Izvrsno deseto mjesto ekipe HRM-a

Osvojenim desetim mjestom na ovogodišnjem 25. Maratonu lađa, ekipa HRM-a još je jednom pokazala da se ravnopravno može natjecati u ovoj tradicionalnoj sportskoj manifestaciji

Maraton lađa rijekom Neretvom jedinstvena je sportska manifestacija, koja čuva tradiciju i identitet hrvatskog naroda i promiče bogatu neretvansku baštinu, a 13. kolovoza održano je njezino 25. izdanje. Ove se godine na utrku prijavilo 30 natjecateljskih ekipa, među kojima i ekipa Hrvatske ratne mornarice. U ovogodišnjem nastupu ekipa HRM-a osvojila je deseto mjesto, a posadu su činili pripadnici Satnije mornaričko-desantnog pješaštva Flote Hrvatske ratne mornarice smještene u Pločama, a ovo im je bio četvrti nastup. U dosadašnjim nastupima ekipa HRM-a osvajala je 7., 11., i 8. mjesto. Tijekom ovogodišnjeg maratona došlo je do nezgode u kojoj su se sudarila dva plovila koja su pratila utrku, a u zajedničkoj akciji spašavanja osoba iz potopljenog plovila sudjelovali su pripadnici HRM-a i HGSS-a.

Ekipa Zagreba ovogodišnji su pobjednici koji su 22,5 km dugu riječnu stazu od Metkovića do Ploča preveslali za 2 sata i 7 minuta te su osvojili prijelazni Veliki štit kneza Domagoja. Bili su u vodstvu od samog početka, a i slovili su kao jedan od favorita. Ovo im je druga pobjeda, 2020. dijelili su prvo mjesto s ekipom Stabline, a lani su bili drugi.

Maraton lađa organizira Udruga lađara Neretve i održava se svake godine, druge subote u kolovozu. Cilj je ove kulturno-sportsko-turističke manifestacije očuvanje tradicije i identiteta hrvatskog naroda na području doline Neretve. Prvi Maraton lađa organiziran je 1998. godine. Ukupna duljina utrke je 22 500 metara, sa startom u Metkoviću i ciljem u Pločama.


Jedinstveno natjecanje

Kako bi lađe otrgnuo zaboravu, ideju za organiziranje ove gusarske utrke dao je Milojko Glasović. Njezina je realizacija počela u sklopu obilježavanja 7. obljetnice akcije Hrvatske vojske u Pločama Zelena tabla – Male Bare 13. rujna 1998. Te prve godine nastupilo je 18 ekipa. S kolikim su oduševljenjem Neretvani prihvatili ideju svjedoče idući maratoni. Stare zaboravljene lađe vade se iz mulja i obnavljaju. Sudjeluje sve više posada i natjecatelja: od prvih 18 ekipa, za nekoliko se godina taj broj gotovo udvostručio. Kako bi svi imali jednake uvjete, odlučeno je izgraditi 33 jednake lađe. Već na jubilarnom 10. Maratonu sve su ekipe prvi put nastupile u jednakim lađama. Danas je to jedinstveno natjecanje postalo prepoznatljiv i nezaobilazan kulturno-povijesno-sportski događaj neretvanskog kraja.


pripremio: Željko Stipanović    

foto: HRM