Imenovana vojarna Vukova na čast i ponos cijele Hrvatske

“Prvi među jednakima” znak je 9. gardijske brigade Vukovi, koja je 27. listopada obilježila 25. obljetnicu ustrojavanja, ali i kako se više puta moglo čuti tijekom svečanosti – brigade čije se ustrojavanje pokazalo nužnim za daljnje napredovanje hrvatskih snaga u Domovinskom ratu. “S osobitim ponosom kao bivši pripadnik 9. gardijske brigade čestitam vam današnji dan. Ratni put Vukova protkan je ponosom. Priča je to o neslomljivim ljudima koji su ponosno izvršavali svoje zadaće, pod svojim znakom na kojem je pisalo ‘Prvi među jednakima’. U našim mislima i molitvama i danas žive naši prijatelji koji su dali svoje živote za stvaranje samostalne i neovisne Hrvatske. Ovo je godina hrvatskog vojnika, ovo je godina u kojoj se naše brigade vraćaju u svoje gradove. Upravo zato današnja 25. obljetnica ima još veći značaj i čestitam vam još jednom ovaj veliki dan,” riječi su izaslanika potpredsjednika Vlade i ministra obrane RH brigadira Ivice Devčića povodom svečanog obilježavanja 25. obljetnice ustrojavanja 9. gardijske brigade Vukovi i 10. obljetnice bojne Vukovi GMBR-a u Gospiću.
U katedrali Navještenja Blažene Djevice Marije misu za sve poginule, nestale i umrle branitelje u Domovinskom ratu služio je generalni vikar Vojnog ordinarijata o. Jakov Mamić. U svojoj je propovijedi podsjetio kako su pripadnici Vukova na oltaru domovine ostavili najvredniju žrtvu te kako njima u čast i spomen moramo nastaviti brinuti se o svojoj domovini. Nakon mise slijedio je svečani mimohod koji je završio ceremonijom preimenovanja vojarne “Eugen Kvaternik” u vojarnu “9. gardijske brigade Vukovi”. Tim su povodom položeni vijenci i zapaljene svijeće ispred spomen-obilježja poginulim, nestalim i umrlim pripadnicima Vukova.
Svečanom programu i ceremoniji preimenovanja vojarne nazočili su izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga RH i zamjenik načelnika Glavnog stožera OSRH general-pukovnik Drago Matanović, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane RH brigadir Ivica Devčić, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, župan Ličko-senjske županije Darko Milinović, gradonačelnik Gospića Karlo Starčević, pripadnici 9. gbr Vukovi i članovi njihovih obitelji.
General Matanović poručio je kako posebno poštovanje iskazuje obiteljima 56 poginulih pripadnika 9. gardijske brigade Vukovi. “Ratni put ove gardijske brigade ispisao je najsjajnije stranice povijesti hrvatskog naroda za vrijeme Domovinskog rata, posebno pojedinci koji su svoje živote dali za stvaranje samostalne i neovisne Hrvatske. Ovo je prilika da im zahvalimo, njima i njihovim obiteljima. Hvala im jer su svojom žrtvom omogućili generacijama da uživaju slobodu koju su toliko željeli. Veseli me što će vojarna u ovom hrvatskom gradu, u Gospiću, nositi ime 9. gardijske brigade Vukovi, na čast i ponos svih vas, ali i cijele Hrvatske. Gardijske brigade bile su okosnica Oružanih snaga u Domovinskom ratu i zato su zaslužile da se upravo po njima imenuju vojarne.”
Ministar Tomo Medved tom je prigodom čestitao i potpredsjedniku Vlade i ministru obrane Damiru Krstičeviću na odluci o preimenovanju gospićke vojarne. “Vi branitelji temelj ste hrvatske državnosti i samostalnosti. Ustrojavanje 9. gardijske brigade bilo je od presudnog značaja za Liku, ali i šire ličko područje. Djelovali ste u vrlo teškim trenucima, imali ste manjak naoružanja, ali srce i hrabrost za ostvarenje višestoljetnog sna hrvatskih otaca. Domovinski rat ostavio je duboke rane, ali zahvaljujući vašoj odlučnosti agresor nije slomio vaš duh i optimizam i pobijedili ste,” istaknuo je ministar Medved.
Zapovjednik motorizirane bojne Vukovi pukovnik Igor Gojmerac poručio je: “9. gardijska brigada Vukovi imala je velik doprinos u stvaranju Lijepe Naše. Ustrojavanje ove brigade bio je imperativ jer se poslije pokazala kao ključan čimbenik, čimbenik koji je pomogao hrvatskim braniteljima u obrani od agresora na području Ličko-senjske županije, ali i šire.” 25. obljetnica ustrojavanja 9. gardijske brigade Vukovi i 10. obljetnica bojne Vukovi GMBR-a bila je prigoda za uručivanje odlikovanja i priznanja posebno zaslužnim pojedinicima. Tako je Odlukom Predsjednice Republike Hrvatske Redom Nikole Šubića Zrinskog za junački čin u Domovinskom ratu posmrtno odlikovan Damir Sudulić, poginuli pripadnik Vukova.
Udruga veterana 9. gardijske brigade Vukovi za dugogodišnju uspješnu suradnju dodijelila je Plaketu 9. gbr Vukovi Ministarstvu obrane Republike Hrvatske, Ministarstvu hrvatskih branitelja, Glavnom stožeru Oružanih snaga RH, Vojnom ordinarijatu u RH, Ličko-senjskoj županiji, Gradu Gospiću i drugima.


Dana 1. studenog 1992. službeno je ustrojena 6. gardijska brigada, poslije 9. gardijska brigada.
Prvo veće djelovanje imala je u operaciji Maslenica u siječnju 1993., kad je bez gubitaka i u kratkom vremenu ovladala područjem Rovanjska – Jesenice i Tulovim gredama. Brigadu je za uspjehe u toj akciji pohvalio general zbora Janko Bobetko.


Jelena Jakšić; foto: Mladen Čobanović