plinova potiskuje klip unatrag, pri čemu se javlja kratak hod, odnosno trzaj klipa. Tada klip, preko klipnjače, udarom pokreće nosač zatvarača i ostale dijelove unazad. Pod djelovanjem povratne opruge, pokretni se dijelovi vraćaju u početni položaj i time je završen ciklus automatike.
Prednost tog sustava je što barutni plinovi ne ulaze u kućište. Tako se reducira pregrijavanje i zaprljanost pokretnih dijelova, smanjuje broj zastoja i povećava pouzdanost oružja za oko 70 posto. Toplina se vrlo malo ili nimalo ne prenosi na zatvarač, što povećava vijek trajanja dijelova na minimum 15 000 ispaljenih metaka (prema jamstvu proizvođača). Također, smanjeno je potrebno vrijeme čišćenja i održavanja oružja.

Brazilski specijalci naoružani s HK416 A3 tijekom protuterorističke vježbe prije Ljetnih olimpijskih igara u Riju 2016. (Foto: Gilberto Alves/Ministério da Defesa)

Cijevi i ciljnici
HK416 se sastoji od sljedećih glavnih sklopova: cijevi s gornjim kućištem (plinski blok, potiskivač zatvarača, otvor za izbacivanje čahura s poklopcem, obloga), donjeg kućišta (rukohvat s mehanizmom za okidanje i kundakom), odbojnika s povratnom oprugom, nosača zatvarača sa zatvaračem i spremnika. Cijev je izrađena hladnim kovanjem, a unutrašnjost je tvrdo kromirana čime se povećava vijek trajanja, ali se smanjuje preciznost. Ima šest polja i šest žljebova s korakom uvijanja udesno (1:178 mm). Na ustima cijevi je kompenzator, koji ima ulogu i skrivača plamena. Vijek trajanja cijevi veći je od 20 000 ispaljenih metaka. Nosač bajuneta nalazi se na cijevi. Puška je trenutačno dostupna u četirima različitim dužinama cijevi: 279 mm (11 inča), 368 mm (14,5 inča), 419 mm (16,5 inča) i 505 mm (20 inča).
Još jedno poboljšanje u odnosu na M4 sustav je slobodno plivajućih šina/obloge (FFRS- Free-Floating Rail System/Handguard). To znači da je aluminijska obloga slobodna i da nijednim dijelom nije učvršćena za cijev, što utječe na bolju preciznost puške (npr. obloga M4 direktno dodiruje cijev). Na svim četirima stranama obloge (3, 6, 9 i 12 “sati”) su šine MIL-STD 1913, za montiranje različitih taktičkih dodataka. Mehanički ciljnici, prednji i zadnji, diopterski su, slični onima na HK МР5 i HK G3. Prednji ciljnik postavljen je na postolje iznad regulatora plinova. Može se preklopiti, što je pogodno jer se ne kvači za opremu pri nošenju. Zadnji ciljnik montiran je na Picatinny šinu gornjeg kućišta i podešava se okretanjem podjeljaka od 1 do 4 (100-400 metara). Ciljnici se mogu skinuti i montirati preklopni flip-up ciljnici drugih proizvođača.

Francuzi će se opremiti puškama HK416 u posebnoj “F” inačici, za kopnenu vojsku bit će ih 93 080, a za cjelokupne francuske oružane snage 117 000 (Foto: Armée de Terre)

