Generalna revizija tenkova

Posjetivši proizvodne hale tvrtke Đuro Đaković Specijalna vozila d. d. (ĐĐSV), Hrvatski vojnik dobio je detaljan uvid u projekt koji je već ušao u četvrtu godinu i vrlo je važan ne samo za Oružane snage RH i njihove tenkiste, nego i za samu slavonskobrodsku tvrtku koja je sačuvala stare sposobnosti, ali i razvila neke nove…

Nakon što je realizirala najveći projekt opremanja Oružanih snaga RH u povijesti: konstrukciju, opremanje i isporuku borbenih oklopnih vozila Patria, tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila d. d. (ĐĐSV) fokusirana je na buduće projekte vojnog programa. S nestrpljenjem se očekuje odluka Kuvajta o nabavi borbenih oklopnih vozila. ĐĐSV kandidirao se na natječaju kao samostalni nositelj cijelog posla, oslonjen na potporu svojih strateških partnera, finske Patrije i norveškog Kongsberga. Prema raspoloživim informacijama, ĐĐSV ušao je u samu završnicu natječaja.

Tenkovi OSRH M-84 koje smo vidjeli na mimohodu u Zagrebu 4. kolovoza 2015. odreda su prošli proces revizije u Slavonskom Brodu

Nadalje, Kuvajt bi trebao odlučiti i o mogućoj reviziji ili nadogradnji svojih tenkova M-84AB kupljenih od ĐĐSV-a. Slična je stvar s Oružanim snagama Republike Hrvatske: Dugoročni plan razvoja Oružanih snaga Republike Hrvatske za razdoblje od 2015. do 2024. godine donesen u prosincu 2014. predviđa proces modernizacije tenkova koji bi trebao početi do kraja 2020. godine.

Aktualni projekt
Dok su svi ti projekti još u fazi ako, postoji jedan koji je itekako aktualan, ali je nezasluženo ostao malo zamijećen u javnosti, makar je započeo još 2013. godine i kontinuirano traje i danas. Generalna revizija tenkova M-84 koji su na popisima OSRH bila je glavni razlog posjeta Hrvatskog vojnika tvorničkom kompleksu u Slavonskom Brodu. Revidiran, potpuno ispravan tenk, naravno, vrlo je bitan za učinkovito djelovanje naših oklopnih snaga, ali cijela je revizija jednako bitna za ĐĐSV ne samo zbog jednokratne, tj. financijske strane projekta dogovorenog s MORH-om. “To je spasilo jedinstvene sposobnosti naše firme, kakve nema nitko u Hrvatskoj, a rijetko tko u susjednim zemljama.

Dolazak tenka u tvorničke hale Đure Đakovića. Revizija u idealnim uvjetima traje barem dva mjeseca (Foto: ĐĐSV)

Primjerice, sustav upravljanja paljbom koji je primijenjen na našem M-84 nema niti jedna inačica T-72, iz kojeg je M-84 i nastao, i raditi na njemu može se samo kod nas,” kaže nam u svojem uredu Darko Grbac, član Uprave ĐĐSV-a, dobro poznat svim analitičarima i drugima zainteresiranima za hrvatsku obrambenu industriju. Kroz dosadašnji je životni vijek M-84 u sastavu OSRH, od isporuke zadnjeg novog tenka M-84A4 tijekom 2003. godine, ĐĐSV dosad rijetko kad bio uključen u njihov popravak i održavanje. U takvim je okolnostima bilo teško uvoditi novo osoblje i opremu u program M-84. Srećom, tvrtka je ipak uspijevala održavati osnovne sposobnosti koje je početak revizije potpuno oživio. Što se tiče osoblja, u velikoj je mjeri pomlađeno zahuktavanjem programa BOV-a. “Sad, nakon dodatne obuke, koju su proveli ljudi s iskustvom na tenku, mnogo njih sudjeluje u reviziji,” objašnjava Miroslav Gložić, zamjenik direktora za proizvodnju i montažu, još jedan dobro poznat sugovornik Hrvatskog vojnika. Znakovito, krajem siječnja u vojni program i reviziju uključeno je šest novih, mladih inženjera.

Usvajanje novosti
Osim ljudi, posao revizije vratio je u pogon i neke strojeve koji se dulje vremena nisu koristili nakon što je proizveden i zadnji od 700-tinjak tenkova koji su izišli iz Đurinih hala. No, najzanimljivije su nove, mnogima možda i neočekivane činjenice: revizija je natjerala ĐĐSV da usvoji i tehnologije za koje nekad pri proizvodnji tenkova tvornica nije bila nominirana. Zajedno s kompletnom konstrukcijskom dokumentacijom samog tenka te dokumentacijom njegove montaže i ispitivanja kojima tvrtka raspolaže, sve to omogućuje potpunu uslugu. “Sad radimo sve u kompletu,” napominje Gložić, inženjer elektrotehnike kojeg, unatoč zvučnoj funkciji u tvrtki, znamo kao čovjeka koji velik dio radnog vremena rado provodi u hali ili na ispitnim poligonima. Stotinama tehnoloških postupaka i radnih instrukcija vezanih uz proizvodnju tenka M-84 kojima je ĐĐSV raspolagao i koje je razvio, kroz taj su posao pridodani i novi, njih više od od 260.

