Hrvatski časnici na obuci u CAOC-u Torrejón

Časnici HRZ-a i PZO-a boravili su od 13. rujna do 27. listopada na obuci u Združenom zračnom zapovjedništvu južnog krila NATO-a (Combined Air Operations Centre – CAOC) u zrakoplovnoj bazi “Torrejón”, Kraljevina Španjolska.
Pripadnici Bojne ZMIN, natporučnica Marijana Čičak i natporučnik Deni Dugandžić, sudjelovali su na redovitoj godišnjoj obuci pripadnika operativnog zrakoplovnog središta CRC Podvornica, koje se provodi u CAOC-u Torrejón pod nazivom OJT (On Job Training). Posebnost je takvog načina obuke da se polaznici uz svakodnevni rad upoznaju s radom u NATO-ovoj strukturi te istodobno usavršavaju postojeća te stječu nova znanja iz zračnog motrenja i navođenja. Obuka u CAOC-u Torrejón trajala je šest tjedana, a sastojala se od nekoliko dijelova: Induction Training, Air Policing Training, ASO (Air Surveilance Officer) i MC (Master controller) Training.
Osim navedene obuke, natporučnica Čičak i natporučnik Dugandžić završili su i AOC Basic Course te sudjelovali na vojnoj vježbi Torrejón Advantage 17-2.
Vježba je bila CPX karaktera, fokusirana na planiranje i provedbu kriznih operacija u realnom zračnom okružju, s naglaskom na uporabi zrakoplovnih snaga NATO-a. Jedna je od triju redovitih godišnjih vježbi JFAC-a (Joint Forces Air Command), na kojoj se osoblje NATO-a i CAOC-a uvježbava za moguće scenarije razmjestivosti pod okriljem NATO-ova zračnog zapovjedništva u Ramsteinu, SR Njemačka. Na navedenoj vježbi pridružio im se kao promatrač pripadnik ZMIN-a natporučnik Antonio Cajhen.
Kompletnu obuku i mentoriranje časnika iz Bojne ZMIN proveo je bojnik Andrija Žarinac, koji obnaša dužnost operativnog časnika u CAOC-u Torrejón.
Riječ je o nastavku uspješno započete suradnje CAOC-a Torrejón, HRZ-a i PZO-a te CRC-a Podvornica kao jedne od sastavnica združene zračne obrane NATO saveza. OJT (On Job Training) obuka časnika Bojne ZMIN provodi se uspješno već drugu godinu zaredom i kao takva postala je redovita u sklopu Godišnjeg plana obuke HRZ-a i PZO-a. Osim obučavanja časnika, taj vid obuke i sudjelovanja na NATO-ovim vojnim vježbama vrijedan je način stjecanja dodatnih iskustava u obuci dočasnika i časnika HRZ-a i PZO-a, standardizaciji postojećih NATO-ovih procedura u zaštiti zračnog prostora te usvajanju novih znanja i postupaka u operativnoj uporabi i obuci.
HRZ i PZO ima u stalnom 24-satnom operativnom dežurstvu dvojac borbenih aviona MiG-21 i operativno zrakoplovno središte u CRC-u Podvornica, koji djeluju u sklopu združene zračne obrane NATO saveza pod zapovijedanjem CAOC-a Torrejón.
Tijekom provedbe obuke u CAOC-u Torrejón održano je i svečano podizanje zastave Republike Hrvatske povodom obilježavanja Dana neovisnosti RH, koje je svojom nazočnosti uveličao i hrvatski vojni izaslanik u Parizu brigadir Ivo Martinić.

OJI