Zaštita za ljevake
Gornji dio kućišta (upper receiver) izrađen je od kvalitetne slitine aluminija zbog uštede na masi. S njegove je desne strane otvor za izbacivanje čahura sa zaštitnim poklopcem koji sprečava ulazak stranih tijela u ležište metka i prostor sklopa zatvarača. Kretanje sklopa zatvarača automatski otvara poklopac kako bi omogućilo izbacivanje čahura. Iza otvora je tzv. odbijač čahura (case deflector), izbočina koja štiti lice ljevorukog strijelca od vruće čahure. Zadržan je potiskivač zatvarača (forward assist) karakterističan za puške obitelji M16 i nalazi se iza odbijača čahura. Na gornjoj je strani kućišta ručica za punjenje puške.
Odbojnik s povratnom oprugom smješten je u šuplji dio cijevi kundaka. Ima funkciju povratnika, jer vraća zatvarač u prednji položaj, a ujedno je i amortizer trzaja. Nosač zatvarača sa zatvaračem identičan je onom na M4, s tom razlikom što je prilagođen za sustav kratkog trzaja klipa. Na gornjem dijelu nosača zatvarača postavljen je ispust na koji se naslanja klipnjača, koja udarom pokreće nosač unatrag. Nakon zadnjeg ispaljenog metka zatvarač ostaje u zadnjem položaju.
Ako se koristi prigušivač, podesivi plinski regulator mora se zakrenuti u položaj “S” (sound suppressor). Pucanje s prigušivačem izaziva veće opterećenje za pušku i pridonosi bržem trošenju i većem prljanju. Ako je puška korištena s prigušivačem, mora se čistiti nakon svakih 500 ispaljenih metaka i više podmazivati. Nepravilno podešen plinski regulator može dovesti u pitanje funkcionalnost puške. Pucanje iz pozicije rafalna paljba može oštetiti prigušivač. Za podešavanje u položaj “S” potrebno je koristiti višenamjenski alat koji se nalazi u kompletu puške i pomoću imbus ključa samo se zakrene plinski regulator.

MR762A1 spada u sportske karabine namijenjene civilnom tržištu (Foto: Heckler & Koch)

Laka konverzija
Donji dio kućišta (engl. lower receiver) povezan je s gornjim preko dva štifta. U potpunosti je kompatibilan s puškom M4. To znači da kupac koji posjeduje M4 može kupiti samo cijev s gornjim kućištem i tako konvertirati M4 u HK416. To i jest bila primarna ideja Nijemaca, a tim putem su i krenule neke američke policijske postrojbe i SWAT timovi. Teleskopski kundak je nešto redizajniran, izrađen je od polimera i može se postaviti u šest položaja na razmaku od 96 mm. U šupljem dijelu kundaka može se smjestiti pribor za čišćenje. Pištoljski rukohvat također je redizajniran i pruža udobniji hvat. U njemu se nalazi prostor za smještaj pričuvne baterije ili sitnog pribora. Selektor je paljbe iznad rukohvata, obostran je i njime se lako manipulira. Nešto je veći u usporedbi s onim na M4. Režim paljbe (zakočeno-jedinačno-rafalno) označen je piktogramima, tj. ikonicama. U položaju zakočeno selektor paljbe blokira okidač. Jedino kad je poluga selektora paljbe postavljena u položaj jedinična paljba ili rafalna paljba okidač nije blokiran. Kočnica udarne igle onemogućuje nenamjerno kretanje udarne igle, npr. prilikom pada puške. Blokira udarnu iglu i sprečava da ona aktivira inicijalnu kapislu metka. Jedino kad se povuče okidač, udarač otklanja kočnicu udarne igle, neposredno prije udarca po udarnoj igli.
Uvodnik spremnika malo je produžen radi bržeg i sigurnijeg ubacivanja spremnika. S lijeve je strane poluga zadržača/otpuštača zatvarača, a s desne gumb za otpuštanje spremnika. Mehanizam za okidanje identičan je onom na M4. Štitnik okidača može biti otvoren i zatvoren, ovisno o modelu. Štitnik okidača štiti ga od nehotičnog pritiskanja. Kako bi se omogućilo rukovanje okidačem bez problema, čak i s rukavicama, štitnik okidača može se otvoriti. Ipak, on se uglavnom drži zatvoren zbog sigurnosti.

