Osma obljetnica hrvatskog članstva u NATO-u

 “Preuzeli smo odgovornost na euroatlantskom sigurnosno-obrambenom planu jer smo shvatili kako se sigurnost i stabilnost u međunarodnoj zajednici ne može izgrađivati izolirano, nego u suradnji s drugima. Od samih početaka odgovorno smo pristupili jačanju onih sposobnosti koje će jamčiti sigurnost i stabilnost Hrvatske, ali u isto vrijeme pridonositi savezničkim naporima u okviru kolektivne sigurnosti,” rekao je prigodom obljetnice ministar Damir Krstičević

Osma obljetnica članstva Republike Hrvatske u NATO-u obilježena je 4. travnja u Hrvatskom saboru. Svečanosti su nazočili potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov i drugi visoki uzvanici.
Predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov rekao je kako ulazak u NATO svjedoči tomu da je Hrvatska nakon pobjede u Domovinskom ratu smogla snage krenuti putem dobrosusjedskih odnosa i suradnje u širem susjedstvu. “Zagovaramo proširenje za sve one koji vide svoju budućnost u odrednicama zacrtanim u okviru Politike otvorenih vrata NATO-a,” rekao je Petrov te dodao da se globalne prijetnje i sigurnosni izazovi mogu rješavati samo zajedničkim jačanjem savezništva Europske unije i NATO-a.
Predsjednik Parlamentarne skupštine NATO-a Paolo Alli istaknuo je da je danas, kad živimo u vrlo složenom obrambenom okruženju, stabilnost iznimno važna. “Moramo biti ujedinjeni kako bismo se suočili s tim prijetnjama. Sigurnost je danas globalno pitanje i nitko ne može djelovati sam,” naglasio je te dodao da se proširenjem NATO-a širi i stabilnost.
Ministar Krstičević u svojem je obraćanju istaknuo kako se Republika Hrvatska u prvih osam godina članstva u NATO-u dokazala kao vjerodostojna saveznica i ravnopravan partner s drugim zemljama. “Članstvom u NATO-u pridonosimo vlastitoj nacionalnoj sigurnosti i sigurnosti svojih saveznika te jačanju vlastitog položaja u međunarodnoj zajednici”, rekao je ministar te naglasio da nam članstvo osigurava veći stupanj sigurnosti, što je temeljni preduvjet za opći društveni i ekonomski razvoj. Rekao je također kako članstvo u NATO-u za Hrvatsku nije bilo pitanje trenda, nego rezultat političkog sazrijevanja i međunarodne afirmacije naše zemlje. “Preuzeli smo odgovornost na euroatlantskom sigurnosno-obrambenom planu jer smo shvatili kako se sigurnost i stabilnost u međunarodnoj zajednici ne može izgrađivati izolirano, nego u suradnji s drugima. Od samih početaka odgovorno smo pristupili jačanju onih sposobnosti koje će jamčiti sigurnost i stabilnost Hrvatske, ali u isto vrijeme pridonositi savezničkim naporima u okviru kolektivne sigurnosti,” rekao je ministar Krstičević. Naglasio je i kako Hrvatska daje značajan doprinos svjetskom miru sudjelovanjem u operacijama UN-a, EU-a i NATO-a.
General Šundov rekao je da primanje Hrvatske u punopravno članstvo NATO-a 1. travnja 2009. obilježava iznimno važan trenutak u modernoj povijesti Hrvatske, kad je postala ravnopravan partner i dio političkog, sigurnosnog i gospodarskog kluba zemalja članica NATO-a. Sustav kolektivne obrane na kojem počiva NATO, general Šundov istaknuo je kao najvažniji, jer je na taj način Hrvatska dodatno osigurala i osnažila svoju sigurnost. Naglasio je i kako Oružane snage RH dijele iskustva iz procesa pristupanja u NATO s prijateljskim zemljama iz jugoistočne Europe i olakšavaju im put prema euroatlantskim integracijama suradnjom u obuci i školovanju, zajedničkim sudjelovanjem u operacijama potpore miru, ali i kroz pomoć u procesima transformacije i reforme njihovih obrambenih sustava. “Oružane snage RH razvijamo kao moderne, dobro opremljene i uvježbane snage, interoperabilne sa snagama saveznika i partnera, sposobne za odvraćanje potencijalnih ugroza sigurnosti i opstojnosti domovine, koje su spremne pružiti potporu doprinosu miru i sigurnosti na međunarodnom planu te pružati pomoć civilnim institucijama,” zaključio je general Šundov.

OJI, Foto: J. Kopi