Hrvatske protupožane snage vratile se u bazu Zemunik

Letačke  posade Protupožarne eskadrile 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) koje su  sa dva Canadaira CL-415 sudjelovale u gašenju požara u Državi Izrael, danas u utorak 06. prosinca 2016. vratile su se u matičnu bazu u vojarni Zemunik.

Tom prigodom dočekali su ih i pozdravili potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević, savjetnik potpredsjednika Vlade za domovinsku sigurnost general Ante Gotovina zbora, zapovjednik HRZ i PZO brigadni general Miroslav Kovač i zapovjednik 93. zb  brigadir Karol Lučan. 

U pozdravnim riječima Krstičević je čestitao protupožarnim posadama za sve što su učinili pružajući pomoć izraelskom narodu  zbog čega su dobili i pohvale i priznanja od izraelskog predsjednika Reuvena Rivlina i premijera Benjamina Netanyahua. „Iskazali ste visoke  sposobnosti, odlučnost  i spremnost pružanja pomoći kada je bilo najteže. Među prvima ste pristigli u Izrael i odigrali presudnu ulogu u gašenju požara. Ne samo da ste heroji u Hrvatskoj već ste heroji i u Izraelu“, naglasio je ministar Krstičević te poručio kako je ponosan on osobno, ali i cijela Hrvatska jer su svojim nesebičnim angažmanom naše posade u Izraelu pokazale profesionalnost i odlučnost, ali i srce hrvatskog čovjeka i odlučnost hrvatske države da pomogne onima kojima je pomoć potrebna. 

„Pokazali ste i tamo kako hrvatski vojnik, pripadnik pobjedničkih Oružanih snaga, pristupa zadaćama – fokusirano, odgovorno, nikada ne zanemarujući humanost. To je ono po čemu smo prepoznatljivi. To je ono zbog čega su naše Oružane snage brand.“, zaključio je ministar Damir Krstičević.

Posade je pozdravio i general Ante Gotovina, savjetnik potpredsjednika Vlade za domovinsku sigurnost: „Veselimo se povratku naših posada i drago mi je da sam ih mogao doći pozdraviti. Pružili su ruku pomoći u potrebi i još jednom pokazali spretnost i osposobljenost djelovanja na požarima izvan teritorija Republike Hrvatske.“

Zapovjednik Protupožarne eskadrile i hrvatskih snaga u Izraelu pukovnik Davor Turković kazao je kako se hrvatski tim iz Izraela vratio sa višeslojnim dojmovima. „Reagirali smo u rekordnom roku i pružili pomoć državi Izraelu u najkritičnijem trenutku. Izraelski premijer upravo je zato došao kod nas, razgledao naš avion i zadržao se u razgovoru jer su hrvatska iskustva u gašenju požara iz zraka prepoznata i mogu biti korisna Izraelu. U građenju protupožarne sigurnosti njima naša iskustva mogu biti dragocjena“, poručio je pukovnik  Turković.

Za iznimne rezultate i doprinos u predstavljanju sposobnosti  Oružanih snaga i ugleda RH u svijetu Krstičević je sve pripadnike zračnih snaga koje su pružale pomoć u gašenju požara u Izraelu nagradio dalekozorom, a svečani prijam za posade priređuje i Predsjednica i Vrhovna zapovjednica OS RH Kolinda Grabar-Kitarović.

Kroz  četiri dana izravnih djelovanja u Izarelu hrvatske zračne snage ukupno su provele 35 sati u zraku i pri tome izbacile oko 280 tona vode na požarišta.

Marinko Karačić,  Foto: HRZ i PZO