Hrvatska vojska pomaže Sloveniji

Lansirni most Bailey M-1 prvi je put postavljen izvan granica Republike Hrvatske i to na mjestu mosta urušenog tijekom velikog nevremena i poplava koji su zahvatili Sloveniju. Most ima gusjeničnu nosivost 36 tona, a osovinsku 42 tone. Duljina je mosta oko 27 metara, a širina oko tri metra

Zahvaljujući pripadnicima Hrvatske vojske malo mjesto Lačja Vas u Općini Nazarje na sjeveru Slovenije u Štajerskoj opet je povezano s ostatkom svijeta. Hrvatski su vojnici s lansirnim mostom Bailey M-1, četiri tegljača s poluprikolicama, četiri kombija i jednim viličarom upućeni 3. rujna 2023. u Republiku Sloveniju u sklopu pružanja međunarodne pomoći u otklanjanju šteta koje su nastale u olujnom nevremenu koje je zahvatilo Sloveniju. Uoči polaska oko 40 pripadnika Zapovjedništva za potporu i Inženjerijske pukovnije Hrvatske kopnene vojske na vojnom poligonu “Cerovac“ kod Karlovca pripremili su most Bailey M-1 za transport u Sloveniju. Aktivnost je uključivala ne samo pripremu mosta već i njegov transport i iskrcaj pretovarnom meha- nizacijom. Lansirni most postavljen je na rijeci Dreti u mjestu Lačja Vas na mjestu urušenog mosta. Bailey M-1 ima gusjeničnu nosivost 36 tona, a osovinsku 42 tone. Duljina je mosta 27,43 metra, širina 3,23 metra, a prvi je put postavljen izvan granica Republike Hrvatske. Treći je ovo angažman HV-a otkad je Sloveniju pogodilo veliko nevrijeme i poplave. Gradnja mosta omo- gućuje normalan život tamošnjem stanovništvu koje je bilo gotovo odsječeno od ostatka zemlje.

POMOĆ INŽENJERIJSKIM STROJEVIMA

Pripadnici Hrvatskevojskevećsuprijesudjelovaliupomoći Republici Sloveniji injezinimgrađanimatesusevratili 29. kolovoza. Naime, u općinama Ljubno, Nazarje, Luče i Rečica te na rijeci Savinji bili su 20 dana angažirani na utovaru i prevoženju zemlje i kamenog materijala, izgradnji nasipa od kamenog materijala te ugradnji u nasip, iskopavanju naplavljenog kamenog materijala, uklanjanju naplavljene zemlje, čišćenju prometnica, parkirališta i prilaza kućama i strojnom planiranju. U pružanju pomoći sudjelovali su i pripadnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s helikopterom Mi-171Sh, koji su 6. kolovoza 2023. u mjestu Donja Bistrica kod Lendave bili angažirani na prenošenju betonskih blokova za stvaranje barijera za suzbijanje poplava rijeke Mure. Pripadnici Hrvatske vojske angažirani su u pružanju humanitarne pomoći Sloveniji temeljem naredbe ministra obrane i u skladu s Od- lukom Vlade Republike Hrvatske o prelasku granice Oružanih snaga Republike Hrvatske radi pružanja humanitarne pomoći u Republici Sloveniji u uklanjanju posljedica olujnog nevremena te Odlukom o pružanju žurne pomoći poplavom pogođenim područjima u Republici Sloveniji.


Ministar obrane Mario Banožić posjetio je pripadnike Hrvatske vojske koji su bili angažirani na postavljanju lansirnog mosta Bailey M-1 na rijeci Dreti te se susreo s ministrom obrane Republike Slovenije Marjanom Šarecom i direktorom Uprave za zaštitu i spašavanje Republike Slovenije Leonom Behinom. Zahvalio je hrvatskim vojnicima na svemu što čine, na profesionalnom izvršavanju svih zadaća, a posebno u ovoj situaciji pružanja međunarodne humanitarne pomoći stanovništvu i civilnim institucijama. “Imali smo priliku pomoći susjednoj Republici Sloveniji od samog početka nevremena. Hrvatska vojska već je 6. kolovoza bila upućena u Sloveniju s jednim he- likopterom HRZ-a, koji je bio angažiran na podizanju tereta za izgradnju barijera, da bi štete od poplava i bujica bile što ma- nje, a danas smo uključeni u postavljanje mosta. Čestitam našim vojnicima na uspješno izvršenoj zadaći u pružanju pomoći Sloveniji. Činit ćemo to dok god budemo u mogućnosti,“ rekao je ministar Banožić. Uime Hrvatske vojske, Ministarstva obrane i hrvatske Vlade izrazio je sućut obiteljima stradalih tijekom velikog nevremena izrazivši nadu da će ovakvih izazova biti što manje. “Suosjećamo s obiteljima koje su ovdje stradale i nadam se da nećemo imati više ovakvih izazova,“ rekao je. “Prošle godine imali smo požare, danas poplave, stoga vojska mora biti spremna za sve ekstremne situacije. Zbog toga hrvatska Vlada ulaže u razvoj svih triju grana Hrvatske vojske,“ poručio je ministar obrane.


TEKST PRIPREMILA; Janja Marijanović Šaravanja, Marija Jandriš Sačer; FOTO: Filip Klen