Svečano postrojavanje Satnije mornaričko-desantnog pješaštva

“Svečanim činom uručenja beretki u novoimenovanoj vojarni ‘116. brigade Hrvatske vojske’ postali ste dio obitelji Hrvatske ratne mornarice i nasljednici slavne hrvatske pomorske tradicije – tradicije očuvane i u najtežim danima Domovinskog rata,” istaknuo je ministar obrane Damir Krstičević upućujući čestitke hrvatskim marincima, pripadnicima novoustrojene Satnije mornaričko-desantnog pješaštva…

U sklopu ovogodišnjeg obilježavanja Dana Hrvatske ratne mornarice, održana je 14. rujna u nekadašnjoj vojarni “Neretva” u Pločama ceremonija preimenovanja u vojarnu “116. brigade Hrvatske vojske”, u kojoj je potom svečano postrojena Satnija mornaričko-desantnog pješaštva koja će ondje biti smještena.

Nakon što je prvi zapovjednik 116. brigade HV-a umirovljeni brigadni general Nedjeljko Obradović ukratko podsjetio na ratni put te postrojbe, svečano je otkrivena ploča s novim imenom vojarne. Uz prvog zapovjednika generala Obradovića, otkrili su je i njegovi nasljednici brigadni general Ivan Beneta te brigadir Joško Dragović, a potom je vojarnu blagoslovio vojni ordinarij mons. Jure Bogdan.

Prijavak ispred svečanog postroja Satnije mornaričko-desantnog pješaštva predao je predsjednici i vrhovnoj zapovjednici OSRH Kolindi Grabar-Kitarović zapovjednik postrojbe satnik Branimir Todorić.

Pripadnicima Satnije tom su prigodom predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov i zapovjednik HRM-a komodor Ivo Raffanelli uručili beretke kao simbol pripadnosti postrojbi. Predsjednica je zahvalila svim mornarima i pripadnicima HRM-a na doprinosu u Domovinskom ratu te istaknula važnost povratka Hrvatske vojske u Ploče, luku čija će važnost u budućnosti biti sve veća. Rekla je kako je činom povratka HV-a na to područje ispravljena pogrešna odluka jer Ploče su za HRM gravitacijsko središte, a grad će prosperirati u gospodarskom, ekonomskom i demografskom smislu.

Upućujući čestitke hrvatskim mornarima u prigodi njihove obljetnice, ministar Krstičević s osobitim je zadovoljstvom čestitao hrvatskim marincima, pripadnicima novoustrojene Satnije mornaričko-desantnog pješaštva. “Svečanim činom uručenja beretki u vojarni ‘116. brigade Hrvatske vojske’ postali ste dio obitelji Hrvatske ratne mornarice i nasljednici slavne hrvatske pomorske tradicije – tradicije očuvane i u najtežim danima Domovinskog rata,” istaknuo je ministar. Dodao je kako se Hrvatska vojska vraća u gradove, bliže svojem narodu. Ponovno je u Sinju, Vukovaru i Pločama, a očekuje nas i njezin povratak u Varaždin i Pulu. Istaknuo je kako nam taj novi operativni raspored omogućuje pravodobnu reakciju na potencijalne sigurnosne izazove, prijetnje i rizike, kao i djelovanje u uvjetima pomoći stanovništvu i civilnim institucijama.

 Ministar Krstičević naglasio je kako imenovanjem vojarne po legendarnoj 116. brigadi Hrvatske vojske odajemo počast i zahvalnost svim njezinim pripadnicima, koji su dali golem doprinos u obrani naše domovine. Podsjetio je kako je njezinu ustrojavanju prethodila operacija Zelena tabla – Male bare, gdje su hrvatski branitelji s tog područja zaplijenili vrijedno naoružanje i opremu koji su poslije korišteni za obranu i oslobođenje okupiranih područja širom Lijepe Naše. Preimenovanje vojarni nastavak je tradicije koju je početkom svojeg mandata počela ova Vlada u nastojanju da Hrvatsku vojsku prožme simbolima i vrijednostima Domovinskog rata i na taj način oda poštovanje ratnim postrojbama i ljudima zaslužnim za obranu Republike Hrvatske i stvaranje Hrvatske vojske. Ministar je istaknuo kako je Satnija mornaričko-desantnog pješaštva i vojarna “116. brigade Hrvatske vojske” izvor novih sposobnosti Hrvatske ratne mornarice te kako smo sustavnim ulaganjem u modernizaciju i opremanje HRM-a zadržali prisutnost na Jadranskom moru. Usto, ministar je naglasio kako razina sposobnosti HRM-a ovisi prije svega o stručnom osoblju te novim mladim časnicima koji će se obrazovati na studiju Vojno pomorstvo. “Uz obrazovane, marljive, požrtvovne i istinske domoljube uvjeren sam kako Hrvatska ratna mornarica ima zajamčenu budućnost,” istaknuo je na kraju ministar.

