Odana počast bojniku Davoru Joviću

“Davor je jedan od onih koji su svojim djelovanjem i snagom duha davali neprocjenjivu energiju ostalim pripadnicima  Četvrte gardijske brigade. Njegov život i njegova djela trebaju nam biti putokaz,” rekao je ministar Krstičević

Izaslanstvo Vlade Republike Hrvatske na čelu s predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem i potpredsjednikom Vlade i ministrom obrane Damirom Krstičevićem 31. siječnja 2019., na mjesnom groblju u Dugim Njivama pokraj Vrgorca odalo je počast pokojnom bojniku Davoru Joviću, hrvatskom branitelju, časniku, vrhunskom sportašu i junaku Domovinskog rata. Ministar Krstičević i predsjednik Vlade Plenković zajedno su odali počast junaku Domovinskog rata, bojniku Davoru Joviću. Pritom je naglašeno kako je riječ o istinskom heroju i branitelju koji je već za života postao legenda.”Davor je jedan od onih koji su svojim djelovanjem i snagom duha davali neprocjenjivu energiju ostalim pripadnicima Četvrte gardijske brigade. Njegov život i njegova djela trebaju nam biti putokaz,” rekao je tom prigodom ministar Krstičević.  

Heroj Domovinskog rata, umirovljeni bojnik Hrvatske vojske Davor Jović rođen je 1956. godine u Dugim Njivama kod Vrgorca, a preminuo je 27. studenog 2017. u 61. godini života. Bio je dva puta prvak bivše države u full contactu i to 1984. i 1989. godine u kategoriji do 84 kg. Na početku Domovinskog rata stavio se domovini na raspolaganje, napustio posao i sa skupinom prijatelja ušao u sastav vrgoračke satnije u Četvrtoj gardijskoj brigadi. S Četvrtom gardijskom brigadom prošao je sva ratišta, a dvaput je bio teško ranjen; 3. srpnja 1992. na Kokotovoj glavi na dubrovačkom bojištu te 22. siječnja 1993. u selu Podgradina na Maslenici. Međutim, Jović je liječnicima izričito naredio da mu skinu 80-postotnu invalidnost kako bi mogao ponovno otići na bojište. Godine 1993. šest je mjeseci proveo u Časničkoj školi u Zagrebu, a potom se vratio u Paukove s kojima je sudjelovao i u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja. Na prvom održanom natjecanju 1997. godine za najspremnijeg pripadnika Oružanih snaga RH bojnik Davor Jović proglašen je najboljim vojnikom, pobijedivši na 76 km dugom maratonu “Prvi do Knina, prvi do slobode”. Te 1997. godine, natjecatelji su svladavali stazu duljine čak 76 kilometara uz iznimno zahtjevne radne točke koje su obuhvaćale padobranski skok, gađanja iz automatskog naoružanja, gađanja iz samokresa te ručnog raketnog bacača, bacanje bombe, vožnju kajakom po rijeci, penjanje uz liticu te spuštanje po konopu, prelazak preko vodenih površina uz stalnu orijentaciju na zemljištu i vojnički kros kao sastavni dio cijele staze.

Davor Jović umirovljen je 2003. godine nakon čega je u Vrgorcu pokrenuo Kickboxing klub “Sveti Jure”. Kroz njegovu je školu prošlo više od 300 boraca. Nikica Radonić pod njegovim je stručnim vodstvom osvojio hrvatsko prvenstvo, europski i svjetski kup te postao svjetski doprvak. Umirovljeni bojnik HV-a Davor Jović proglašen je Junakom Domovinskog rata – najvećom počasti koje branitelj može dobiti. Odlikovan je i Redom kneza Domagoja s ogrlicom za pokazanu osvjedočenu hrabrost i junaštvo u Domovinskom ratu i posmrtno Redom hrvatskog križa za teško ranjavanje u Domovinskom ratu. U čast junaku Domovinskog rata i prvom pobjedniku natjecanja za najspremnijeg pripadnika Oružanih snaga, to natjecanje od 2018. godine nosi naziv “Memorijal bojnik Davor Jović –  Prvi za Hrvatsku”.

Doris RAVLIĆ

Foto: Mladen ČOBANOVIĆ