Hrvatska ratna mornarica obilježila blagdan svetog Nikole

Hrvatska ratna mornarica proslavila je 6. prosinca blagdan svojeg nebeskog zaštitnika svetog Nikole i Dan Vojne kapelanije u splitskoj vojarni ”Admiral flote Sveto Letica-Barba“.

Nakon odavanja počasti braniteljima poginulim u Domovinskom ratu, u spomen-sobi zapovjedništva Hrvatske ratne mornarice, svečano obilježavanje nastavilo se molitvom kod kipa sv. Nikole na sidrištu vojarne te procesijom prema crkvi sv. Ante na Poljudu gdje je služena sveta misa.

Misno slavlje predvodio je vojni ordinarij mons. Jure Bogdan u koncelebraciji s vojnim kapelanom HRM-a o. Jozom Mravkom, gvardijanom samostana svetog Ante Anselmom Stulićem, vojnim i policijskim kapelanima iz Splita, Šibenika i Zadra te svećenicima iz splitskih župa.

Čestitajući blagdan svetog Nikole, mons. Bogdan je, među ostalim, istaknuo: ”Neka Gospodin bude čvrsti oslonac tvoga, moga, našeg života da nikad ne gradimo kule u pijesku. Neka naše djelovanje, vojni, mornarički posao uvijek bude u slavu s njegovom voljom. Inače će to biti plitak život koji neće odoljeti olujama i poplavama koje život sa sobom donese. Vojnički je posao vrlo zahtjevan, stresan, nerijetko opasan i traži mnogo truda, odricanja, žrtve, posvećenosti i ljubavi, ali isto tako i snage. Častan je to posao koji se ničim ne može platiti. Nagrada je u sreći i radosti, zahvalnosti onih kojima se pomaže, koji su na bilo koji način ugroženi. Nagrada je u službi domovini, u idealima bez kojih bi ovaj svijet bio nepodnošljiv i krajnje opasan. Vojni službenici i djelatnici nisu nikakva mitološka bića, već su ljudi puni topline, dobrote i suosjećanja. Stoga danas izričem posebnu zahvalnost svim mornarima, vojnicima, službenicima i djelatnicima HRM-a za sve što čine u očuvanju pravednog poretka, reda, mira i sigurnosti, ljudskoga dostojanstva i temeljnih vrijednosti, materijalnih dobara, baštine i bogatstva lijepe naše domovine pa i pod cijenu vlastitog života. Posebnu zahvalnost dugujemo svim poginulim braniteljima koji su položili život za našu slobodu, za našu domovinu. Neka ih dobri Bog nagradi vječnim gledanjem Njegova lica.“

Svečanost su uveličali gosti iz grada, Županije, udruge proizišle iz Domovinskog rata, predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova, pripadnici HRM-a, kadeti i pripadnici Hrvatskog vojnog učilišta, Orkestar HRM-a i Mješoviti pjevački zbor HRM-a.

Blagdan svetog Nikole pripadnici HRM-a obilježili su i u vojarni ”Vargarola“ u Puli, svetom misom za pripadnike 2. divizijuna Obalne straže RH, koju je predvodio velečasni don Ilija Jakovljević, kapelan Policijske uprave Istarske.

Pripadnici 2. divizijuna organizirali su humanitarnu akciju za kupnju prilagođenih didaktičkih materijala za potrebe korisnika centra “DSC Down sindrom centar Pula”. Nakon misnog slavlja darovi su uručeni korisnicima i djelatnicima Centra koji su ih s radošću primili zahvalivši pripadnicima HRM-a na ukazanoj pažnji.

Tekst: M. Siriščević
Foto: D. Mišić