“Hrvatski vojnici niti u jednom trenutku nisu smanjivali tempo”

Od 8. do 11. travnja na poligonu Camp Ripley u SAD-u trojica pripadnika OSRH sudjelovala su na zahtjevnom natjecanju Best Warrior Competition u organizaciji Nacionalne garde Minnesote i postigli izvanredne rezultate pokazavši sve vrijednosti koje krase hrvatskog vojnika

Skupnik Zorić, izvidnik u Vojnoobavještajnoj satniji GMBR-a, bio je izvanredan drugi

Suradnja Hrvatske vojske i Nacionalne garde Minnesote (NGM) traje već 25 godina. Podsjetimo, 1996., kad Hrvatska još ni izdaleka nije bila članica NATO-a, pokrenuta je u sklopu State Partnership Programa. Najviše se ogledala u podupiranju razvoja sposobnosti HV-a, od sudjelovanja u mirovnim operacijama do sposobnosti djelovanja u različitim humanitarnim zadaćama. No, ni danas, kad je naša zemlja etablirana članica Sjevernoatlantskog saveza, suradnja dviju vojski ne jenjava.

NGM još je u rujnu 2019. predložio sudjelovanje pripadnika HV-a na prestižnom vojnom natjecanju Best Warrior Competition koje se tradicionalno održava od 2002. godine. U prosincu te godine stigao je i službeni poziv, koji je prihvaćen. U ožujku 2020. narednik Ivo Bašić, pobjednik natjecanja Prvi za Hrvatsku 2017. godine, bio je spreman za odlazak na natjecanje, ali aktivnost je obustavljena zbog pandemije koronavirusa. Ove godine uslijedio je novi i opet prihvaćen poziv i HV je uputio trojicu svojih dočasnika na natjecanje održano od 8. do 11. travnja na poligonu Camp Ripley u središnjoj Minnesoti, sjeverno od Minneapolisa. Čast da predstavljaju hrvatske boje dobili su spomenuti narednik Ivo Bašić iz Obavještajne pukovnije, skupnik Eugen Zorić iz Gardijske mehanizirane brigade HKoV-a i skupnik Eddie Gubić iz Bojne NBKO HKoV-a. U pratnji natjecatelja i u ulozi vođe tima bio je provedbeni dočasnik u Uredu prvog dočasnika OSRH časnički namjesnik Tihomir Slanac.

Visoki kriteriji

Vidljivo je zadovoljstvo na licima hrvatskih vojnika
Narednik Bašić na provjeri tjelesne spremnosti

 

 

 

 

 

 

Naravno, odabir nije bio slučajan. Kriteriji koje je postavio prvi dočasnik Oružanih snaga bili su sljedeći: poznavanje engleskog jezika (minimum 60 % prema ECL/ALCPT), ocjena tjelesne spremnosti za 2020. godinu ne manja od “osobito se ističe” te iznadprosječna uvježbanost u rukovanju pješačkim naoružanjem. Osim toga, kandidatkinje i kandidati morali su zaslužiti predstavljanje HV-a svojim dosadašnjim ukupnim radom i ponašanjem.

Putovanje u SAD bilo je otežano zbog pandemije, ali sve pripremne radnje na vrijeme su provedene, uključujući i testiranje na COVID-19 prije samog odlaska tako da nije bilo nikakvih iznenađenja.

“Epidemiološke mjere u SAD-u vrlo su slične onima u Hrvatskoj tako da smo se vezano uz to morali ponašati jednako kao u Hrvatskoj,” rekao je za Hrvatski vojnik časnički namjesnik Slanac. Hrvati su na poligonu Camp Ripley dočekani profesionalno i prijateljski te su smješteni u jedan od najboljih smještajnih objekata. “Tijekom cijelog našeg boravka u Minnesoti domaćini su nastojali da se osjećamo ugodno, u čemu su i uspjeli. U prilog tome govori i činjenica da nas je prije samog natjecanja primio zapovjednik Nacionalne garde Minnesote general-bojnik Shawn Manke u pratnji prvog dočasnika časničkog namjesnika Briana Sopera,” istaknuo je časnički namjesnik Slanac.

