Hrvatski vojnik proglašen najboljim međunarodnim polaznikom PNCO tečaja

Rame uz rame s britanskim vojnicima, kojima je taj tečaj preduvjet za dodjelu prvog dočasničkog čina, na PNCO-u su sudjelovali vojnici iz svih članica Borbene grupe, kao i predstavnici zemlje domaćina. Među sudionicima bila su i dvojica pripadnika OSRH, iz 3. HRVCON-a eFPBG-USA. Najboljim međunarodnim polaznikom proglašen je pozornik Dinko Plavotić…

Pozornik Dinko Plavotić

Svečanim postrojavanjem u vojarni “Bemowo Piskie” u Poljskoj 25. siječnja završio je dvotjedni Tečaj za potencijalne dočasnike (Potential Non-Commissioned Officer – PNCO) u organizaciji britanske sastavnice Borbene grupe Poljska. Rame uz rame s britanskim vojnicima, kojima je taj tečaj preduvjet za dodjelu prvog dočasničkog čina, na PNCO-u su sudjelovali vojnici iz svih članica Borbene grupe, kao i predstavnici zemlje domaćina. Oružane snage RH predstavljali su pripadnici 3. HRVCON-a eFPBG-USA: pripadnik vojnopolicijskog tima pozornik Dinko Plavotić i poslužitelj u Desetini za utovar i prijevoz Bitnice SVLR vojnik Ivan Ćubel.
PNCO je zamišljen kao tečaj na kojem se vojnici obučavaju za vođe te se procjenjuju njihove sposobnosti vođenja drugih vojnika u svim uvjetima. Testiraju se njihove psihofizičke mogućnosti, a vrhunac je provedba vježbe koja im omogućuje demonstriranje vojnih vještina i sposobnosti vođenja. Tečaj je težišno usmjeren na usvajanje teorijskih načela zapovijedanja te njihovu praktičnu primjenu u stvarnim uvjetima u svrhu razvoja osobina vođa. Cilj tečaja je podučiti vojnike vještinama potrebnim za razvoj dočasnika sposobnih za zapovijedanje, vođenje i upravljanje kako bi postali uzor podređenima te pridonositi timskom duhu i operativnoj učinkovitosti.

Na početku tečaja bilo je 25 polaznika, a uspješno ga je završilo 15. Najboljim međunarodnim polaznikom proglašen je pozornik Dinko Plavotić. Nakon što je nadoknadio nužno potreban san, jer na tečaju su imali svega četiri sata dnevno odmora, pozornik Plavotić podijelio je s nama dojmove o tom jedinstvenom iskustvu: “Svaki dan bilo je rano ustajanje, pregled opreme, tjelovježba najmanje sat i pol, uvijek u odori sa svom borbenom opremom. Nakon toga imali bismo možda pet minuta za doručak i išlo se dalje na obuku. Cijelo vrijeme učili smo, vježbali i brusili tehnike i metode vođenja tima.” Pozornik Plavotić zaključuje: “Iako je trajao samo dva tjedna, tečaj je zbog manjka sna bio dugotrajan i iznimno naporan.”

Vojnik Ćubel kaže da nije očekivao da će biti tako teško i da ne zna što ga je motiviralo za nastavak iz dana u dana. Kad je četvrtog dana vidio da zaista može, u trenucima kad je već nekolicina odustala, odlučio je izdržati do kraja. Zadnjeg dana tečaja i zadnje hodnje kroz snijegom prekrivene šumske predjele vojnog poligona osjetio je strašne bolove u koljenima, ali snaga volje bila je jača te je sam sebi rekao: “Kad sam ovo sve već prošao, doći ću do kraja pa makar s jednom nogom, jer znam da mogu.” Najvažniju lekciju koju će pamtiti s PNCO-a dali su mu britanski instruktori, svakodnevno ponavljajući: “Kad je najteže, nema odustajanja.” 3. hrvatski kontingent u NATO-ovoj aktivnosti ojačane prednje prisutnosti (eFP), u sastavu je Borbene grupe Poljska (Battle Group Poland – BGP), koja je pridodana poljskoj 15. mehaniziranoj brigadi iz Giżyckog. Vodeća su nacija BGP-a Sjedinjene Američke Države, a uz Hrvate tu su još pripadnici oružanih snaga Rumunjske i Velike Britanije.

Tekst: ČOJI 3. HRVCON eFPBG-USA
Foto: ČOJI 3. HRVCON eFPBG-USA, USA PAO Sgt Sarah Kirby