Nova shema i još štošta
Naprednija, poboljšana inačica jurišne puške HK416 je A5. Pojavila se 2013. godine i ima nekoliko ključnih prednosti u odnosu na slične puške u kalibru 5,56 mm kao što su M4, M16 ili AR, kao i u odnosu na više inačica HK416. Prije svega, tu je novi sustav dvostupanjskog plinskog regulatora koji se može podesiti bez ikakvog dodatnog alata. Puška ima i redizajnirani donji prijamnik koji sada povećava ukupnu ergonomiju i pouzdanost, a na njemu se na objema stranama puške sada nalazi selektor paljbe, zadržač/otpuštač spremnika i zatvarača.
Povećan je prostor unutar zaštitnika okidača (winter trigger) na način da sada ima zaobljeni oblik kako bi se olakšala uporaba prilikom nošenja (i debljih) rukavica, a štitnik se okidača može otvoriti.
Pokraj tradicionalnog crnog finiša dodana je zeleno-smeđa shema RAL8000 koja ima posebno niska IR (infracrvena) uočljiva svojstva i odličnu prikrivenost u raznim okruženjima. Plinski je cilindar modificiran kako bi se poboljšao princip rada i povećala ukupna izdržljivost puške. 

HK416 zadužuju i norveški mornarički specijalci, koji na fotografiji pucaju s palube broda HNoMS “Helge Ingstad”, fregate klase Fridtjof Nansen (Foto: Lars Røraas /Sjøforsvaret)

OTB sposobnosti
Picatinny šina (MIL-SPEC-1913) na gornjem je prijamniku sada neprekinuta (iz jednog dijela) kako bi se omogućilo montiranje dodatne opreme cijelom dužinom. Prijelaz između gornjeg prijamnika i obloge također je promijenjen, a na oblozi su dodatni utori kako bi se osiguralo preciznije usklađivanje opreme na Picatinny šinama.
Na cijevima dužine 14,5, 16,5 i 20 inča prednji, preklopivi se ciljnik nalazi izravno na cijevi kako bi se osigurala veća točnost, dok je na najkraćoj cijevi ciljnik integriran u oblogu. Za smještaj novog, podesivog plinskog sustava, najkraća cijev 10,4 inča povećana je na 11 inča (279 cm). Sve inačice A5 zadržale su visoke taktičko-tehničke značajke koje se nalaze na prijašnjim, borbeno dokazanim modelima HK416 od kojih treba naglasiti OTB (Over-The-Beach) sposobnosti, a to znači da se može sigurno koristiti nakon što je puška bila potopljena u vodi, a voda se još uvijek nalazi u oružju, tj. nije u potpunosti ispražnjena.
Kundak je redizajniran, tanji je i sad ima fiksnu stražnju pločicu te više nema prostora za pohranu pribora, kvačice za remen također su uklonjene. Pištoljski je rukohvat redizajniran i u njega se može smjestiti alat. Povećana je kompatibilnost uporabe spremnika streljiva s pušaka M16/M4 u skladu sa STANAG-om 4179. Visoka vlažnost zraka i temperatura okoline između -25°C i +63°C ne zahtijevaju dodatne mjere zaštite.

U inačici A5 pokraj tradicionalnog crnog finiša dodana je zeleno-smeđa shema RAL8000 koja ima posebno niska IR (infracrvena) uočljiva svojstva (Foto: Heckler & Koch)

Neki derivati
U natjecanju za individualni karabin (Individual Carbine) za zamjenu M4 natjecao se i HK416 A5, ali je natječaj otkazan prije nego što je pobjedničko oružje odabrano. Međutim, mnogi smatraju da će Amerikanci u skorijoj budućnosti ipak posegnuti za zamjenom i na natječaju će biti najsuvremenije jurišne puške svijeta, a među njima i HK416 A5.
Model HK416 postao je osnova za sve druge koji su se poslije razvijali. Prvo, tu je HK416C, kompaktna inačica koja ima cijev dužine 228 mm i izvlačeći kundak sličan automatu HK MP-5. Zatim laka strojnica M27 IAR (Infantry Automatic Rifle), napravljena za Marinski korpus SAD-a i nastala na temelju modela D16.5RS, ali s ojačanom cijevi. Potom, HK417 kalibra 7,62 x 51 mm u inačicama jurišna puška i poluautomatska snajperska puška. Napokon, za civilno su tržište razvijeni poluautomatski sportski karabini MR223A3/556A1 i MR308A3/762A1.
Turska kompanija MKEK, koja licencijski proizvodi pušku G3 i automat MP5, razmatrala je 2008. godine licencijsku proizvodnju HK416 za tursku vojsku pod nazivom Mehmetçik-1. Međutim, zbog spora oko licencije projekt je otkazan.

