26. hodočašće Hrvatske vojske, policije i branitelja

“Danas je poseban dan za našu pobjedničku hrvatsku vojsku, policiju i naše branitelje, čija je žrtva donijela mir i slobodu hrvatskom narodu. Drago mi je što vidim zajedništvo u molitvi koja nas spaja. Molimo da nam Bog da snagu za ispunjenje svih zahtjevnih zadaća koje su pred nama,” poručio je ministar Krstičević…

U nacionalnom marijanskom svetištu u Mariji Bistrici počelo je 7. listopada svečanom procesijom 26. hodočašće hrvatske vojske, policije i branitelja. Sudjelovalo je 3500 hodočasnika, među kojima i oko 900 pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Pripadnici gardijskih bojni Gromovi i Tigrovi svoj su put na vojno hodočašće počeli 5. listopada iz vojarne u Petrinji, odakle su pješice krenuli prema Mariji Bistrici.

Uz članove obitelji poginulih i stradalih hrvatskih branitelja, na hodočašću su sudjelovali potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević sa suradnicima, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov, glavni ravnatelj policije Nikola Milina, predstavnici Vojnog ordinarijata te generalni vikar Vojnog ordinarijata u Bosni i Hercegovini don Željko Čuturić sa suradnicima, predstavnici braniteljskih udruga i drugi.

Zapovjednik 26. hodočašća bio je zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Mato Mikić.

Ministar Krstičević susreo se s članovima obitelji poginulih hrvatskih branitelja te se prisjetio svih onih koji su se nesebično žrtvovali za današnji mir.

“Danas je poseban dan za našu pobjedničku hrvatsku vojsku, policiju i naše branitelje, čija je žrtva donijela mir i slobodu hrvatskom narodu. Drago mi je što vidim zajedništvo u molitvi koja nas spaja. Molimo da nam Bog da snagu za ispunjenje svih zahtjevnih zadaća koje su pred nama,” poručio je ministar Krstičević.

Ministar Medved istaknuo je kako je upravo blagdan Gospe od Svete Krunice prigoda prisjetiti se kako su hrvatski branitelji s krunicama oko vrata stvorili samostalnu i neovisnu hrvatsku državu.

Koncelebriranu misu predvodio je vojni biskup u Republici Hrvatskoj mons. Jure Bogdan, koji je u propovijedi istaknuo kako je upravo obitelj najveća vrijednost i dokaz neizmjerne ljubavi Stvoritelja prema čovjeku.

“Prisjetimo se u ovoj prigodi izjave pape Franje kako je Crkva obitelj obitelji i kako je čovjek upravo preko braka, koji je temelj svake obitelji, blagoslovljen za stvaranje potomstva. Molimo Kraljicu Svete Krunice, dušu duše obitelji, zaštitnicu vjernosti supružnika, koja je kolijevka života, da nas zaštiti i blagoslovi,” poruka je biskupa Bogdana.

Nakon misnog slavlja održan je križni put, čime je završeno ovogodišnje hodočašće hrvatske vojske, policije i branitelja.

OJI, Foto: MORH / J. Kopi