”Mjesto gdje crpimo duhovnu snagu“

U nacionalnom svetištu u Mariji Bistrici 2. je listopada 2022. održano jubilarno 30. hodočašće hrvatske vojske, policije i hrvatskih branitelja i proslavljena je 25. obljetnica utemeljenja Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj

Hodočašće okuplja velik broj vojnika i redarstvenika te njihove obitelji

Vjera i domoljublje. Tim riječima mogao bi se opisati drugi dan mjeseca listopada ove godine u nacionalnom svetištu u Mariji Bistrici kad je održano 30. hodočašće hrvatske vojske, policije i hrvatskih branitelja i proslavljena 25. obljetnica utemeljenja Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj. Zapovjednik 30. hodočašća bio je načelnik stožera-zamjenik zapovjednika ZzP-a brigadni general Ivan Raos, a svečano misno slavlje predvodio je apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup mons. Giorgio Lingua.

Uz pripadnike hrvatske vojske, policije i hrvatske branitelje, pripadnike civilne zaštite i vatrogasce, hodočašću su nazočili potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, izaslanik Predsjednika RH i savjetnik za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić, izaslanik ministra obrane državni tajnik Branko Hrg, državni tajnik Zdravko Jakop, posebni savjetnik predsjednika Vlade za obranu Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga admiral Robert Hranj, zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga general-pukovnik Siniša Jurković, glavni savjetnik general-bojnik Željko Živanović i ostali djelatnici Ministarstva obrane i pripadnici Oružanih snaga RH.

”Tijekom četvrt stoljeća nastojali smo kao vojno-redarstvena biskupija odgovoriti potrebama i izazovima s kojima smo se suočavali u služenju i duhovnoj skrbi koja nam je povjerena“, rekao je vojni ordinarij mons. Jure Bogdan

Riječi kardinala Kuharića

Zapovjednik 30. vojnog hodočašća brigadni general Ivan Raos rekao je kako ovogodišnje hodočašće ostvaruje ono što je na prvom vojnom hodočašću prije 30 godina izrekao preminuli kardinal Franjo Kuharić, rekavši tad da ima želju i da će se moliti da vojno hodočašće raste i buja. “Današnja slika hodočašća i broj nazočnih jamči nam da će vojno hodočašće uvijek imati svoju glavnu namjenu, a to je pobožnost, poniznost i molitva, ali isto tako i mjesto gdje crpimo duhovnu snagu koja nam je vrlo značajna za sve buduće izazove koji su pred nama,“ zaključio je brigadni general Raos.

Prije početka misnog slavlja, sve prisutne pozdravio je vojni ordinarij mons. Jure Bogdan rekavši kako je etapa, dionica prijeđena puta u trajanju od četvrt stoljeća, vrijedna spomena i da se o njoj govori, riječima i izrazima zahvalnosti. “Tijekom četvrt stoljeća nastojali smo kao vojno-redarstvena biskupija odgovoriti potrebama i izazovima s kojima smo se suočavali u služenju i duhovnoj skrbi koja nam je povjerena. Želimo nastaviti zajednički hod, dijeleći s vama prijašnje nevolje, trenutačne blagoslove i nejasnu budućnost. Svima navješćivati Radosnu vijest i donositi Krista, biti nositelji dobra. Preuzetno bi i neoprostivo bilo ne spomenuti se velikana srca, vizionara, vrijednih i tihih pregaoca duha i uma u tjeskobnoj borbi za slobodu i samostalnost, od početaka Domovinskog rata. Osobito smo zahvalni Svetoj Stolici i papi svetom Ivanu Pavlu II. za priznanje Hrvatske i iskazanu blizinu koja je pokrenula val solidarnosti i međunarodnih priznanja, kao i za utemeljenje Vojnog ordinarijata prije dvadeset i pet godina,” rekao je vojni ordinarij mons. Jure Bogdan.