Pogled u potpuno ispražnjeno tijelo tenka. Generalna revizija tenkova za OSRH znači i novu, vrlo korisnu referenciju za ĐĐSV

Novi se tehnološki postupci odnose u prvom redu na aktivnosti revizije sklopova koje tvrtka dosad nije radila. Revizija obuhvaća i, primjerice, optoelektroniku, cjelokupan sustav za upravljanje paljbom… Za elemente koji su se nekad nabavljali od dobavljača iz cijele bivše države, sad se kontaktira s hrvatskim proizvođačima kooperantima, uredno certificiranim i pozitivno ocijenjenim, s iskustvom sudjelovanja u projektu BOV-a. Dakle, što se tiče tenka M-84, ĐĐSV na trećim tržištima može nastupati potpuno sam, s hrvatskim kapacitetima i znanjem.

Preduvjet za nadogradnju
Sjećate li se prošlogodišnjeg svečanog mimohoda? Kao i uvijek, tenkovi su bili među najatraktivnijim sredstvima koja su građani mogli vidjeti. Svi koji su prošli zagrebačkim ulicama prije toga su bili na reviziji pa otud i sjajan dojam koji su ostavili. Ali, samo stručno oko može primijetiti da je revizija daleko složenija stvar od “prebojavanja” ili “zatezanja nekoliko vijaka”. Važna stvar koju vrijedi povezati s generalnom revizijom jest da je ona preduvjet za kasniju eventualnu nadogradnju ili modernizaciju. Modernizacija tenka na kojem nikad nije napravljena generalna revizija nema smisla, tenk koji se modernizira mora biti na nultom stanju ispravnosti i funkcionalnosti. Što se tiče revizije, ona nije samo stvar ĐĐSV-a, nego i OSRH. S tvrtkom surađuje i cijeli proces nadgleda, često i na licu mjesta, komisija za provedbu generalne revizije OSRH bez čije se suglasnosti ne provodi niti jedan zahvat koji nije predviđen fiksnim dijelom ugovora. Tehničke detalje precizno nam je objasnio diplomirani inženjer strojarstva Mirko Siničić. Stručnjak za konstrukciju i testiranje vojnih vozila, jedna od ključnih karika u reviziji, cijeli program ima u malom prstu i M-84 poznaje u dušu. Usmjerava posao ostalih tehnologa i tu je da rješava nepredviđene probleme koji bi se mogli pojaviti tijekom revizije. Svoje nam je znanje pokazao kad smo u njegovu društvu obilazili Đurine hale.

Potpuno rastavljanje
Dakle, nakon što Oružane snage izaberu i dostave tenk na reviziju, započinju defektažna stacionarna ispitivanja, a zatim se pristupa ulaznim defektažnim ispitivanjima na poligonu “Kindrovo” kod Slavonskog Broda. ĐĐSV raspolaže cijelom dokumentacijom i vlada procesima koji omogućuju ocjenjivanje stanja svakog dijela tenka. Tenk se potom vraća u tvornicu i ondje se demontira, što podrazumijeva rastavljanje na jedinice montaže, do zadnjeg vijka. “Ostaje golo tijelo, gola kupola,” slikovit je Siničić. Slijedi proces revizije jedinica montaže: automatski se mijenjaju svi gumeni dijelovi, sve brtve, svi dijelovi izrađeni od prirodnih materijala te oni kojima je istekao rok uporabe.

Prije i poslije: koliko je proces revizije složen i sveobuhvatan najbolje se uvjeriti u samoj tvornici

Nadalje, gleda se istrošenost ili neispravnost trajnijih dijelova i ako je potrebno, oni se popravljaju, a ako to nije moguće, zamjenjuju se. Tek kad je svaka sitnica riješena slijedi ponovna montaža. Zanimljivo je da se provodi po jednakom sustavu kao da je riječ o potpuno novom tenku: “To je jedini način da damo potpuno jednogodišnje jamstvo ispravnosti za cijeli tenk.” Potom se opet pristupa ispitivanjima na poligonu i to rigoroznim, u kojima se tenk isprobava do krajnjih granica. Prođe li, ponovno ide put tvornice, rade se profilaktički radovi (izmjena ulja, podmazivanja, zatezanja), završno ličenje, i napokon, predaja naručitelju. Duljina procesa uglavnom je podjednaka od tenka do tenka, u idealnim uvjetima traje dva mjeseca.

