Hrvatski kanaderi gasili požare u Izraelu

“U ime izraelskog naroda zahvaljujem vam odsrca na hrabrosti i velikodušnosti… Pokazali ste što je pravo i iskreno prijateljstvo, dosad ste bili heroji u svojim zemljama, a sad ste heroji u našoj zemlji,” rekao je izraelski predsjednik Reuven Rivlin zahvalivši posadama koje su sudjelovale u gašenju velikih požara

Dva protupožarna aviona Canadair CL-415 iz sastava Protupožarne eskadrile 93. zrakoplovne baze HRZ-a i PZO-a s 14 članova posade i zrakoplovno-tehničkog osoblja baze poletjela su 24. studenog iz vojarne “Zemunik” u Državu Izrael radi pružanja međunarodne humanitarne pomoći u gašenju velikih šumskih požara koji su zahvatili sjeverni i središnji dio te zemlje. Odluku o pružanju humanitarne pomoći Državi Izraelu u gašenju požara donijela je Vlada RH 23. studenog 2016., a na prijedlog potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića, nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanyahu zatražio pomoć. Uz hrvatske kanadere koji su u Izrael pristigli među prvima, niti 24 sata od upućenog poziva za pomoć, u gašenju požara sudjelovale su i protupožarne zračne snage iz Grčke, s Cipra, iz Italije, Turske, Rusije, SAD-a, Ukrajine, Azerbajdžana, Francuske, Španjolske i Rumunjske.
Hrvatski timovi, predvođeni kapetanima pukovnicima Davorom Turkovićem i Goranom Vlahovićem te bojnicima Tomislavom Slavicom i Željkom Žugajem, smješteni su u vojnoj bazi “Hatzor” u središnjem Izraelu. Već prvog dana djelovanja na požarištima, 25. studenog, provele su u zraku 13 sati gaseći požare na području Haife i Mount of Jerusalema te pritom izbacile oko 150 tona vode. Unatoč otežanim uvjetima uzimanja vode na otvorenom Sredozemnom moru, kao i jakim vjetrovima, posade su ulagale maksimalne napore kako bi požarišta što prije stavile pod nadzor i zaustavile njihovo daljnje širenje. Drugog su dana djelovanja na požarištima, 26. studenog, hrvatske posade provele u zraku deset sati gaseći požare na urbanom prostoru Natafa pri čemu su izbacile oko 110 tona vode. U četiri dana djelovanja hrvatske zračne snage ukupno su provele 35 sati u zraku i pritom izbacile oko 280 tona vode na požarišta.
“Požari oko Haife i Mount of Jerusalema izbijali su jedan za drugim, a uvjeti za gašenje bili su iznimno teški, stoga je brza reakcija i sposobnost rada od zore do sumraka izazvala oduševljenje i veliku zahvalnost naroda Izraela i njegove Vlade,” istaknuo je zapovjednik Protupožarne eskadrile i hrvatskih snaga u Izraelu pukovnik Davor Turković. Dodao je kako uz humanitarnu dimenziju i razvijenu sposobnost postrojbe za pružanje pomoći u drugim zemljama, ta misija pridonosi i promociji ugleda i sposobnosti Oružanih snaga i Republike Hrvatske u svijetu. “Svugdje osjećamo toplinu i zahvalnost izraelskog naroda za pomoć koju pružamo. Posebno su zahvalni kad vide da su naše posade neumorne i ostaju djelovati sve do sumraka,” naglasio je pukovnik Turković.
Poštovanje i zahvalnost na pruženoj pomoći izrazili su i izraelski premijer Benjamin Netanyahu te predsjednik Reuven Rivlin koji su tijekom humanitarne aktivnosti u Izraelu posjetili međunarodne letačke posade. Premijer Netanyahu izrazio je zahvalnost posadama dvaju protupožarnih aviona CL-415 iz 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane te Republici Hrvatskoj zbog brzog odgovora na odaslani poziv za pomoć, a predsjednik Rivlin rekao je: “U ime izraelskog naroda zahvaljujem vam odsrca na hrabrosti i velikodušnosti. Svoju ću zahvalnost uputiti i vašim državnim čelnicima koji su bez oklijevanja odgovorili na naš poziv za pomoć. Pokazali ste što je pravo i iskreno prijateljstvo, dosad ste bili heroji u svojim zemljama, a sad ste heroji u našoj zemlji.”
Zapovjednik hrvatskih snaga pukovnik Davor Turković rekao je kako je susret protekao u prijateljskom ozračju i još se jednom moglo osjetiti koliko Izrael cijeni brzu i učinkovitu reakciju hrvatskih protupožarnih snaga. “Još je jednom naglašena iznimna uloga hrvatskih snaga u gašenju požara, a ponajviše brzina dolaska hrvatskog kontingenta jer se od poziva pa do pristizanja sve odigralo praktički unutar 24 sata. Bez obzira na udaljenost između Izraela i Hrvatske, bili smo među prvima koji su počeli pružati pomoć u gašenju požara iz zraka,” istaknuo je pukovnik Turković.
Nakon što su požari stavljeni pod nadzor, hrvatski je tim sudjelovao i na ceremoniji zahvalnosti i prijmu koje su najviši čelnici Izraela, predsjednik Reuven Rivlin i premijer Benjamin Netanyahu, organizirali za predstavnike svih međunarodnih snaga, iskazujući im tako zahvalnost izraelskog naroda na brzom dolasku i gašenju požara na području središnjeg i sjevernog Izraela. Tom je prilikom u izložbenom postavu posebno istaknut i predstavljen hrvatski kanader čime se, po riječima pukovnika Turkovića, i na simboličkoj razini željela naglasiti snažna uloga i doprinos hrvatskih zračnih snaga u gašenju velikih požara u Izraelu.


