Vremeplov

Prije 26 godina

22. prosinca 1990.
Božićni Ustav – prvi Ustav neovisne RH

U ljeto 1990. godine Predsjedništvo Socijalističke Republike Hrvatske donosi odluku kojom Saboru predlaže donošenje Ustava Republike Hrvatske. Ciljevi su Ustava određenje Hrvatske kao suverene države hrvatskog naroda i njezinih državljana pripadnika drugih naroda i manjina, države parlamentarne demokracije, vladavine prava i tržišnog gospodarstva. Prvi saziv Sabora Republike Hrvatske na zajedničkoj sjednici triju vijeća 22. prosinca donosi Odluku o proglašenju Ustava Republike Hrvatske. Donesen je neposredno pred Božić pa se naziva i Božićnim Ustavom, a riječ je o prvom Ustavu neovisne Republike Hrvatske.


Prije 25 godina

18. prosinca 1991.
Hrvatsko vojno učilište slavi svoj dan

Na HVU-u se od 1991. provode prve časničke i dočasničke obuke za pripadnike Zbora narodne garde. Od 1993. nosi ime Hrvatsko vojno učilište “Petar Zrinski” te se u njemu provode tečajevi u Časničkoj i Dočasničkoj školi. Te je godine osnovana Zapovjedno-stožerna škola “Blago Zadro”, a 1995. i Škola stranih jezika. Od 1998. u Ratnoj školi “Ban Josip Jelačić” provodi se najviša razina izobrazbe. Model civilno-vojne izobrazbe, program Kadet počeo je 2003., a 2014. novi sveučilišni studijski programi Vojno inženjerstvo te Vojno vođenje i upravljanje. Od 18. rujna 2015. HVU nosi ime dr. Franje Tuđmana, dok nova ustrojstvena cjelina Centar vojnih škola preuzima ime Petra Zrinskog.


Prije 24 godina

Prosinac 1992.

Povratak hrvatske vojničke odore

Uoči Božića 1992. godine tristo časnika Hrvatske vojske dobilo je nove službene odore. Stručni tim u sastavu, akademska scenografkinja i kostimografkinja Ika Škomrlj, scenografkinja Latica Ivanišević i Dženisa Medvedec, dizajnerica za tekstil i odjeću, bio je zadužen za likovno oblikovanje te je nastojao stvoriti suvremenu službenu odoru slijedeći pravila važeća za sve vojske svijeta.


Prije dvije godine

Prosinac 2014.

Obljetnica Središnjice za obavještajno djelovanje

Središnjica za obavještajno djelovanje (SOD) slavi svoju drugu obljetnicu postojanja, a riječ je o postrojbi nastaloj spajanjem nekadašnje Središnjice elektroničkog izviđanja i Vojnoobavještajne bojne HKoV-a. Temeljna je misija SOD-a pružanje združene vojnoobavještajne potpore Oružanim snagama RH u izvršenju mirnodopskih zadaća, provedbi ratnih i neratnih operacija te poslovi strategijskog elektroničkog izviđanja za potrebe sigurnosno-obavještajnih agencija Republike Hrvatske. Svoj Dan postrojba obilježava 21. prosinca.


SVIJET:
21. prosinca 1958. – general Charles de Gaulle izabran za predsjednika Francuske, a prisegnuo je u siječnju 1959. godine
21. prosinca 1988. – avion američke kompanije “Pan Am” na liniji London-New York eksplodirao iznad škotskog Lockerbija; za napad optužena Libija
25. prosinca 1989. – osuđen na smrt i strijeljan rumunjski diktator Nicolae Ceauşescu.


Pripremila Petra Kostanjšak