Prije i poslije
Cijelu priču, međutim, može potvrditi samo obilazak tvorničkih hala. Prvo što nam je upalo u oči u prvoj hali, onoj za pripremu proizvodnje, jesu novi plazma i laserski strojevi za rezanje limova velikih gabarita. Zahvaljujući njima, ĐĐSV u tom temeljnom koraku više nije ovisan o vanjskim uslugama. Potom smo sreli radnike koji su ubrzano pripremali prostor u kojem će uskoro, tijekom ovog mjeseca, biti montiran novi robot za zavarivanje, prvi te vrste u tvornici. Sama traka za reviziju ima dosta sličnosti s proizvodnom, samo što započinje i završava cijelim tenkom koji dolazi na reviziju odnosno s nje odlazi. Tenkovi su u raznim fazama rastavljanja ili sastavljanja, a najzanimljivije je vidjeti kako neki dio, npr. tijelo tenka, izgleda prije i poslije revizije. Dugo terensko korištenje i mnogo prijeđenih kilometara tako posebnog vozila troši sklopove i u njegove najsitnije pore taloži velike količine blata, ulja, čađe i raznih drugih nečistoća. Svaka revizija osamdesetčetvorke podrazumijeva nekoliko stotina stranica dokumentacije, djelatnici ĐĐSV-a upisuju svaki detaljni korak, vezan uz svaki vijak, svaku gumicu, pa sve do sustava transmisije, tijela, kupole ili topa. U pokrajnjim, manjim prostorijama, rade se sofisticiraniji zahvati koji uključuju i računala ili precizne instrumente: mjerenja, radovi na optoelektronici, na elektroničkim sklopovima… ĐĐSV uložio je i u novu ličionicu u kojoj tenkovi dobivaju svoj konačni, revidirani izgled.

Posao u Kuvajtu
U tvrtki su uvjereni da bi, ukoliko bi bilo potrebno, bili sposobni i za proizvodnju novih jedinica M-84. “No, nakon što nije zaživjela serijska proizvodnja tenka M-95 Degman, shvatili smo da je sadašnjost, pa i budućnost, u održavanju, remontu i modernizaciji postojećih platformi i to je glavno usmjerenje našeg tenkovskog programa,” kaže Darko Grbac. Glavni je cilj ĐĐSV-a sad Kuvajt: svi do jednog od 149 tenkova kojima raspolaže kuvajtska vojska proizvedeni su u hrvatskoj tvornici.

Revizija svakog tenka OSRH podrazumijeva stotine stranica dokumentacije

“Ondje smo, unatrag posljednjih godinu dana, uspjeli popraviti svoj položaj uvjerivši Kuvajćane da smo upravo mi koji smo isključivo napravili te tenkove i imamo sve potrebne kontrolne knjige i podatke o njima. Dakle, uspjeli smo se vratiti u igru. Ne možemo reći da ćemo sigurno dobiti ugovor i posao, ali situacija je puno bolja. Generalna revizija tenkova za OSRH znači i novu, vrlo korisnu referenciju za ĐĐSV. “Opsežan proces u koji su uključeni svi dijelovi naše tvrtke znači uslugu kakva se ne može naći često na ovim područjima,” kaže nam magistra Zrinka Žakić, u tvrtki zadužena za prodaju i vođenje projekata (pa i revizije), te osoba koja je poveznica ĐĐSV-a s MORH-om i OSRH. Primjerice, puno znači kad strana izaslanstva zainteresirana za suradnju s ĐĐSV-om, poput kuvajtskih, vide organiziranu liniju za serijsku reviziju tenkova u tvornici, s tenkovima u raznim fazama procesa te popunjene radionice. “Prvi nam je cilj da nas odaberu za održavanje i reviziju, a modernizacija će onda ići svojim putem,” vjeruje Grbac.


Eventualna modernizacija

(Foto: ĐĐSV)

Projekt modernizacije tenkova ovisi o više čimbenika: taktičko-tehničkim zahtjevima, raspoloživom proračunu, broju tenkova…, no bitno je da tenk zadovolji preduvjete za proces koji će mu produljiti život za 10, 15, pa i više godina, i pojačati performanse te povećati učinkovitost. “I količina tenkova za jednu satniju interesantna nam je jer smo sigurni da to možemo učiniti najbolje i da ćemo ono što ćemo eventualno ugovoriti s MORH-om realizirati. Sustavi koje smo primijenili na moderniziranom prototipu zapadnog su podrijetla i NATO kompatibilni, za razliku od onih koje koristi konkurencija na T-72,” rekao nam je Darko Grbac.


Domagoj Vlahović; foto: Tomislav Brandt