Međunarodna konferencija o gašenju požara iz zraka u Zadru

Ova je konferencija inače redovita godišnja manifestacija za zračne protupožarne stručnjake, a na programu je široki spektar tema povezanih s gašenjem požara iz zraka. Na njoj su sudjelovali vodeći svjetski proizvođači tehnologije i opreme iz tog područja, a otvorio ju je predsjedavatelj kontraadmiral Terry Loughran istaknuvši:”Drago mi je da se konferencija održava u Hrvatskoj, a posebno želim istaknuti njezinu međunarodnu važnost jer su suradnja i interoperabilnost u ovom poslu iznimno važne.” Tako je i fokus većeg dijela konferencije bio upravo na interoperabilnosti i pronalaženju zajedničkog okvira za učinkovito djelovanje… 

Međunarodna konferencija o gašenju požara iz zraka ”Borba protiv požara zrakoplovnim sredstvima“ (Aerial Fire Fighting Europe 2015) u organizaciji britanske tvrtke Tangent Link, a uz potporu Ministarstva obrane RH i Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) održala se 29. i 30 travnja u Zadru. Konferenciju je otvorio predsjedavatelj kontraadmiral Terry Loughran, CB FRAeS iz britanske mornarice, istaknuvši kako je na ovogodišnjoj konferenciji 200 sudionika i 20 izlagača iz cijelog svijeta.”Drago mi je da se konferencija održava u Hrvatskoj, a posebno želim istaknuti njezinu međunarodnu važnost jer su suradnja i interoperabilnost u ovom poslu iznimno važne,” rekao je u uvodu kontraadmiral Loughran. Tako je i fokus većeg dijela konferencije bio upravo na interoperabilnosti i pronalaženju zajedničkog okvira za učinkovito djelovanje.


”Ovo je dobra prilika za pilote i predstavnike industrije za razmjenu iskustva te razgovor o tehnološkim rješenjima, obuci i drugim temama vezanim uz protupožarnu zaštitu. Svi smo svjesni potencijalno devastirajućeg učinka požara jer smo puno puta svjedočili kako ugrožava ljudske živote i imovinu pa upravo zato zahtijeva izvrsno koordiniranu i brzu akciju,” kazao je bojnik Davor Turković, zapovjednik Protupožarne eskadrile. Istaknuo je da Hrvatska kao najmlađa članica EU-a pokušava iskoristiti sve mogućnosti koje su joj na raspolaganju kako bi stvorila bolje, sigurnije i interoperabilnije okruženje. Naglasio je da je značenje ove konferencije i u pronalaženju boljih rješenja za zajedničko djelovanje, odnosno kako se standardizacijom i utemeljenjem zajedničkog pravnog okvira može doći do učinkovitijeg međunarodnog djelovanja.


Bojnik Davor Turković, zapovjednik Protupožarne eskadrile i kapetan Canadaira CL-415 HRZ-a i PZO-a, u ime ministra obrane RH Ante Kotromanovića zaželio je dobrodošlicu sudionicima konferencije u Zadru, inače središnjem mjestu za protupožarno djelovanje u Hrvatskoj. ”Ovo je dobra prilika za pilote i predstavnike industrije za razmjenu iskustva te razgovor o tehnološkim rješenjima, obuci i drugim temama vezanim uz protupožarnu zaštitu. Svi smo svjesni potencijalno devastirajućeg učinka požara jer smo puno puta svjedočili kako ugrožava ljudske živote i imovinu pa upravo zato zahtijeva izvrsno koordiniranu i brzu akciju,” kazao je bojnik Turković. Istaknuo je da Hrvatska kao najmlađa članica EU-a pokušava iskoristiti sve mogućnosti koje su joj na raspolaganju kako bi stvorila bolje, sigurnije i interoperabilnije okruženje. Naglasio je da je značenje ove konferencije i u pronalaženju boljih rješenja za zajedničko djelovanje, odnosno kako se standardizacijom i utemeljenjem zajedničkog pravnog okvira može doći do učinkovitijeg međunarodnog djelovanja. Nakon pozdravnog govora bojnik Turković održao je prezentaciju o zračnim protupožarnim operacijama izvan matičnog područja navodeći primjer angažiranja hrvatskih zračnih snaga u gašenju požara u Bosni i Hercegovini. Upravo je na tom primjeru istaknuo potrebu kreiranja zona prema geografskoj lokaciji, odnosno blizini kako bi pomoć bila što brža i učinkovitija. Istodobno je više puta naglasio važnost stvaranja zajedničke doktrine i procedura jer je za sigurno i učinkovito djelovanje potrebno odrediti minimalne standarde.

