Hodnja pripadnika 39. HRVCON-a

Oko 600 vojnika KFOR-a i policajaca EULEX-a iz Hrvatske, Danske, Njemačke, Švicarske, Finske, Poljske, Italije, Slovenije, Mađarske, Grčke, Latvije i Austrije sudjelovalo je 1. srpnja u Novom Selu u Republici Kosovu na 76. DANCON Marchu.

Riječ je o hodnji koju tradicionalno organizira kontingent Oružanih snaga Kraljevine Danske u NATO-ovoj operaciji KFOR. Na hodnji dugoj 25 km, noseći 10 kg opreme na leđima, sudjelovalo je 27 pripadnica i pripadnika 39. HRVCON-a i svi su je uspješno završili. Hrvatski predstavnici koji su ostvarili najbolje rezultate su narednik Projić i pozornik Stipe Runje, pripadnici 3. mehanizirane bojne Pauci, koji su rame uz rame među prvima utrčali u cilj.

“Kao jednom od najmlađih vojnika u hrvatskom kontingentu bila mi je iznimna čast predstavljati OSRH i 3. mb Pauci GMBR-a na DANCON Marchu. Ovo je prava vojnička sportska disciplina te sam zato iznimno ponosan i na svoj rezultat i na rezultate svojih kolega. Uspjeha ne bi bilo bez potpore Zapovjedništva i cijelog kontingenta te sam jako zahvalan svima”, izjavio je pozornik Runje.

“Smatram da je DANCON March izvrsna prilika za svakog vojnika da testira svoje psihofizičke sposobnosti te pomakne granice izdržljivosti. Zahtjevan je zbog specifičnog terena, 10 kg tereta na leđima te vrućih vremenskih uvjeta, ali iznimno je lijepo nakon 25 kilometara ući u cilj zajedno s kolegama noseći zastave Republike Hrvatske i naše matične postrojbe – 3. mehanizirane bojne Pauci. U takvim trenucima sav umor pada u zaborav, a osjećaj ponosa je izniman. Vrlo sam sretna i ponosna što na takav način imam priliku predstavljati Oružane snage Republike Hrvatske u međunarodnom okruženju”, s osmijehom na licu izjavila je vojnikinja Ana Ramljak.

DANCON March dugogodišnja je tradicija i “zaštitni znak” Oružanih snaga Kraljevine Danske. Prvi je održan 1972. u UN-ovoj misiji na Cipru. Otad se održavao u NATO-ovim i UN-ovim operacijama i misijama širom svijeta: u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Afganistanu, Iraku, Libanonu, Latviji, Estoniji, Eritreji, Kuvajtu, Maliju.

OJI