Godišnjica stradanja branitelja na Vran planini

Prošlo je 26 godina od 30. ožujka 1995., kad su na snijegom zametenom Prokosu, proplanku na Vran planini, smrtno stradala petorica hrvatskih branitelja koji su bili u osiguranju tadašnjeg ratnog zapovjednika generala Janka Bobetka. Do smrti je došlo zbog gušenja otrovnim plinovima vozila koja su u koloni 36 sati provela zatrpana u snijegu, čekajući pomoć

Tog se dana general Janko Bobetko s delegacijom, preko Prozora i Vran planine, vraćao sa sastanka u Travniku, a službena informacija koju su prije polaska dobili bila je kako je put preko Vran planine prohodan. Situacija se, nažalost, promijenila.

U svojoj knjizi Sve moje bitke Janko Bobetko kasnije piše: “Na izlasku iz ovog predjela, koji je s lijeve i desne strane prekriven gustom borovom šumom, ušli smo u čist nepokriven prostor, oko sedam kilometara do komunikacije Tomislavgrad-Posušje. Daljnje kretanje bilo je nemoguće jer smo upravo u tom trenutku, kad smo napustili ovaj siguran dio Vran planine, naišli na ciklonu. Vjetar je bio jačine preko 120 metara u sekundi, temperatura se spustila na –18 stupnjeva, vjetar i snijeg su stvorili nevidljivu i neprohodnu situaciju. Tu je kolona zaustavljena.

” General Bobetko navodi kako je, prema tadašnjem ugovoru, UNPROFOR trebao održavati tu komunikaciju u svim vremenskim uvjetima. Kolona nije mogla dalje, zaustavila se i zametena visokim snijegom 36 sati čekala pomoć koja je stigla prekasno. Zbog smrznutog sustava grijanja u vozilo je neprimjetno počeo ulaziti ugljikov monoksid, koji ih je ugušio. Na mjestu njihova stradanja na Prokosu postavljeno je spomen-obilježje. Vozilo u kojem se nesretni događaj zbio danas se nalazi u Vojnom muzeju MORH-a.   

U nesretnom događaju na Vranu smrtno su stradali Davor Zbiljski (1968.), Robert Krizmanić (1970.), Mladen Jakovljević (1968.), pripadnici ATJ Lučko; Krešo Supina (1970.), pripadnik VP HV-a, te Ivica Begić (1962.), pripadnik VP HVO-a.

Lada Puljizević

Foto: Tomislav Brandt