Izraelski premijer Benjamin Netanyahu prilikom posjeta hrvatskim posadama dvaju protupožarnih aviona CL-415 izrazio je zahvalnost Republici Hrvatskoj na brzom odgovoru na poziv za pomoć, kao i na brzom dolasku protupožarnih snaga Republike Hrvatske u Državu Izrael te uključivanju u gašenje požara.


U obraćanju predstavnicima međunarodnih protupožarnih snaga koje su pristigle u Izrael pružiti pomoć u gašenju velikih požara, predsjednik Reuven Rivlin rekao je kako se upravo vratio iz Natafa koji je stradao u požarima, a čiji su stanovnici zahvalni letačkim posadama jer nitko nije ozlijeđen. “U ime izraelskog naroda zahvaljujem vam odsrca na hrabrosti i velikodušnosti. Svoju ću zahvalnost uputiti i vašim državnim čelnicima koji su bez oklijevanja odgovorili na naš poziv za pomoć. Pokazali ste što je pravo i iskreno prijateljstvo, dosad ste bili heroji u svojim zemljama, a sad ste heroji u našoj zemlji. Svatko je od vas ostavio svoju obitelj, dom i zemlju, ukrcao se u zrakoplov i u kratkom vremenu pružio svoju ruku pomoći u spašavanju života, i stoga vam još jednom zahvaljujem,” poručio je predsjednik Rivlin.


Ovo je drugi put da hrvatske zračne protupožarne snage pružaju pomoć u gašenju požara u Izraelu. Prvi angažman s jednim kanaderom bio je od 4. do 8. prosinca 2010. godine. Za iskazanu spremnost u pružanju pomoći Državi Izraelu i izraelskom narodu, 2010. je na primanju kod izraelskog predsjednika Shimona Peresa, kojem je nazočio i premijer Benjamin Netanyahu, hrvatskim posadama uručeno i Priznanje Države Izraela.


Marinko Karačić, Foto: HRZ i PZO