Heroji poput Jovića utkani su u temelje naše mlade države

“Akcija Plitvice u povijesti Domovinskog rata ima posebno značenje, a ime Josipa Jovića postalo je simbol za hrvatske branitelje,” istaknula je predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović naglasivši: “Akcija je pokazala zajedništvo, samopouzdanje, odlučnost i jasne ciljeve”

Komemorativnim skupom na Plitvicama obilježena je 31. ožujka 26. obljetnica akcije Plitvice i pogibije Josipa Jovića, prvog hrvatskog redarstvenika koji je život izgubio na Uskrs 31. ožujka 1991. godine.
Skupu su nazočili obitelj i prijatelji Josipa Jovića, njegovi suborci, sudionici akcije Plitvice, pripadnici udruga proizišlih iz Domovinskog rata te izaslanstvo državnih dužnosnika u kojem su bili predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica OSRH Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov, potpredsjednik i izaslanik predsjednika Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, načelnik GS OSRH general zbora Mirko Šundov i glavni ravnatelj policije Marko Srdarević, izaslanstva OSRH, MUP-a, lokalne i područne samouprave i drugi.
Tijekom komemoracije izaslanstva su položila vijence i zapalila svijeće na spomen-obilježju posvećenom Josipu Joviću, a molitvu za prvog poginulog redarstvenika i sve koji su dali život za Hrvatsku predvodio je vojni ordinarij monsinjor Jure Bogdan.
U prigodnom obraćanju predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović rekla je da akcija Plitvice u povijesti Domovinskog rata ima posebno značenje, a ime Josipa Jovića postalo je simbol za hrvatske branitelje. “Akcija je pokazala zajedništvo, samopouzdanje, odlučnost i jasne ciljeve,” istaknula je Predsjednica te dodala da su nam takve osobine potrebne i danas.
Predsjednik Hrvatskog sabora istaknuo je da je upravo akcija Plitvice pokazala koliko će teška biti borba za hrvatsku slobodu i samostalnost. “Danas je dan ponosa na uspjeh akcije, no i tuge jer se sjećamo prve hrvatske žrtve u toj borbi. Heroji poput Jovića utkani su u temelje naše mlade države i tako će biti zauvijek,” zaključio je Božo Petrov.
Ministar Krstičević rekao je da su: “Josip i svi naši branitelji pokazali kako se bori za jedinu domovinu. I ne bi bilo naših postignuća, ne bi bilo slobodne Hrvatske, ne bi bilo ni naše sadašnjosti, ni naše budućnosti da nije bilo takvih hrvatskih ljudi, takvog domoljublja i njihove žrtve. Upravo zato što znamo kroz što smo prolazili devedesetih, odlučni smo čuvati i graditi onu bolju Hrvatsku koju su naši prijatelji sanjali.” Izrazivši ponos što je danas u redovima pobjedničke Hrvatske vojske, kao dragovoljni ročnik, nećak i imenjak poginulog Josipa Jovića, ministar Krstičević istaknuo je da je: “To primjer kako se čuvaju vrijednosti Domovinskog rata, kako se njeguje domoljublje i kako se gaji naš jedinstveni, hrvatski pobjednički duh.”
Ministar Orepić rekao je da je današnji skup način da se kaže “Hvala!” svim sudionicima akcije i prvom hrvatskom redarstvenika Josipu Joviću, te svim hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima za žrtvu koju su podnijeli. “Nisu mrzili nikoga, nego su voljeli svoju domovinu za koju su se borili,” istaknuo je.
Stjepan Cifrek, sudionik akcije Plitvice i umirovljeni časnik OSRH, u kratkim je crtama ispričao događaje iz tih dana. “Operacija je potpuno uspjela, ali smo izgubili Josipa koji je bio u prvom jurišnom redu i tako je pala prva krv i prva žrtva za Lijepu Našu,” rekao je Cifrek.

Domagoj Vlahović, Foto: Stjepan Brigljević