Doček protupožarnih posada u matičnoj bazi

“Ponosan sam kao i cijela Hrvatska na naše posade koje su svojim nesebičnim angažmanom u Izraelu pokazale profesionalnost ali i srce hrvatskog čovjeka i odlučnost hrvatske države da pomogne onima kojima je pomoć potrebna. Pokazali ste i kako hrvatski vojnik, pripadnik pobjedničkih Oružanih snaga, pristupa zadaćama – fokusirano, odgovorno, nikad ne zanemarujući humanost. To je ono po čemu smo prepoznatljivi. To je ono zbog čega su naše Oružane snage brend,” rekao je ministar Krstičević

Letačke posade Protupožarne eskadrile 93. zrakoplovne baze HRZ-a i PZO-a koje su s dva Canadaira CL-415 sudjelovale u gašenju požara u Državi Izraelu, vratile su se 6. prosinca 2016. u matičnu bazu u vojarni “Zemunik” gdje su ih dočekali potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević, posebni savjetnik potpredsjednika Vlade general Ante Gotovina, zapovjednik HRZ-a i PZO-a brigadni general Miroslav Kovač i zapovjednik 93. zb brigadir Karol Lučan.

Ministar Krstičević čestitao je protupožarnim posadama na svemu što su učinili pružajući pomoć izraelskom narodu, zbog čega su dobili i pohvale i priznanja izraelskog predsjednika Reuvena Rivlina i premijera Benjamina Netanyahua. “Iskazali ste visoke sposobnosti, odlučnost i spremnost pružanja pomoći kad je bilo najteže. Među prvima ste pristigli u Izrael i odigrali presudnu ulogu u gašenju požara. Ne samo da ste heroji u Hrvatskoj već ste heroji i u Izraelu,” naglasio je ministar te poručio kako je ponosan, kao i cijela Hrvatska na naše posade koje su svojim nesebičnim angažmanom u Izraelu pokazale profesionalnost ali i srce hrvatskog čovjeka i odlučnost hrvatske države da pomogne onima kojima je pomoć potrebna. “Pokazali ste kako hrvatski vojnik, pripadnik pobjedničkih Oružanih snaga, pristupa zadaćama – fokusirano, odgovorno, nikad ne zanemarujući humanost. To je ono po čemu smo prepoznatljivi. To je ono zbog čega su naše Oružane snage brend,” zaključio je ministar.

Posade je pozdravio i general Ante Gotovina, posebni savjetnik potpredsjednika Vlade kazavši: “Veselimo se povratku naših posada i drago mi je da sam ih mogao doći pozdraviti. Pružili su ruku pomoći u potrebi i još jednom pokazali spretnost i osposobljenost djelovanja na požarima i izvan teritorija Republike Hrvatske.”
Zapovjednik Protupožarne eskadrile i hrvatskih snaga u Izraelu pukovnik Davor Turković rekao je kako se hrvatski tim iz Izraela vratio s višeslojnim dojmovima. “Reagirali smo u rekordnom roku i pružili pomoć Izraelu u najkritičnijem trenutku. Izraelski premijer upravo je zato došao kod nas, razgledao naš avion i zadržao se u razgovoru, jer su hrvatska iskustva u gašenju požara iz zraka prepoznata i mogu biti korisna Izraelu. U građenju protupožarne sigurnosti naša iskustva mogu im biti dragocjena,” poručio je pukovnik Turković. Za iznimne rezultate i doprinos u predstavljanju sposobnosti Oružanih snaga i ugleda RH u svijetu, ministar Krstičević je sve pripadnike zračnih snaga koje su pružale pomoć u gašenju požara u Izraelu nagradio dalekozorom.

Marinko Karačić, fotoarhiva HRZ-a i PZO-a i Stjepan Brigljević


Predsjednica RH primila pripadnike posada protupožarnih zrakoplova

Predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović primila je posade hrvatskih protupožarnih zrakoplova koji su sudjelovali u međunarodnoj humanitarnoj misiji gašenja šumskih požara u Državi Izraelu.
“Hrvatska se i samostalno te kao članica Europske unije i NATO saveza danas suočava s lukom nestabilnosti od sjevera Europe do Bliskog istoka i sjeverne Afrike. Od tradicionalnih vojnih sigurnosnih prijetnji do onih asimetričnog i hibridnog oblika, kao i sigurnosnih izazova koji su posljedica elementarnih nepogoda i klimatskih promjena. U tom sklopu sve je veća potreba uporabe Oružanih snaga koje su nevojne prirode te u područjima djelovanja koja su do sada bila težišno u nadležnosti civilnih državnih tijela,” kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.
Istaknula je kako naše Oružane snage imaju razvijene sposobnosti i dostatnu tehničku i materijalnu potporu za provedbu netradicionalnih vojnih zadaća. Predsjednica je podsjetila na sudjelovanje naše posade i u humanitarnim međunarodnim misijama gašenja požara ili tijekom poplava u Grčkoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Makedoniji, Srbiji i Portugalu.
“Uz neposredne učinke, sve su te aktivnosti ujedno jačale bilateralne veze Republike Hrvatske sa spomenutim zemljama. Stoga ni jednog trenutka nisam dvojila treba li dati potrebnu suglasnost na prijedlog Odluke Vlade Republike Hrvatske o upućivanju naših protupožarnih snaga u humanitarnu misiju u prijateljsku Državu Izrael,” kazala je Predsjednica.
“Svim članovima posada protupožarnih zrakoplova, pripadnicama i pripadnicima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane koji su sudjelovali u humanitarnoj misiji u Državi Izraelu želim kao Predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske čestitati na požrtvovnom angažmanu te zahvaliti na časnom predstavljanju naše domovine,” kazala je.
Predsjednica Grabar-Kitarović zahvalila je i veleposlanici Države Izraela u Republici Hrvatskoj Zini Kalay Kleitman na povjerenju koje je Država Izrael izrazila Republici Hrvatskoj pozvavši hrvatske pilote u humanitarnu misiju, a isto tako i na srdačnom prijmu naših pilota i članova posada te skrbi koju su im pružili tijekom njihova boravka u Izraelu.

Marinko Karačić, fotoarhiva HRZ-a i PZO-a