Hodočašće hrvatske vojske, policije i branitelja

”Vojnici su u Domovinski rat odlazili s krunicom nošeni snagom duha. Želimo  da se kroz vojna hodočašća taj duh i danas održi,” poručio je državni tajnik MORH-a Branko Hrg

 

U organizaciji Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj u nacionalnom svetištu u Mariji Bistrici 3. listopada održano je 29. hodočašće hrvatske vojske, policije i hrvatskih branitelja. Hodočašće se održalo uz pridržavanje epidemioloških mjera Stožera civilne zaštite.

Zapovjednik 29. vojnog hodočašća bio je zapovjednik Zapovjednog operativnog središta Glavnog stožera Oružanih snaga RH brigadni general Ivan Turkalj. Uz pripadnike hrvatske vojske, policije i hrvatske branitelje, pripadnike civilne zaštite i vatrogasce, hodočašću su nazočili potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanik Predsjednika RH i savjetnik PRH za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Davor Ivo Stier, izaslanik ministra obrane državni tajnik MORH-a Branko Hrg i državni tajnik MORH-a Zdravko Jakop te izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova državni tajnik Žarko Katić. Izaslanstvo OSRH predvodio je zamjenik načelnika GS OSRH general-pukovnik Siniša Jurković, izaslanstvo Ravnateljstva policije glavni ravnatelj policije Nikola Milina, a izaslanstvo Hrvatske vatrogasne zajednice glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

Državni tajnik MORH-a Branko Hrg prisjetio se vremena prije tridesetak godina rekavši: “U vrijeme Domovinskog rata kad se stvarala Hrvatska vojska i hrvatska država uz ono malo naoružanja što su imali, svaki je vojnik nosio krunicu. Odlazili su u rat nošeni više snagom duha nego snagom oružja. Ova vojna hodočašća koja se održavaju svake godine želja su da se taj duh održi. Drago mi je i ponosan sam što sam danas ovdje u ulozi izaslanika ministra obrane Marija Banožića, a kako i osobno ovdje često dolazim, osjećam se kao kod svoje kuće,” rekao je državni tajnik Hrg.

Osnaživanje ljudskih vrijednosti

Brigadni general Ivan Turkalj rekao je kako mu je iznimna čast i zadovoljstvo što je bio zapovjednik vojnog hodočašća. “Naši pripadnici na hodočašću i ja kao general živimo našu vjeru i posebno smo se radovali ovom događaju. Došli smo da osnažimo naše ljudske vrijednosti – ljubav, poštenje, iskrenost i sve ono što čovjeka čini boljim,” zaključio je brigadni general Turkalj.

Vojni ordinarij u RH mons. Jure Bogdan u propovijedi je istaknuo Božju brižnost za čovjeka i važnost bračne zajednice muškarca i žene. “Ovaj svijet i ono što nam se događa počesto su nalik pustinji koja je prepuna praznina, strahova i bespomoćnosti. Baš su takve pustinje šansa da u svojem životu ponovno otkrijemo one vrijednosti koje su bitne za naš život, da otkrijemo nadu, u konačnici da iznova u svojem životu otkrijemo Boga koji nas beskrajno ljubi i brine za nas da se vratimo na put vjere,” poručio je mons. Bogdan.


 

nadnarednik Miljenko Šavorić, prvi dočasnik 2. mehaniziranog voda 1. mehanizirane satnije bojne Gromovi

Ovo je 15. godina vojnog hodočašća u kojoj pripadnici Gromova pješače od Petrinje do Marije Bistrice, a u tome sudjelujem sedmi put. Sad sam bio vođa ove hodne kolone, a nosili smo križ koji je napravio Slavko Slakoper, donedavno jedan od pripadnika Gromova. Ovaj put, kao i prijašnjih godina, ovdje sam jer mi to pruža osjećaj mira i ispunjenosti.


vojnikinja Adela Žličarić, pripadnica 1. bojne Tigrovi

U sustavu sam dvije godine i ovo mi je prvi put da sudjelujem na vojnom hodočašću. Jako mi je drago što sam imala priliku biti na ovako velikom događaju. Išli smo pješice, krenuli smo u petak, a posljednja dionica puta koju smo danas prošli bila je od Kašine do Marije Bistrice. Ukupno smo od Petrinje do ovdje prehodali oko 105 km. Očekivala sam da će hodnja biti naporna, ali ona je na trenutke bila i teža nego što sam očekivala. Svi smo uspjeli, nitko nije odustao i jako mi je drago što sam danas ovdje.


Tekst: Lada Puljizević

Foto: Josip Kopi