Posjet mornaričko-desantnom pješaštvu

“Ploče su od strateške važnosti za Hrvatsku ratnu mornaricu, a Satnija mornaričko-desantnog pješaštva upravo je u funkciji mira i sigurnosti na ovom dijelu Dalmacije,” kazao je ministar te uputio čestitke pripadnicima HRM-a za sve što su napravili u godini dana otkad su ovdje, od uređenja vojarne do podizanja sposobnosti koje su strateški bitne za Hrvatsku vojsku i državu,” kazao je ministar Krstičević

U sklopu posjeta Vlade RH Dubrovačko-neretvanskoj županiji i sjednice Vlade u Dubrovniku, predsjednik Vlade Andrej Plenković u pratnji potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića i  načelnika GS OSRH generala zbora Mirka Šundova obišao je 31. siječnja 2019. u Pločama vojarnu ”116. brigade Hrvatske vojske“ i u njoj smještenu Satniju mornaričko-desantnog pješaštva.

U vojarni su ih dočekali članovi Vlade, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, zastupnik u Hrvatskom saboru Branko Bačić, dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić i gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević te   zapovjednik HRM-a komodor Ivo Raffanelli. Načelnik Stožera i zamjenik zapovjednika HRM-a komodor Damir Dojkić održao je za uzvanike prezentaciju rada Hrvatske ratne mornarice, te je prikazan kratki film o Satniji mornaričko- desantnog pješaštva, koja je ovom prigodom izvela i kratki prikaz svojih sposobnosti. Nakon obilaska vojarne predsjednik Vlade Andrej Plenković u izjavi za medije izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je na inicijativu ministra obrane Hrvatska vojska razmještena i u Pločama što je, kako je naglasio, za zemlju dobro u sigurnosnom smislu, ali je važno i zbog doprinosa koji HV daje civilnim institucijama u sprečavanju elementarnih nepogoda. “Vjerujem da će s ovakvom prisutnošću Hrvatske vojske, kao i novim radnim mjestima to biti doprinos i razvoju grada Ploče. Pohvaljujem i našu mornaričko-desantnu postrojbu na prezentaciji vježbe na kojoj smo vidjeli visoku spremnost i sposobnost Hrvatske vojske.”

Ministar Krstičević istaknuo je kako ova Vlada ulaže u razvoj obrambenog sustava i jačanje Hrvatske vojske te je u tom smislu promijenjen teritorijalni raspored i Hrvatska je vojska razmještena u Dubrovačko-neretvansku županiju kako bi pridonijela sigurnosti i bila još više na pomoći lokalnoj zajednici. “Ploče su od strateške važnosti za Hrvatsku ratnu mornaricu, a Satnija mornaričko-desantnog pješaštva upravo je u funkciji mira i sigurnosti na ovom dijelu Dalmacije,” kazao je ministar te uputio čestitke na svemu što su pripadnici HRM-a napravili u godini dana otkad su ovdje, od uređenja vojarne do podizanja sposobnosti koje su strateški bitne za Hrvatsku vojsku i državu. Satnija mornaričko-desantnog pješaštva u sastavu je Flotile Hrvatske ratne mornarice, broji 158 pripadnika OSRH a čine je tri voda pješaštva, Vod za potporu i Izvidničko-roniteljska desetina, uz mogućnost angažiranja razvrstane pričuve. Satnija razvija sposobnosti provedbe ograničenih desantnih operacija, zaštitu i osiguranje vojnih lokacija, pomoć civilnom stanovništvu u slučaju elementarnih nepogoda, u operacijama traganja i spašavanja i provedbi evakuacije na moru, obalnom rubu i otocima te provodi obuku razvrstane pričuve s ciljem dostizanja pune sposobnosti za zadaće MDP-a. Prvo svečano postrojavanje Satnije održano je 14. rujna 2018. u vojarni “116. brigade Hrvatske vojske”, a u sklopu obilježavanja 27. obljetnice Hrvatske ratne mornarice.

 

Vesna PINTARIĆ, Foto: Tomislav BRANDT