General Kovač na EURAC-u

Zapovjednik HRZ-a i PZO-a brigadni general Miroslav Kovač sudjelovao je 10. i 11. svibnja u Berlinu na Konferenciji zapovjednika zrakoplovstava zemalja Europske unije (European Air Chiefs Conference – EURAC).
EURAC je uspostavljen 1993. godine s ciljem pronalaska novih načina suradnje među zrakoplovstvima zemalja Europske unije. Naglasak je stavljen na kreiranje zajedničke vizije obuke i školovanja budućih zrakoplovnih časnika, a EURAC nastoji pronaći najbolja rješenja za aktualne teme od zajedničkog interesa.
Domaćin ovogodišnje Konferencije general-pukovnik Karl Müllner u uvodnom je izlaganju naglasio središnju temu: Future Combat Air – A European Air Forces Perspective, tj. budućnost zračne nadmoći europskih zračnih snaga, s naglaskom na potrebi daljnjeg proširenja bilateralne i multilateralne suradnje europskih zemalja na području dijeljenja iskustava i pronalaska novih zajedničkih projekata.

Prvog su dana zapovjednici 25 europskih zrakoplovstava i zapovjednik AIRCOM-a Ramstein razgovarali o perspektivi zračne nadmoći u idućem razdoblju, a stručnim raspravama prethodile su prezentacije po temama.
Drugog dana Konferencije sudionici su u zrakoplovnoj bazi “Holzdorf” nedaleko od Berlina nazočili metodsko-pokaznoj vježbi Zapovjedništva njemačkog zrakoplovstva. Demonstrirane su sposobnosti spašavanja pilota iz protivničkog okruženja nakon obaranja, kao i spašavanja talaca nakon propalih pregovora o mirnom rješavanju krizne situacije.
Slijedio je taktičko-tehnički zbor na kojem su njemački domaćini predstavili helikoptere CH-53, H145M i avion C-160, te vozila specijalnih snaga (KSK) koja su sudjelovala u demonstraciji. Dio taktičko-tehničkog zbora bio je rezerviran za industriju koja podupire njemačko zrakoplovstvo.

OJI