”Kako je važno naučiti reći hvala!“

U propovijedi nadbiskup mons. Giorgio Lingua istaknuo je spoj ljubavi i dužnosti, te važnost zahvaljivanja. “Koliko je važna zahvalnost! Biti zahvalan znači priznati da je čak i ono što je učinjeno iz dužnosti, učinjeno i iz ljubavi. I vi svoju službu živite kao dužnost, ali siguran sam da mnogi od vas, ako ne i svi, činite to i iz ljubavi. Iz ljubavi prema domovini, iz ljubavi prema zajednici kojoj služite. Lijepo je kad se susretnu dužnost i ljubav. Ako se dužnost nagrađuje plaćom, ljubav se, naprotiv, nagrađuje zahvalnošću jer ljubav nema cijene. Kako je važno naučiti reći hvala! Samo onaj koji istinski služi, ispunjavajući svoju dužnost iz ljubavi, taj živi punim životom, pa čak i ako se osjeća beskorisnim, jer ne vjeruje da je učinio nešto posebno osim ispunjavanja svoje dužnosti, Gospodin će ga nagraditi i učiniti da zauvijek živi,” poručio je nadbiskup mons. Giorgio Lingua.

Nacionalno hodočašće u Mariju Bistricu organizira se od 1993. S početkom lurdskog hodočašća u svibnju 1993. godine za blagdan Gospe od Krunice organizirano je iste godine i prvo nacionalno vojno-redarstveno hodočašće u Mariju Bistricu. Ovo hodočašće okuplja velik broj vojnika i redarstvenika, ministre obrane, unutarnjih poslova te branitelja, načelnika GS-a i ravnatelja policije, generale i admirale, visoke dužnosnike vojske i policije te njihove obitelji. Na ovom hodočašću često su prisutni i delegati drugih vojnih ordinarijata u svijetu što stvara posebno duhovno ozračje.


Čestitka ministra Banožića povodom 25. obljetnice utemeljenja Vojnog ordinarijata u RH

“Poštovani Oče biskupe, generalni vikaru, kapelani i djelatnici Vojnog ordinarijata, od srca Vam čestitam dvadeset i petu obljetnicu Vojnog ordinarijata. Tijekom proteklih 25 godina učili ste nas razlici između dobra i zla, bili ste snaga koja nas je učvršćivala u vjeri i ljubavi prema jedinoj domovini Hrvatskoj! Bili ste i danas ste spona između Svetoga Oca i njegovog hrvatskog puka, hrvatskih branitelja, vojnika i policajaca. Tu su naši korijeni, naš duh, naša vjera.”


Bula o osnutku Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj

Pošto naslijedismo blaženoga Petra, brinemo se marljivom revnošću za dobro čitavoga Gospodnjeg stada. Stoga, budući da je između ove Apostolske Stolice i Hrvatske vlade sklopljen svečani ugovor o pružanju duhovne pomoći na stalan i pouzdaniji način onim Kristovim vjernicima istog naroda koji pripadaju kopnenim, pomorskim i zračnim snagama te čuvarima javnog reda i mira, čini nam se vrlo prikladnim osnovati vojni ordinarijat za spomenute vjernike. Stoga, nakon što se postigla potrebna suglasnost onih kojih se to tiče ili koji smatraju da ih se tiče, vrhovnom vlašću, koju obnašamo, ovom ispravom pod olovnim pečatom osnivamo Vojni ordinarijat u Hrvatskoj, koji će se pak ravnati po općim pravilima apostolske konstitucije Spirituali militum curae (“O duhovnoj skrbi za vojnike”), vlastitim statutima koje je izdala Apostolska Stolica te općim crkvenim zakonima i kojem osim toga dodjeljujemo sva pripadajuća prava, povlastice i dužnosti ostalih vojnih ordinarijata. Ono što smo odredili da se izvrši, povjeravamo časnom bratu Giuliju Einaudiju, naslovnom nadbiskupu vilamagnenškom u Libiji i apostolskom nunciju u Hrvatskoj, dodjeljujući mu potrebne i prikladne ovlasti, također da subdelegira, za izvršenje onoga o čemu se radi, neku osobu postavljenu u crkveno dostojanstvo, i zadavši mu obvezu da Kongregaciji za biskupe pošalje vjerodostojan primjerak o obavljenom izvršenju. Naposljetku želimo da se ova naša konstitucija sada i ubuduće priznaje bez prava pozivanja na neki suprotni prethodni akt.

Dano u Rimu kod Sv. Petra 25. travnja, godine Gospodnje 1997., devetnaeste Naše papinske službe.


Hrvatski vojnik – od samog početka

Časopis Hrvatski vojnik prati hodočašće u Mariji Bistrici od samog početka. Povijesno Prvo hrvatsko vojno hodočašće održano je 3. listopada 1993. i opširan tekst objavljen je u broju 48 od 8. listopada 1993.


TEKST  Janja Marijanović/ FOTO Tomislav Brandt