General zbora Mirko Šundov posebno je pozdravio hrvatske branitelje pripadnike 116. brigade HV-a, čije će ime nositi vojarna, na čelu s prvim zapovjednikom umirovljenim brigadnim generalom Nedjeljkom Obradovićem, kao i članove obitelji poginulih, umrlih i nestalih sudionika Domovinskog rata. “Imenovanje vojarni imenima naših brigada mali je, ali značajan čin kojim Ministarstvo obrane i Glavni stožer Oružanih snaga žele odati počast svim pripadnicima brigada i svim hrabrim braniteljima, ali i ostaviti trajan podsjetnik na doba stvaranja slobodne i neovisne Hrvatske u kojem su oni sudjelovali i ostavili neizbrisiv trag,” rekao je general Šundov. Dodao je kako čin imenovanja vojarne ostaje trajan spomen na ratnu brigadu Hrvatske vojske koja će vječno biti upisana u hrvatsku povijest.

“Razvoj sposobnosti mornaričkog desantnog pješaštva i njihov raspored u Ploče dodatno pridonosi sigurnosti u tom području kao i pomoći civilnim institucijama,” istaknuo je na kraju načelnik GS OSRH.

 

 

Zapovjednik HRM-a rekao je kako je ustrojavanje Satnije mornaričko-desantnog pješaštva odgovor na sigurnosne izazove, a obnovljena je i sposobnost Hrvatske ratne mornarice koja je ugašena prije osamnaest godina.

Podsjetio je kako je za vrijeme Domovinskog rata nositelj te sposobnosti, do njezina gašenja, bila 53. bojna MDP-a, koja je sudjelovala u svim operacijama na jugu Hrvatske i zadarskom području. Dodao je kako su pripadnici te postrojbe koji su u djelatnom sastavu HRM-a aktivno sudjelovali u ustrojavanju i obuci pripadnika Satnije MDP-a te su u izradu i provedbu obuke unijeli iskustva stečena u obrani domovine.

Komodor Raffanelli napomenuo je kako su za provedbu mornaričko-desantnog djelovanja na otocima i obalnom rubu, osobito u situacijama neposredne ugroze, potrebne posebno opremljene, obučene i uvježbane snage koje raspolažu vrlo visokim stupnjem mobilnosti, autonomnosti i fleksibilnosti. Istaknuo je kako se u obalnim zemljama, prije svega onima s razvedenom obalom, razvoju i održavanju te sposobnosti posvećuje posebna pozornost. Komodor Raffanelli dodao je i kako će snage MDP-a pružati potporu civilnim institucijama i stanovništvu u slučaju elementarnih nepogoda i tehničko-tehnoloških nesreća te u operacijama traganja i spašavanja na moru, obalnom rubu i otocima te kako je oživljavanje i vraćanje u funkciju vojarne i mornaričko-desantnih sposobnosti od općeg zajedničkog interesa – u prilog podizanju sigurnosti, ali i razvoju lokalne sredine.

 

Gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević i župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić u prigodnim su obraćanjima izrazili zadovoljstvo zbog povratka Hrvatske vojske na to područje te istaknuli kako je posrijedi velik dan za grad i županiju.

 

Visoki su uzvanici potom obišli smještajne objekte u kojima će boraviti pripadnici postrojbe. U sklopu svečanosti prikazana je i metodsko-pokazna vježba postrojbe koja će u idućem razdoblju izvršavati postavljene zadaće kao Satnija mornaričko-desantnog pješaštva.

 

Satnija mornaričko-desantnog pješaštva bit će u sastavu Flotile Hrvatske ratne mornarice, brojit će ukupno 158 pripadnika OSRH, a razvijat će sposobnosti provedbe ograničenih desantnih operacija, zaštitu i osiguranje vojnih lokacija, pomoć civilnom stanovništvu u katastrofama, a bila bi i osnova za razvoj i podizanje pričuvnih snaga.

 

 

Vesna Pintarić

snimio Tomislav Brandt