Foto: Heckler & Koch

Izbor za klasičare
Puška HK416 jedna je od najsuvremenijih i najboljih jurišnih pušaka danas. U naoružanju je vojnih i policijskih specijalnih postrojbi Australije, Brazila, Francuske, Hrvatske, Indonezije, Irske, Italije, Japana, Jordana, Malezije, Nizozemske, Norveška, Njemačke, Poljske, Filipina, Singapura, Slovačke, Slovenije, Srbije, Turske, Ujedinjenog Kraljevstva i SAD. Korištena je u borbenim djelovanjima u Iraku, Afganistanu, Maliju i sukobu između malezijske vojske i filipinskih militanata.
Korisnicima koji su upoznati s dizajnom jurišnih pušaka za nju je potreban minimum obuke, u tom su pravcu usmjerene sve ključne operativne karakteristike i sigurnosni mehanizmi.
HK416 je laka za rukovanje i održavanje. Ima odlična ergonomska rješenja. Pouzdana je i precizna. Lako se kontrolira čak i pri neprekidnoj rafalnoj paljbi. Zahvaljujući integriranoj tehnologiji HK416 odličan je izbor za vojsku, redarstvene i specijalne snage kojima je prioritet klasični dizajn puške, temeljen na AR-15.


Foto: Heckler & Koch

Bacači granata HK M320/M320A1
Novim podcijevnim bacačima granata HK M320/M320A1 kalibra 40 x 46 mm američka vojska namjerava zamijeniti postojeće bacače M203. Modelom M320 bit će naoružane jurišne puške M16 dok bi se modelom M320A1 naoružavale puške M4 i HK416. Ukupan broj bacača za dostavu je 71 600. Koriste trenutne, kumulativne, dimne, osvjetlјavajuće i granate specijalne namjene (šok, fleš, suzavac). Značajna posebnost M320/M320A1, koje je HK razvio 2008. godine, jest njegova modularnost. Moguće ga je upotrebljavati montiranog na puški, ali i samostalno. Ručni jednometni bacač granata postaje kad se opremi kundakom i prednjom ručicom, koji se postavljaju na tijelo bacača i koji čine dio kompleta. U odnosu na svojeg prethodnika M203, novi su bacači manjih dimenzija, ali i nešto veće mase.
Inače, M320/M320A1 se temelji na dizajnu bacača granata HK AG-C/EGLM s nekoliko promjena po zahtjevu američke vojske. Uz spomenute manje dimenzije, tu su i novi ciljnički sustavi koji su prilagođeni balistici ispaljivanja granata iz kraće cijevi. Uz mehanički ciljnik bacači M320/M320A1 opremljeni su i dnevno/noćnim ciljnikom te s laserskim daljinomjerom, koji znatno olakšava ciljanje te korištenje bacačem u noćnim uvjetima. Dodatna je razlika u odnosu na M203 bočno umetanje granata u M320/M320A1, što se smatra znatno praktičnijim rješenjem. Masa bacača M320/M320A1 je 1,5 kg, dužina je 350 mm (dužina cijevi je 280 mm), dok učinkoviti domet na pojedinačne ciljeve iznosi 150 m, grupne 350 m, a maksimalni je domet 400 m. Teoretska brzina paljbe je 18, a praktična pet do sedam granata u minuti. Na pušku se montira preko Picatinny šine.

Ivan GALOVIĆ