Natjecatelji su se pripremali jednako kao i za sudjelovanje na našem natjecanju “Memorijal bojnik Davor Jović – Prvi za Hrvatsku”. Sigurno je da su hrvatskom trojcu pomogla i dosadašnja iskustva s tog natjecanja. Međutim, razlika je ipak bilo. Najviše su se očitovale u američkom “teorijskom dijelu”.

Psihofizička sposobnost i snalažljivost

Skupnik Gubić na stazi u Campu Ripley. Srećom, temperature zraka tijekom natjecanja nisu bile ekstremno niske

“Imali smo sreću i vrijeme nas je poslužilo. Temperature nisu išle do –30 kao u tjednu prije našeg dolaska. Natjecanja su koncepcijski različita. Hrvatsko zahtijeva svladavanje četrdesetak kilometara duge staze na kojoj natjecatelji izvršavaju radne zadaće s ograničenim vremenom završetka. Best Warrior traje više dana i natjecateljima pruža mogućnost kratkog odmora. Najteži je bio skup vojničkih zadaća iznenađenja trećeg dana, nakon hodnje od 20 km pod punom ratnom opremom. Natjecatelji su već očito iscrpljeni, a upravo tad trebalo je zadržati koncentraciju, što bolje izvršiti zadaće i ostvariti što bolji plasman,” opisuje narednik Bašić, koji je na kraju zauzeo treće mjesto.

Časnički namjesnik Slanac prima plaketu Nacionalne garde Minnesote o sudjelovanju hrvatskih vojnika na natjecanju
Gađanje iz jurišne puške

 

 

 

 

 

 

Skupnik Zorić, izvidnik u Vojnoobavještajnoj satniji GMBR-a, bio je drugi. Riječ je o još jednom izvanrednom pripadniku HV-a, koji uz iskustva s natjecanja “Prvi za Hrvatsku” ima i zapažene nastupe na izvidničkim natjecanjima, vojničkim krosovima te izazovu tjelesne spremnosti Viribus Unitis. “Best Warrior nije nimalo lako natjecanje. Zahtijeva veliku psihofizičku sposobnost i snalažljivost. No, sva smo se trojica od samog početka maksimalno fokusirala i borila kao lavovi do zadnje sekunde. Ta volja i želja urodile su plodom i plasirali smo se jako visoko,” kaže Zorić.

Upravo je takav, jako visok plasman, i peto mjesto skupnika Gubića. Međutim, zapovjednik Biološke desetine Izvidničkog voda Bojne NBKO od sebe traži najviše i nije dokraja zadovoljan: “Natjecanje ima određenu težinu i zahtjevno je zbog samog trodnevnog koncepta. Zadovoljan sam timskim rezultatom koji smo postigli i čestitam kolegama na vrhunskoj izvedbi i postignutim rezultatima, ali nisam zadovoljan svojim rezultatom zbog ozljede koja se dogodila drugog dana natjecanja.”

Časnički namjesnik Slanac ne krije zadovoljstvo: “Naši su se dočasnici predstavili u najboljem mogućem svjetlu, pokazavši sve one vrijednosti koje krase hrvatskog vojnika i domoljuba. Ponosan sam na njih i na činjenicu da sam bio dio te priče. Njihovi su rezultati zapaženi i hvalevrijedni, pogotovo kad se ima na umu da je ovo naše prvo sudjelovanje na tom natjecanju. Tijekom i nakon natjecanja prilazili su mi pripadnici Nacionalne garde Minnesote izražavajući divljenje prema našim mladim dočasnicima, koji ni u jednom trenutku nisu smanjivali tempo. Sve prepreke i radne točke prelazili su sa smiješkom na licu, sa željom da svoju zemlju predstave u najboljem mogućem svjetlu. Svi zajedno možemo biti ponosni na naše pripadnike i na način na koji su predstavili hrvatskog vojnika u međunarodnom okružju.”

_______________________________________________________________________________________________________________________

Tijek natjecanja

Pripadnik NGM-a na jednoj od pješačkih prepreka

Prvog dana natjecatelji su pristupili usmenom ispitu znanja o vojnoj službi pred Dočasničkim odborom, koji osim znanja ocjenjuje i vojnički izgled i ponašanje svakog od njih. Slijedilo je pisanje eseja od 600 riječi o zadanoj temi.

