Jubilarno 25. vojno-redarstveno hodočašće

U marijanskom svetištu u Mariji Bistrici održano je 1. listopada u organizaciji Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj i Ministarstva hrvatskih branitelja jubilarno 25. hodočašće Hrvatske vojske i policije te hrvatskih branitelja.
Među više tisuća hodočasnika bili su pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske, policije i vatrogastva, djelatnici ministarstava obrane, hrvatskih branitelja i unutarnjih poslova te drugih državnih institucija. Uz njih su bili i članovi braniteljskih udruga proizišlih iz Domovinskog rata i povijesnih postrojbi, ali i vojna izaslanstva susjednih zemalja. Pridružili su im se i mnogi drugi hodočasnici koji su izabrali taj dan za posjet hrvatskom nacionalnom marijanskom svetištu, cijele obitelji iz svih krajeva Hrvatske, BiH i drugih zemalja.
Svake godine osobito upečatljiva bude svečana procesija postrojbi uoči mise, u kojoj se ističu više od dvije stotine zastava ratnih postrojbi Hrvatske vojske i policije, te zastave današnjih, djelatnih postrojbi OSRH, ustrojstvenih cjelina MUP-a, Ministarstva pravosuđa, Pravosudne policije, povijesnih postrojbi… Velik su pljesak zaslužili invalidi i stradalnici Domovinskog rata, ali i časnici, dočasnici i vojnici, vjernici Vojne kapelanije svetog Ilije proroka iz Petrinje koji su dvanaestu godinu zaredom pješice hodočastili Majci Božjoj Bistričkoj. Ove godine stigao je vod od 40 pripadnika iz sastava Gardijske motorizirane brigade, 1. motorizirane bojne Tigrovi i 2. motorizirane bojne Gromovi. Na dijelu puta od Kašine hodočasnicima su se pridružili i ratni veterani, hrvatski branitelji iz 1. pješačke bojne 2. gardijske brigade Gromovi.
Koncelebriranu misu u crkvi na otvorenom blaženog Alojzija Stepinca predvodio je predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup monsinjor Želimir Puljić. Tijekom propovijedi govorio je o povijesti i značaju marijanskih svetišta u Hrvatskoj, jer 25. obljetnica, srebrni jubilej, znači i priliku za prisjećanje na tu povijest. Govoreći o Domovinskom ratu, podsjetio je da je Hrvatska tad prolazila svojevrsnu kalvariju, “(…) no nismo se predavali niti gubili nadu, borili smo se protiv zla, mržnje i uništavanja. U to vrijeme svatko je htio dati osobni obol miru, zajedništvu i zaustavljanju rata.”
Hodočašću su nazočili i izaslanik Predsjednice RH načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov, potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, ministrica obrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš, ministar obrane Republike Poljske Antoni Macierewicz, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar unutarnjih poslova RH Davor Božinović i drugi. Zapovjednik hodočašća bio je general-bojnik Mladen Fuzul.
“Danas molimo za mir, zajedništvo i zahvaljujemo što živimo u slobodi. U mislima smo i sa svim našim braniteljima i suborcima koji su se žrtvovali za slobodu. Od početka Domovinskog rata krunica i križ su Hrvatskoj vojsci, braniteljima i policajcima puno pomogli da obranimo, a poslije i oslobodimo Hrvatsku. Drago mi je i da već 25. put ovdje pokazujemo jedinstvo i sinergiju svih dijelova hrvatskog sigurnosnog sustava, kao i cijelog hrvatskog naroda,” rekao je ministar Krstičević. “Drago mi je i da su danas u Mariji Bistrici s nama prvi put i poljski ministar obrane i ministrica obrane BiH. To je još jedna potvrda prijateljskih odnosa i zajedničkih vrijednosti,” zaključio je ministar Krstičević.
Hodočašće je završilo u poslijepodnevnim satima, križnim putem na bistričkoj kalvariji, nakon kojeg su ministri Macierewicz i Krstičević zapalili svijeću i položili vijenac na spomenik sv. Ivanu Pavlu II.
Ministar Macierewicz izrazio je zadovoljstvo što je u Hrvatsku stigao ovom svečanom prigodom, na dan koji puno znači Hrvatskoj vojsci, policiji i braniteljima, te je istaknuo: “Poljska i Hrvatska bratske su zemlje koje dijele zajedničke kršćanske vrijednosti i tradiciju i drago mi je što sam ovdje u prekrasnom marijanskom svetištu na ovaj poseban dan.”

Domagoj VLAHOVIĆ, Snimio Josip KOPI