HRZ i PZO – čuvar suverenosti hrvatskog zračnog prostora

“Ova obljetnica podsjeća na prve dane ustroja i djelovanja HRZ-a i PZO-a u Domovinskom ratu, no ujedno odražava i povijesni slijed tradicije hrvatskog zrakoplovstva i tehničkih zrakoplovnih znanosti u Republici Hrvatskoj,” rekla je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović čestitajući obljetnicu te podsjetila da je ono i dalje čuvar suverenosti hrvatskog zračnog prostora, ali sudjeluje i u međunarodnim operacijama te pomaže hrvatskim građanima, kao i stranim zemljama u slučajevima prirodnih nepogoda, kriza i nesreća…

U vojarni “Pukovnik Marko Živković” na Plesu održana je 9. prosinca središnja svečanost obilježavanja 25. obljetnice ustrojavanja Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane. Uz pripadnike grane, svečanosti su nazočili predsjednica i vrhovna zapovjednica OSRH Kolinda Grabar-Kitarović, izaslanik predsjednika Vlade RH te potpredsjednika Vlade i ministra obrane državni tajnik MORH-a Zdravko Jakop, načelnik GS OSRH general zbora Mirko Šundov, predstavnici ustrojstvenih cjelina MORH-a i OSRH, MUP-a, udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Diplomatskog i Vojnodiplomatskog zbora, bivši zapovjednici i pripadnici HRZ-a i PZO-a i drugih ustrojstvenih cjelina OSRH, obitelji poginulih pripadnika grane i drugi.
“Ova obljetnica podsjeća na prve dane ustroja i djelovanja HRZ-a i PZO-a u Domovinskom ratu, no ujedno odražava i povijesni slijed tradicije hrvatskog zrakoplovstva i tehničkih zrakoplovnih znanosti u Republici Hrvatskoj,” rekla je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović čestitajući obljetnicu u prigodnom obraćanju postrojenim vojnicima, dočasnicima i časnicima. Podsjećajući na značaj koji je HRZ i PZO imao za pobjedu u Domovinskom ratu, Predsjednica se posebno prisjetila onih pripadnika koji su za Hrvatsku dali život, zdravlje i najbolje godine života. Govoreći o aktualnom trenutku zrakoplovstva, podsjetila je da je ono i dalje čuvar suverenosti hrvatskog zračnog prostora, ali sudjeluje i u međunarodnim operacijama te pomaže hrvatskim građanima, kao i stranim zemljama u slučajevima prirodnih nepogoda, kriza i nesreća.
Podsjećajući na vrijeme Domovinskog rata, državni tajnik Zdravko Jakop poručio je zrakoplovcima da su tad, usprkos ograničenim tehničkim sredstvima, zahvaljujući čvrstoj odlučnosti u obrani svoje domovine, stvarali prevagu – bili pobjednici. Danas “(…) HRZ kao zahtjevna, visokotehnološka grana zahtijeva stalna ulaganja, i u modernizaciju i u održavanje. Ulaganje u obranu, ulaganje u sigurnost, dugoročna je investicija koja jamči uvjete za gospodarsku, ali i svaku drugu sigurnost. Ministarstvo obrane odlučno je u stvaranju okvira kojim se jačaju sposobnosti. Upravo je prijedlog povećanja obrambenog proračuna nakon godina stagnacije jedan od pokazatelja tog opredjeljenja.(…) Mi smo čvrsto uvjereni kako je zadržavanje sposobnosti borbenog zrakoplovstva nacionalni interes. Vjerujemo kako ćemo sljedeće godine postići širok konsenzus oko odluke koja će trasirati budućnost ove komponente HRZ-a,” zaključio je državni tajnik Jakop.
Podsjetivši na činjenicu da je hrvatski model školovanja i obuke pilota, zrakoplovnih tehničara te časnika za navođenje vrlo kvalitetan, što je poznato i izvan granica Republike Hrvatske, general zbora Mirko Šundov naglasio je da je ulaganje u ljude i njihovo školovanje i obuku preduvjet za očuvanje zrakoplovne tradicije. Kvalitetu pripadnika HRZ-a i PZO-a pokazuje međunarodna suradnja i djelovanje unutar sustava NATO-a, ali najbitnije je što dvadeset i četiri sata dnevno motre i hrvatsko nebo, a hrvatski se građani uvijek mogu pouzdati u njihovu potporu. Načelnik je pozdravio uspješnu nabavu helikoptera OH-58D Kiowa Warrior te izrazio vjeru da će se trend nabave zapadnih sustava održati i da ćemo u idućim godinama nastaviti modernizirati svoje zrakoplovstvo.
“Rijetko koja vojska i rijetko koje zrakoplovstvo može ispisati toliko stranica povijesti u samo 25 godina,” istaknuo je zapovjednik HRZ-a i PZO-a brigadni general Miroslav Kovač: “Poslijeratne godine donijele su nove izazove. HRZ i PZO, prošavši kroz nekoliko faza transformacije i preustroja, izrastao je u moderno zrakoplovstvo u potpunosti sposobno i spremno ispunjavati svoje Ustavom i zakonom predviđene zadaće i misije. Sustavni nadzor i zaštita zračnog prostora, pružanje potpore provedbi zadaća Obalne straže, helikopterski zračni prijevoz, potpora obuci ostalih grana Oružanih snaga, gašenje požara iz zraka, provedba zadaća u Republici Hrvatskoj i u operacijama potpore miru te potpora civilnim institucijama u Republici Hrvatskoj, temeljne su odrednice onog što HRZ i PZO danas jest i onog na čemu će se temeljiti naš budući razvoj.”
Na kraju svečanosti uručena su odlikovanja, promaknuća, nagrade i pohvale najistaknutijim pripadnicima HRZ-a i PZO-a, a uzvanici su potom razgledali taktičko-tehnički zbor sa zrakoplovima na stajanci 91. zrakoplovne baze.

Domagoj Vlahović, Snimio Tomislav Brandt