Hrvatski vojnici na natjecanju Spur Ride u Poljskoj

Od osam hrvatskih vojnika koji su sudjelovali na tradicionalnom natjecanju američke konjice, vojnik Andrej Mujan pripadnik 2. paljbene desetine 1. voda Bitnice SVLR proglašen je najboljim. Nakon ceremonije na kojoj mu je na tradicionalan način uručeno priznanje i mamuza, izjavio je: ”Bio je to prije svega timski rad. Bez uzajamnog pomaganja i bodrenja ovaj bi rezultat izostao.“

Na vojnom poligonu ”Bemowo Piskie” u Poljskoj od 22. do 24. siječnja 2019. u organizaciji 278. Armored Cavalry Regiment (ACR) Nacionalne garde Tennesseeja Sjedinjenih Američkih Država održano je natjecanje Spur Ride na kojem je sudjelovalo osam hrvatskih vojnika. Spur Ride tradicionalno je natjecanje u postrojbama američke konjice. Ako ga vojnik uspješno završi, postaje njezin punopravni član i dobiva mamuzu kao simbol pripadanja. Pravila natjecanja određuje zapovjednik svake konjičke postrojbe, ali uglavnom su to zadaci kojima se provjerava tjelesna i mentalna izdržljivost vojnika.

Vojnici su odmjerili snage u gađanju iz više vrsta osobnog naoružanja, bacanju bombi, pružanju prve pomoći i slanju poziva za medicinsku evakuaciju, kao i nekoliko orijentacijskih hodnji, u dnevnim i noćnim uvjetima, cijelo vrijeme noseći propisanu osobnu opremu koja je težila oko 16 kilograma. Za odmor, na temperaturi nižoj od minus 10 Celzijevih stupnjeva, u oskudnom šatoru postavljenom na snijegu, imali su samo nekoliko noćnih sati. Ranojutarnje buđenje bilo je vatreno uz simulirani napad na kamp te provjeru motoričkih spremnosti uz uporabu zaštitne maske. Zadnja stepenica prije samog kraja natjecanja, nakon iznimnih tjelesnih napora, bio je test znanja iz povijesti, posebno prilagođen svakoj naciji. Znanje, izdržljivost, brzinu i preciznost u izvršavanju svih postavljenih zadataka cijelo vrijeme natjecanja ocjenjivali su instruktori 278. ACR te na kraju proglasili najbolje.

Od osam hrvatskih vojnika koji su sudjelovali na ovom tradicionalnom natjecanju američke konjice, vojnik Andrej Mujan pripadnik 2. paljbene desetine 1. voda Bitnice SVLR proglašen je najboljim. Nakon ceremonije na kojoj mu je na tradicionalan način uručeno priznanje i mamuza izjavio je: ”Bio je to prije svega timski rad. Bez uzajamnog pomaganja i bodrenja ovaj bi rezultat izostao.“ Vojnik Mujan, kao najveći izazov na natjecanju istaknuo je noćnu topohodnju tijekom koje nije bilo dopušteno korištenje svjetiljki, osim u trenucima čitanja karte, ali bez obzira na sve na kraju je zaključio: ”Ako znaš topografiju, isto je, bio dan ili noć.“ Kako običaji američke konjice nalažu, svi oni koji su s najboljim rezultatima završili Spur Ride, petkom kao sastavni dio odore, na čizmama nose zaslužene mamuze. Tako će i vojnik Andrej Mujan, odsad pa do kraja boravka u području aktivnosti u Poljskoj na čizme ponosno staviti mamuze. Hrvatski vojnici kao pripadnici 3. HRVCON-a NATO-ove ojačane prednje prisutnosti (eFP – Enhanced Forward Presence) s američkim, britanskim i rumunjskim vojnicima čine Borbenu grupu – Poljska. BGP je multinacionalna borbena grupa pridodana poljskoj 15. mehaniziranoj brigadi Gizycko s jedinstvenim ciljem zajedničkog uvježbavanja i povećanja interoperabilnosti među saveznicima.

ČOJI 3. HRVCON eFPBG-USA
Foto: ČOJI 3. HRVCON eFPBG-USA, US Army Sgt Arturo Guzman