Drugi dan počeo je provjerom tjelesne spremnosti, nakon čega su slijedila kvalifikacijska i situacijska gađanja iz puške M4 5,56 x 45 mm i pištolja Beretta M9 9 x 19 mm. Kvalifikacijska gađanja odvijala su se na udaljenosti od 25 metara od mete iz stojećeg, klečećeg i ležećeg stava, s naslonom i bez naslona. Situacijsko gađanje provedeno je na istom strelištu, ali na različitim udaljenostima i uz tranziciju s puške na pištolj. Između metnih situacija zadaća je bila prenijeti sanduke sa streljivom i slične terete na određenu udaljenost. Nakon gađanja slijedila je navigacija. Tijekom dnevne navigacije bilo je potrebno pronaći pet, a tijekom noćne tri točke, sve to unutar kruga promjera 3 – 3,5 km. Vremensko ograničenje za pronalaženje točaka bilo je tri sata.

Treći dan počeo je hodnjom pod punom opremom (oko 16 kg) na 12 milja (oko 19 km). Slijedila je orijentacija s više radnih točaka: prva pomoć unesrećenom i poziv za MEDEVAC, prolazak staze s pješačkim preprekama, rastavljanje i sastavljanje pješačkog naoružanja (pištolj Beretta M9 9 mm, puška M4 5,56 mm, strojnica M240 7,62 mm, strojnica M249 5,56 mm, strojnica M2 12,7 mm i raketni bacač AT-4), prijenos poruke putem radiouređaja te reakcije na improvizirane eksplozivne naprave i na zasjedu.

Četvrtog dana provodilo se završno čišćenje i razduživanje opreme. Slijedila je ceremonija proglašenja najboljih i uručenje nagrada.

Prvi dočasnik NGM-a časnički namjesnik Brian Soper (prvi slijeva) čestita hrvatskom trojcu. Zdesna: skupnik Eugen Zorić, narednik Ivo Bašić, skupnik Eddie Gubić

_______________________________________________________________________________________________________________________

skupnik Eugen ZORIĆ, drugo mjesto

Kad sam saznao da idem u SAD kao jedini pripadnik i predstavnik GMBR-a osjećao sam se ponosno. Znao sam da je to nagrada za moj dosadašnji rad i zalaganje koji je prepoznao dočasnički kadar, naravno, uz podršku zapovjednika. To je za mene bila velika čast, ali i odgovornost prema vlastitoj postrojbi i OSRH, a prije svega odgovornost prema domovini.

narednik Ivo BAŠIĆ, treće mjesto

Svako sudjelovanje na međunarodnim aktivnostima pripadnik Oružanih snaga RH treba shvatiti ozbiljno i dati maksimum te dostojanstveno predstavljati svoju zemlju. Ovo je bila prilika da velikoj vojnoj sili pokažemo spremnost i sposobnost hrvatskog vojnika, da im pokažemo koliko smo dobri u svojem poslu, koliko smo dobri prijatelji i ljudi. Još jednom smo se istaknuli profesionalnim radom i sposobnostima, ali kao i uvijek iznenadili sposobnošću prilagođavanja novim okolnostima i fluidnošću usvajanja novih znanja i vještina.

skupnik Eddie GUBIĆ, peto mjesto

Moja prva reakcija kad sam doznao da idem u SAD bilo je iznenađenje i sreća u pozitivnom smislu, ali i, psihološki gledano, mala doza straha mogu li opravdati povjerenje i odgovornost koji su nam dani da predstavljamo cjelokupne Oružane snage RH. Natjecanje je zbog toga bilo važno i meni i kolegama. Bila nam je velika čast braniti hrvatsku odoru u SAD-u i ugled koji Oružane snage RH imaju u svijetu.

Trojicu pripadnika HV-a koji su sudjelovali na natjecanju Best Warrior Competition 2021 i vođu njihova tima primio je načelnik GS OSRH admiral Robert Hranj te im tom prigodom uručio nagrade (Foto: Mladen Čobanović)

_______________________________________________________________________________________________________________________

Tekst: Domagoj VLAHOVIĆ
Foto: Nacionalna garda Minnesote