Hrvati organizirali natjecanje desetina u Borbenoj grupi Poljska

Pripadnici 6. HRVCON-a u NATO-ovoj aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Poljskoj organizirali su 27. lipnja natjecanje desetina na vojnom poligonu “Bemowo Piskie”.

Natjecalo se osam desetina, po jedna iz hrvatskog, rumunjskog i britanskog kontingenta te pet iz postrojbi američkog kontingenta.

Hrvati su preuzeli organizaciju natjecanja nakon što su na prošlom bili pobjednici.

Ovaj su put najbolji bili izvidnici britanskog Legion Troopa. Slijedili su Hrvati, a potom pripadnici rumunjskih Plavih škorpiona.

Svi sudionici zadaće su svladavali u odori, sa zaštitnim prslukom i pločama. Radeći kao tim morali su prijeći 4,1 km, noseći pritom cijelo vrijeme ranjenika na nosilima. Osim sudjelovanja, pripadnici hrvatskog kontingenta mjerili su vrijeme i pratili tijek natjecanja.

Prepreke su bile raspoređene na četiri radne točke. Na prvoj, pod nazivom Paukova mreža, svaki se natjecatelj morao provući kroz jedan od trokutastih prolaza. Na drugoj su se natjecatelji na stazi dugoj 100 metara nosili u parovima, a na trećoj su puzali ispod mreže. Na zadnjoj radnoj točki, s kamionskom gumom, sve su desetine morale napraviti ukupno po 100 čučnjeva, 100 zgibova i 100 podizanja gume.

Hrvatski tim jedini je imao i pripadnice: poručnicu Slađanu Žabić i desetnicu Klaudiju Jurić-Arambašić, koje su ravnopravno s kolegama nosile teret i napore. “Poručnici Žabić i meni ovo je bilo prvo natjecanje ovakvog tipa. Osjećala sam ponos što sam dio tima. Bilo je zahtjevno i trebalo je puno snage za zadaće na radnim točkama. Dodatnu vrijednost dalo je međunarodno okruženje i sudjelovanje ostalih nacija. Biti drugi u ovakvoj konkurenciji za nas je velik uspjeh,” rekla je desetnica Jurić-Arambašić.

“Možemo biti ponosni što smo jedini od svih osam timova imali ne jednu, nego dvije natjecateljice, a u cilj smo ušli sa samo minutu i pol zaostatka iza elitne izvidničke postrojbe iz Ujedinjenog Kraljevstva. Pohvale svima na zalaganju i pomoći u organizaciji i provedbi natjecanja, a ponajviše našim natjecateljima, koji su još jednom pokazali da su Oružane snage RH na visokoj razini i spremne za sve izazove,” istaknuo je prvi dočasnik kontingenta nadnarednik Nenad Petrić.

Ovakav se tip natjecanja u Borbenoj grupi Poljska provodi redovito kako bi se, uz provjeru borbene spremnosti kroz obuku i vježbe, provjerila i tjelesna pripremljenost njezinih pripadnika.

ČOJI 6. HRVCON/NATO eFP BG-POL

Foto: US Army Cpl. Justin Stafford / eFP BG-POL