10. obljetnica Gardijske mehanizirane brigade

“Pokazali ste gdje god ste djelovali, u svim operacijama u kojima ste sudjelovali, da u vama živi nesalomljivi duh pobjedničke Hrvatske vojske izrasle u Domovinskom ratu,” rekao je ministar Krstičević…

U vojarni “Kralj Zvonimir” u Kninu obilježena je 3. travnja 10. obljetnica ustrojavanja i Dan Gardijske mehanizirane brigade (GMBR) Hrvatske kopnene vojske. Svečanosti su nazočili potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov sa suradnicima te drugi uzvanici.
Ministar Krstičević svim je pripadnicima Gardijske mehanizirane brigade čestitao desetu obljetnicu istaknuvši kako su oni nasljednici legendarnih postrojbi – Tigrova, Gromova, Pauka i Vukova, koje su hrvatskoj slobodi i hrvatskoj pobjedi dale nemjerljiv doprinos. “S tugom, ali i ponosom, danas se sjećamo i svih naših branitelja koji su svoje živote položili za Hrvatsku,” rekao je ministar te istaknuo da uspomene na naše prijatelje, junake i njihova djela trebaju svima biti putokaz kako se bori, brani i voli domovinu. Čestitao je pripadnicima Brigade na predanom radu, motivaciji, stručnosti i domoljublju koje unose u njezino snaženje. Rekao je kako je upravo zbog takvog doprinosa pripadnika OSRH sigurnosti i vjerodostojnosti, Ministarstvo obrane svoje aktivnosti i svoj fokus usmjerilo na uvjete života i rada svakog vojnika, dočasnika i časnika.
General Šundov također je čestitao svim pripadnicima Brigade njihov dan te istaknuo kako se danas u povijesnom kraljevskom gradu Kninu s posebnim pijetetom treba prisjetiti svih onih koji su svoje živote utkali u stvaranje domovine i Oružanih snaga. “Prisjećamo se Domovinskog rata, poginulih, ranjenih, nestalih i umrlih prijatelja i suboraca, svih onih kojima smo zahvalni i čiju žrtvu neizmjerno poštujemo,” rekao je general Šundov. Istaknuo je također ratne brigade kao čvrst temelj na kojem je nastala Gardijska mehanizirana brigada, koja je danas taktička postrojba Hrvatske kopnene vojske na visokoj razini pripremljenosti i obučenosti. General se osvrnuo i na aktualne zadaće Brigade spomenuvši kako mnogi pripadnici GMBR-a časno sudjeluju u međunarodnim operacijama te uspješno provode sve zadaće u zemlji i u međunarodnom okružju. “Kao i svi pripadnici Oružanih snaga RH, prepoznati ste u zemlji i svijetu kao dobri vojnici i pouzdani partneri, cijenjeni od naših saveznika s kojima zajedno i usklađeno pridonosite izgradnji mira i sigurnosti u svijetu. Za svoje sudjelovanje i predanost u iznimno zahtjevnim uvjetima višestruko ste pohvaljivani, nagrađivani i odlikovani na čast svojim zapovjednicima, ali i na ponos pripadnika Oružanih snaga i građana Republike Hrvatske. Čuvajte i nadalje uspomenu i tradiciju slavnih ratnih postrojbi,” zaključio je general Šundov.
Zapovjednik GMBR-a brigadir Tihomir Kundid podsjetio je na aktivnosti i zadaće Brigade te istaknuo kako njezini pripadnici uvijek odgovorno i profesionalno izvršavaju sve zadaće. “Danas s ponosom ističem da je Gardijska mehanizirana brigada nositelj i promicatelj imena i tradicije te čuvar baštine slavnih gardijskih brigada: Tigrova, Gromova, Pauka i Vukova, koje su dale nemjerljiv doprinos tijekom Domovinskog rata. Na simboličan način vi ste s njima povezani jer ste njihovi suvremenici. Svaka vojska referira se na svoju povijest jer iz nje crpi motivaciju. Motivacija je iznimno važna, ali isto tako, i povijest je svjedok vremena, istine, odrednica identiteta pojedinca i postrojbe, a u konačnici i cijele nacije. Poštujući povijest i tradiciju s pogledom usmjerenim prema budućnosti, treba nam biti putokaz, ali i obveza,” naglasio je brigadir Kundid.
Središnjoj svečanosti u vojarni “Kralj Zvonimir” prethodilo je polaganje vijenaca i paljenje svijeća u spomen na poginule hrvatske branitelje kod Spomenika Hrvatske pobjede “Oluja 95”, a u crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta služena je misa koju je predvodio vojni kapelan GMBR-a fra Božo Ančić.

OJI, Foto Stjepan Brigljević