Hrvatski mornari osvojili 7. mjesto na 22. Maratonu lađa

Ekipa Satnije mornaričko-desantnog pješaštva Flotile HRM-a, osvojivši 7. mjesto među dvadeset osam ekipa, postigla je velik uspjeh na 22. neretvanskom Maratonu lađa

Maraton lađa rijekom Neretvom jedinstvena je sportska manifestacija, koja čuva tradiciju i identitet hrvatskog naroda i promiče bogatu neretvansku baštinu, a 10. kolovoza održano je njezino 22. izdanje. Ove se godine na utrku prijavilo 28 natjecateljskih ekipa, među kojima prvi put i ekipa Hrvatske ratne mornarice, koju su činila 23 pripadnika Satnije mornaričko-desantnog pješaštva Flotile HRM-a.

Maraton je održan pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, a uz tisuće stanovnika neretvanskog kraja koji su bodrili svoje lađare od starta u Metkoviću duž 22,5 kilometra dugu stazu sve do cilja u Pločama, bili su i izaslanik Predsjednice RH i vrhovne zapovjednice OSRH potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, gradonačelnici Metkovića Dalibor Milan, Opuzena Ivo Mihaljević i Ploča Mišo Krstičević te zapovjednik HRM-a komodor Ivo Raffanelli.

Uoči utrke prigodno se obratio i ministar Krstičević. Istaknuo je kako je Maraton lađa čuvar tradicije i identiteta hrvatskog naroda na području doline Neretve, a lađa je postala prepoznatljiv simbol neretvanskog kraja te predstavlja pomorsku baštinu i vrijednosti koje njeguje Hrvatska ratna mornarica. Podsjetio je kako je Dan Hrvatske ratne mornarice – 18. rujna – izabran u znak sjećanja na događaj iz 887. godine, kad su upravo Neretljani pod knezom Branimirom pobijedili Mlečane kod Makarske i zaustavili ih u naumu uništenja male hrvatske Neretvanske kneževine.

Istaknuo je kako se veza Hrvatske vojske i Maratona lađa vidi i u tome što je natjecanje nastalo kao spomen na slavnu operaciju Zelena tabla – Male Bare u Domovinskom ratu, kad su stvoreni uvjeti za deblokadu Dubrovnika.

“Ovo natjecanje i vaš odaziv najviše govore o pozitivnom rivalstvu i športskom duhu hrvatskog čovjeka, stoga sam ponosan što promičete pozitivne vrijednosti koje su današnjem svijetu potrebne. Cilj je ovakvog natjecanja da se taj pozitivni natjecateljski duh prelijeva na društvo i da se gradi zajedništvo koje nam je toliko potrebno kako bismo našu domovinu učinili perspektivnijom. Čuvajte ovu lijepu tradiciju jer je podsjetnik na slavne dane hrvatske povijesti, na hrvatske velikane i branitelje kroz stoljeća pa sve do našeg vremena, do branitelja iz Domovinskog rata,” istaknuo je ministar Krstičević.

Start Maratona lađa ispod mosta u Metkoviću najavili su pucnji kubura, a nizvodno rijekom Neretvom preko Opuzena do Ploča natjecanje je pratilo više tisuća navijača duž veslačke trase bodreći svoje favorite.

Nakon nešto više od dva sata u cilj je prva uveslala ekipa Gusara iz Komina, druga je bila ekipa Stablina, a treća ekipa Crni put iz Metkovića.

Velik je uspjeh postigla ekipa HRM-a osvojivši odlično 7. mjesto.

Na svečanosti proglašenja pobjednika prvoplasiranoj je ekipi ministar Krstičević uručio veliki prijelazni brončani štit kneza Domagoja. Najboljima su uručene i zlatne medalje, mali štit u trajno vlasništvo te novčane nagrade. Drugoplasiranoj i trećeplasiranoj ekipi uručene su srebrne i brončane medalje te mali štitovi u trajno vlasništvo, kao i novčane nagrade.

Ovogodišnji je debitant, ekipa HRM-a, već na utrci za startne pozicije pokazao ozbiljan pristup natjecanju, vodeći se vrijednostima koje Hrvatsku vojsku krase u svim njezinim aktivnostima, kao što su zajedništvo, timski duh i pozitivno rivalstvo.

Odlično 7. mjesto koje je posada Satnije mornaričko-desantnog pješaštva postigla na Maratonu lađa rezultat je intenzivnih priprema te sudjelovanja u nekoliko preliminarnih utrka, kao što su Kup Grada Zagreba, Kup Gospe Karmelske i Kup svetog Ilije i sve to unatoč brojnim obučnim aktivnostima.

Sudjelovanje Hrvatske ratne mornarice na Maratonu lađa u svjetlu je povratka Hrvatske vojske u dolinu Neretve. Naime, od rujna 2018. u Pločama je otvorena vojarna “116. brigade Hrvatske vojske”, u kojoj je smještena novoustrojena Satnija mornaričko-desantnog pješaštva, postrojba kojom je Hrvatska ratna mornarica dobila nove sposobnosti, a čiji su se pripadnici sudjelovanjem na natjecanju aktivno uključili u civilni život neretvanskog kraja.

Osvojili su odlično 7. mjesto, a pobjeda, premda je stvar prestiža, ipak nije najvažnija. Najvažnija je hrabrost i želja za održavanjem i promicanjem naše tradicije i povijesti, a tome su sudjelovanjem svakako pridonijeli i pripadnici Hrvatske ratne mornarice.


Jedinstveno natjecanje

Kako bi lađe otrgnuo zaboravu, ideju za organiziranje ove gusarske utrke dao je Milojko Glasović. Njezina je realizacija počela u sklopu obilježavanja 7. obljetnice akcije Hrvatske vojske u Pločama Zelena tabla – Male Bare 13. rujna 1998. Te prve godine nastupilo je 18 ekipa. S kolikim su oduševljenjem Neretvani prihvatili ideju svjedoče idući maratoni. Stare zaboravljene lađe vade se iz mulja i obnavljaju. Sudjeluje sve više posada i natjecatelja: od prvih 18 ekipa, za nekoliko se godina taj broj gotovo udvostručio. Kako bi svi imali jednake uvjete, odlučeno je izgraditi 33 jednake lađe. Već na jubilarnom 10. Maratonu sve su ekipe prvi put nastupile u jednakim lađama. Danas je to jedinstveno natjecanje postalo prepoznatljiv i nezaobilazan kulturno-povijesno-sportski detalj neretvanskog kraja.


Narednik Nenad Radić, voditelj ekipe HRM-a

Rekao sam i prije Maratona da ako dođemo među prvih deset ekipa, s obzirom na to da smo prvi put na ovom natjecanju, da su ljudi neiskusni i ne znaju što nosi… da će to biti velik uspjeh, a oni su došli sedmi. Za mene oni su heroji.

Na svakom Maratonu imate neke nepredviđene situacije. Jedan je momak malo ozlijedio rame, bilo je vode u lađi, ali sve je obavljeno na vrhunskoj razini. Ponovit ću: s obzirom na to da su dečki prvi put na Maratonu, svaka čast na onom što su postigli. Dečki su iscrpljeni, ali sedmo mjesto vraća snagu i volju…

Vesna Pintarić

Foto: Josip Kopi