Standardizacija, smjernice i pravila
Jadran Perinić, ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje, u svom je izlaganju istaknuo nužnost suradnje na globalnoj razini jer se zemlje teško mogu same braniti od opasnosti koje nosi požar. ”Konferencija je važan korak za unapređenje znanja i razmjenu iskustva,” kazao je Perinić koji je također naglasio važnost standardizacije u tom području. Perinić je predstavio razvoj protupožarne zaštite i djelovanja u Hrvatskoj, kao i način funkcioniranja i koordiniranja u slučaju opasnosti od požara te posebno istaknuo koordinaciju DZUS-a s Ministarstvom obrane. Hrvatske zračne proutpožarne snage dosad su sudjelovale u brojnim međunarodnim misijama gaseći požare u BiH, Makedoniji, Grčkoj, Izraelu i Potrugalu, a prošle su godine sudjelovale i na zajedničkoj protupožarnoj vježbi u Grčkoj.
Direktor GFMC-a Johann Georg Goldammer govorio je o temi koja je na konferenciji zauzimala središnje mjesto – o koordiniranom pristupu međunarodnom sustavu protupožarne zaštite zrakoplovima. Dan prije početka konferencije održana je radionica o interoperabilnosti, a direktor GFMC-a iznio je glavne zaključke s radionice. Iako se smatra da je suradnja i razmjena kapaciteta i resursa zemalja na visokoj razini, još uvijek nedostaje zajednički okvir koji bi odredio djelovanje i, među ostalim, dao potrebne smjernice, uspostavio baze podataka i sve ono što je potrebno za učinkovitu koordinaciju. Kako je rekao, jedno od rješenja nazire se u izradi International Fire Aviation Guidelines i International Manual of Common Rules for Firefighting, na kojima ubrzano rade radne grupe UN-ova Ureda za smanjenje rizika od katastrofa (UNISDR). ”Kao što smo mogli čuti na radionici dan prije, kada su u pitanju međunarodne misije, postoje brojni nedostaci: na mjesto požara često se stiže prekasno, komunikacija je otežana, nema zajedničkih standarda kao ni interoperabilnih smjernica, uključujući i koordinaciju sa snagama na tlu. Zato se moramo baviti tim pitanjem i podupirati razvoj zajedničkih smjernica i pravila,” poručio je Goldammer.

Besposadne letjelice i vozila
Postoje i druge prepreke za učinkovitu borbu s požarima kao što su mine s kojima se susreću zemlje naše regije, ali primjerice i Njemačka i Francuska, u kojoj su problem neeksplodirana sredstva iz Drugog svjetskog rata. Rješenje problema su nove tehnologije i inovacije. Primjerice, na takvim terenima korisni mogu biti tenkovi za gašenje požara na daljinsko upravljanje. Drugi je primjer požar u Černobilu koji je buktio upravo u vrijeme održavanja konferencije, a radilo se o području kontaminirane vegetacije, što također otežava posao vatrogasaca i protupožarnih snaga, ne samo zbog vatre nego i zbog kontaminirane prašine. U takvim bi situacijama ubuduće fokus mogao biti na vozilima za gašenje požara na daljinsko upravljanje, kao i besposadnim helikopterima za gašenje požara, a jedan je takav upravo u testnoj fazi.Ova je konferencija inače redovita godišnja manifestacija za zračne protupožarne stručnjake, a na programu je široki spektar tema povezanih s gašenjem požara iz zraka. Na njoj su sudjelovali vodeći svjetski proizvođači tehnologije i opreme iz tog područja. Tako su zainteresirani mogli obići štandove tvrtki DynCorp International, Inaer, Air Tractor, Saab i ostalih te vidjeti novosti u tehnologiji protupožarnog djelovanja iz zraka. Konferencijski i izložbeni program održavao se u dvorani Višnjik, a demonstracijski dio konferencije u 93. zrakoplovnoj bazi Zemunik, gdje su posjetitelji također mogli vidjeti kompletni inventar protupožarnih zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane.


HRVATSKE ZRAČNE SNAGE ZA GAŠENJE POŽARA
Protupožarna eskadrila u vojarni ”Zemunik“:
šest Air Tractora AT 802 (četiri na plovcima i dva na kotačima)
šest Canadaira CL-415
Eskadrila transportnih helikoptera u vojarni ”Knez Trpimir“:
dva helikoptera Mi-8 MTV-1 (po potrebi i više)
Nabavom aviona Air Tractor AT-802 Fireboss (dvosjed) Ministarstvo je obrane otvorilo mogućnost školovanja inozemnih pilota na tim tipovima aviona i među rijetkima je u Europi koje ima tu mogućnost.


