Marke – Dan Europe

Od 1985. svake se godine 9. svibnja obilježava kao Dan Europe u spomen na Schumanovu deklaraciju iz 1950.

Svake se godine 9. svibnja slavi mir i jedinstvo u Europi
Zvijezde na zastavi EU-a simboliziraju ideale jedinstva, solidarnosti i sklada među europskim narodima

 

 

 

 

 

 

Francuski političar Robert Schuman predložio je njom ujedinjenje europske proizvodnje ugljena i čelika pod upravom zajedničke nadnacionalne institucije (Europska zajednica za ugljen i čelik, preteča današnje Europske unije), nastojeći time potaknuti suradnju europskih zemalja. Taj je datum izravno povezan s njemačkom kapitulacijom u Drugom svjetskom ratu 9. svibnja 1945., čime je službeno završio rat u Europi.
Ime Europa potječe od asirske riječi ereb (zalaz Sunca, zapad), koju su Grci preuzeli od Feničana. Europa se od davnina smatra posebnim, Starim kontinentom. U političkom i socijalnom smislu Europa je jedan od najrazvijenijih i najdinamičnijih dijelova svijeta. U njoj danas živi oko 800 milijuna stanovnika i 60 domicilnih naroda u pedesetak zemalja. Religijska slika uglavnom se oblikovala potkraj I. tisućljeća, kad je završena kristijanizacija Europe. Procjenjuje se da oko 82 % europskog stanovništva (bez Rusije) pripada kršćanstvu. Europa je s prosječnom nadmorskom visinom od 300 metara najniži kontinent.

Po luksemburškom gradiću Schengenu nazvan je sporazum u skladu s kojim se građanima unutar EU-a postupno omogućava putovanje bez provjere osobnih dokumenata pri prelasku granica
Prije 1200 godina temelje zapadnoj Europi, onakvoj kakvu danas poznajemo, postavio je vladar Karlo Veliki

Proslava Dana Europe uglavnom se održava u organizaciji institucija Europske unije. Građani posjećuju institucije EU-a u Bruxellesu i Strasbourgu te sudjeluju na raspravama i drugim događanjima radi podizanja svijesti o Europskoj uniji, koja danas broji 27 članica (gotovo 450 milijuna stanovnika), pet je zemalja kandidatkinja, a dvije su potencijalne. O važnosti obilježavanja Dana Europe svjedoče i poštanske marke koje su dobile posebnu temu: Europa. Izdaju se tradicionalno u svibnju svake godine s brojnim podtemama: izumi (1994.); mir i sloboda (1995.), nacionalni festivali (1998.); nacionalni parkovi i parkovi prirode (1999.); voda – prirodno bogatstvo (2001.); gastronomija (2005.); astronomija (2009.); šume (2011.); narodna glazbala (2014.); dvorci (2017.) i dr. Dosad ih je tiskano gotovo šest tisuća različitih. Te marke spadaju u kategoriju najpopularnijih među filatelistima zbog kulturne, gospodarske i političke uloge Europe u svijetu. Da su zanimljive govori i podatak kako se svake godine bira najljepša poštanska marka. Ove će godine većina europskih zemalja izdati marke “Europa” s temom ugrožene životinjske vrste.

Europa je prometno središte svijeta

Ivo Aščić