Hrabra zvonarica Sofija prkosila je zvonjavom i molila za branitelje

Samo stotinjak metara od neprijateljskih crta kapela sv. Križa u Starom Grabovcu svojim je zvonikom nadvisivala krajolik pa je bila česta meta neprijateljskog topništva. Bila im je cilj i zbog onog što je predstavljala, hrvatske vjere i ponosa, ali i zbog uporne i svakodnevne zvonjave zvona koje je užetom povlačila mještanka, zvonarica Sofija Herceg. Čak i nakon što je zvonik srušen, Sofija nije odustala prkositi zvonjavom…

Malo, ali hrabro selo Stari Grabovac tijekom Domovinskog rata imalo je važnu zadaću, bilo je ključna crta obrane prema Novskoj. Od početka ratnih događanja u listopadu 1991. godine svakodnevno je napadano, granate su razarale kuće, pa su žene i djeca morali napustiti svoje drago selo, ali hrvatski branitelji nisu popuštali. U obrani s onima koji su došli pomoći iz raznih krajeva stajali su i domaći.
Samo stotinjak metara od neprijateljskih crta je kapela sv. Križa, svojim je zvonikom nadvisivala krajolik pa je bila česta meta neprijateljskog topništva. Bila im je cilj i zbog onog što je predstavljala, hrvatske vjere i ponosa, ali i zbog uporne i svakodnevne zvonjave, zvona koje je užetom povlačila mještanka, zvonarica Sofija Herceg, koja je ovaj posao obavljala i prije rata.
Njezina je kuća bila tik do kapele, a baka Sofija, usprkos stalnoj ratnoj opasnosti, granatama i mecima s neprijateljskih položaja, nije htjela napustiti svoj dom. U jednom granatiranju kapela je pogođena, zvonik se srušio, a zvono je palo na zemlju. Dok je još zvonjava odjekivala, s neprijateljske strane započinjala je paljba, no Sofija nije odustajala. Svih tih teških mjeseci pokazivala je kako ima srce i hrabrost. Bio je to njezin način borbe, hrabrost koju rijetki imaju i koju nije dala slomiti. Zvonila je i molila za hrvatske branitelje.
Njezin sin Tomislav s mještanima, hrvatskim vojnicima, držao je položaje iznad Starog Grabovca, povremeno se spustio da vidi majku, a kad je bio u šumi, svaki je dan osluškivao hoće li čuti zvuk zvona kapele sv. Križa. Kad je do njihovih položaja doprla poznata zvonjava, svi su znali, sve je u redu. 

Susret s kardinalom Kuharićem spominjala do kraja života

Nakon primirja i nekoliko dana nakon međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, 19. siječnja 1992. godine, na prvu crtu novljanskog bojišta u Starom Grabovcu došao je uzoriti kardinal Franjo Kuharić, obići branitelje i pomoliti se u razrušenoj kapeli. Do kapele je došao u pratnji branitelja, policajaca i zapovjednika Marijana Marekovića, ušli su u kapelicu, a vidjevši kako ulazi puno ljudi, za njima se brzo stvorila i zvonarica Sofija.
Bio je to iznenadni susret koji nije očekivala, zvonarice i kardinala, susret koji Sofija do kraja svojeg života nije zaboravila.
U proljeće 1992. godine pripadnici 65. samostalne bojne iz Ivanić-Grada napravili su konstrukciju i podigli zvono, a Sofija Herceg nastavila je zvoniti sve dok kapela 1996. godine nije obnovljena i zvono postavljeno u novi zvonik otkad ga pokreće automatski mehanizam.
Zvonarica Sofija Herceg preminula je prije jednog desetljeća, a na njezin počinak ispratila ju je zvonjava sa zvonika kapele sv. Križa.
Zbog iskazane hrabrosti Sofija Herceg sigurno zaslužuje spomen-ploču koju bi stanovnici Starog Grabovca trebali postaviti na zid kapele, u znak sjećanja na njihovu mještanku čija je zvonjava tijekom Domovinskog rata postala simbol odlučnosti i slobode.   

Tekst i fotografije: Željko Gašparović