Europski mehanizam zaštite – stvaranje ”dobrovoljnog bazena“ za pomoć protiv požara
Dimitrios Pagidas iz Odjela za civilnu zaštitu i humanitarnu pomoć Europske komisije (ECHO) predstavio je EU-ov mehanizam civilne zaštite u protupožarnom zrakoplovstvu, ali s naglaskom na perspektivu i njegovo poboljšanje. Riječ je o mehanizmu u kojem sudjeluju 33 zemlje, a on je svojevrsni okvir za primjenu na različite vrste katastrofa. Pri vrhu su liste najčešćih katastrofa, naravno, požari. Sustav za sada funkcionira tako da se pomoć od neke zemlje prima u središtu u Bruxellesu, a zatim se taj poziv uputi svim zemljama i slijedi javljanje onih koji mogu pružiti pomoć. Pomoć se dalje koordinira, a Komisija refundira do 55 posto sredstava za transport zemlji koja ide u pomoć. No takav se mehanizam zasad bazira na ad hoc odlučivanju te stoga ima brojne nedostatke. Cilj je napraviti novi koncept djelovanja koji će se bazirati na prethodnom planiranju kako bi se resursi i kapaciteti što bolje koristili. Ukratko je predstavio razvoj novog koncepta odgovora na pomoć koji bi se bazirao na tzv. dobrovoljnom bazenu. To znači da bi se zemlje unaprijed dobrovoljno prijavile i bile certificirane za pomoć u slučaju poziva, a zauzvrat bi imale nadoknadu troškova transporta do 85 posto, kao i potpunu nadoknadu troškova za potrebne prilagodbe.


 Pokazna vježba gašenja požara iz zraka u bazi u Zemuniku
U sklopu međunarodne konferencije o gašenju požara iz zraka “Borba protiv požara zrakoplovnim sredstvima” (Aerial Firefighting Conference Europe 2015) 30. je travnja u 93. zrakoplovnoj bazi u Zemuniku održana pokazna vježba.
Avioni OSRH Canadair CL-415, Air Tractor AT-802 na kotačima kao i Air Tractor AT-802 Fireboss na plovcima izviđali su požarište i ispuštali vodu na improvizirani požar. Zatim su iz helikoptera Mi-8 MTV vatrogasci Državne intervencijske postrojbe desantirali niz uže simulirajući iskrcaj na nepristupačni teren, a izvedena je i simulacija izvlačenja i premještanja vatrogasaca na sigurno područje. Španjolski avion Canadair CL-215 T na demonstraciji je izviđao požarište i ispuštao vodu, a talijanski Canadair CL-415 prikazao je i posebnu mogućnost tretiranja ekološkog onečišćenja.
Bojnik Davor Turković, zapovjednik Protupožarne eskadrile HRZ-a i PZO-a pojasnio je da je osim stručnog skupa i letačkog programa namjera bila potaknuti goste da izaberu Zadar za trajno mjesto održavanja ove konferencije. Hrvatska bi time višestruko dobila na promociji zemlje, turizma, ali i promociji MORH-a, OSRH i vatrogasnih snaga.
”Drago mi je da su gosti zadovoljni, a mi smo ovdje i u praksi pokazali da su zrakoplovna baza i postrojbe u Zemuniku sposobne prihvatiti i zajedno raditi s vatrogasnim snagama drugih zemalja, što je i bio cilj ove konferencije. Naime, Republika je Hrvatska nebrojeno puta pomagala drugima, ali možda jednom pomoć bude potrebna i nama pa smo se ovdje paralelno pripremali za takvu situaciju. Dakle, pokazali smo sposobnost MORH-a i OSRH za suradnju sa susjedima i njihovim vatrogasnim snagama,” zaključio je bojnik Turković.
Predsjedavatelj konferencije kontraadmiral Terry Loughran iz britanske mornarice još je jednom istaknuo važnost interoperabilnosti i suradnje jer požar ne poznaje državne granice. ”Hrvatska je u ovom području vrlo važna jer ima vrlo dobar koncept i sustav u borbi protiv požara zrakoplovnim sredstvima, kao što smo mogli vidjeli na demonstraciji, a bojnik Turković vodi vrlo profesionalan tim. Cilj je konferencije educirati ljude i potaknuti interoperabilnost,” kazao je kontraadmiral Loughran. Sudionici konferencije mogli su razgledati avione koji su sudjelovali u demonstraciji, zatim francuski Canadair, kao i druge avione HRZ-a i PZO-a.

Petra Kostanjšak
Foto: Tomislav Brandt