Immediate Response 19: Demonstracija moći i zajedništva

“Glavni događaj vježbe Immediate Response 19 bio je pokret snaga u Mađarsku. Cilj je bio provjeriti sposobnost članica NATO saveza i partnera u organizaciji i prelasku državnih granica između članica NATO-a. Multinacionalna bojna organizirala je šest konvoja i pokret snaga uspješno je proveden, bez ikakvih problema i zastoja,” rekao je brigadir Ivica Matanović iz Glavnog stožera OSRH, koji je na vježbi bio direktor hrvatskog upravljačkog tijela vježbe, EXCON-a

Vojni poligon “Eugen Kvaternik” na Slunju gotovo tri tjedna bio je domaćin za oko 1600 vojnika, pripadnika oružanih snaga čak 14 savezničkih i partnerskih zemalja, sudionika najvećeg ovogodišnjeg obučnog događaja – međunarodne vojne vježbe Immediate Response 19.

Ekipa Hrvatskog vojnika obišla je vojni poligon za vrijeme vježbe u nekoliko navrata i već na samom ulazu bilo je vidljivo da ondje borave strani vojnici – uz pripadnike Hrvatske vojske ulaz su kontrolirali i pripadnici Oružanih snaga Albanije. Svi su boravili u kampu podignutom upravo za smještaj sudionika vježbe Immediate Response, u sklopu koje je na Slunju ustrojena Multinacionalna bojna s ukupno 626 pripadnika. Republika Hrvatska je, kao zemlja domaćin, sudjelovala s najviše vojnika – njih 320, a Multinacionalnom bojnom zapovijedao je pripadnik OSRH pukovnik Samir Mršić. Vježbu je planiralo i vodilo Zapovjedništvo američkih kopnenih snaga za Europu na čelu sa zapovjednikom general-pukovnikom Christopherom Cavolijem.

“Glavni cilj vježbe bio je uvježbati sposobnost zemalja za prihvat, održavanje i pokret snaga unutar i preko državnih granica članica NATO saveza. Osim u Hrvatskoj, vježba se provodila i u Sloveniji i Mađarskoj. U prvom dijelu vježbe uvježbavao se tzv. joint force entry, koji je provodila 173. pješačka brigada OS-a SAD-a. Iako je bila planirana provedba padobranskih skokova u vojarni ‘Josip Jović’ u Udbini, zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta ta je operacija provedena kopnenim putem. Pripadnici američke vojske uvježbavali su dolazak svojih snaga zračnim putem te su provodili operaciju ulaska i osiguranja teritorija i zauzimanja ključnih objekata. Zadaća im je bila zauzeti aerodrom kao ključni objekt,” objašnjava brigadir Ivica Matanović iz Glavnog stožera OSRH, koji je bio direktor hrvatskog upravljačkog tijela vježbe (EXCON) za područje Hrvatske. Na tom je dijelu vježbe Hrvatska vojska sudjelovala s jednom mehaniziranom satnijom iz sastava Bojne Vukovi, koja je za svoj rad, prema riječima brigadira Matanovića, dobila sve pohvale zapovjednika 173. pješačke brigade OS-a SAD-a.

Drugi dio vježbe bio je vezan uz inicijativu A-5, odnosno organiziran je u cilju obilježavanja desete godišnjice ulaska Republike Hrvatske u NATO, u sklopu koje je održan Dan uvaženih gostiju. Tijekom vježbe, koju je provela Multinacionalna bojna, gosti su imali priliku vidjeti sposobnosti angažiranja snaga nakon kratkotrajne integracijske obuke. Cilj vježbe bila je demonstracija sinkroniziranog djelovanja postrojbi za manevar, koordiniranog poljskog topništva, vatrene potpore zrakoplovstva i logističke potpore u simuliranim uvjetima integriranog bojišta. “Unatoč lošim vremenskim i terenskim uvjetima, smatram da je vježba odlično provedena,” rekao je brigadir Matanović. Naime, iako je bilo planirano i sudjelovanje pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, to se zbog jake kiše ipak nije dogodilo.

Nakon toga slijedio je glavni događaj vježbe Immediate Response, a to je pokret snaga u Mađarsku. “Cilj je bio provjeriti sposobnost članica NATO saveza i partnera u organizaciji i prelasku državnih granica između članica NATO-a. Multinacionalna bojna organizirala je šest konvoja i pokret snaga uspješno je proveden, bez ikakvih problema i zastoja. Inače, pokret snaga je, osim iz Slovenije, Hrvatske i Mađarske, išao i iz zapadne Europe, odnosno iz Njemačke, prema južnom krilu NATO-a – Mađarskoj, Rumunjskoj i Bugarskoj. Od nadređenog Zapovjedništva i generala Cavolija dobili smo sve pohvale. Obavili smo izvrstan posao te zahvaljujem i pohvaljujem cijeli tim koji je radio u upravljačkom tijelu vježbe, u EXCON-u,” rekao nam je brigadir Matanović.

U ulozi nadređenog Zapovjedništva vježbe, odnosno sekundarne obučne skupine, bilo je Zapovjedništvo Brigade, a vodeća stožerna mjesta u Zapovjedništvu Multinacionalne brigade dodijeljena su pripadnicima Gardijske mehanizirane brigade na čelu sa zapovjednikom brigadnim generalom Tihomirom Kundidom. General Kundid proveo je na vojnom poligonu na Slunju više od dva tjedna prateći sve aktivnosti ondje smještenih pripadnika. “Iznimno je važno da se sve ove nacije zajedno uvježbavaju. Kroz združeno djelovanje razvijamo zajedničke taktike, tehnike i procedure kako bismo mogli danas-sutra zajedno djelovati u operacijama,” komentirao je general Kundid.

 

Rame uz rame s partnerima i saveznicima

Svi vojnici s kojima smo na Slunju razgovarali bili su iznimno zadovoljni smještajem i uvjetima u kampu Multinacionalne bojne, ali i načinom na koji je organizirana. “Dobro surađujemo s pripadnicima drugih oružanih snaga, a u šatoru smo smješteni s Litavcima. Svi smo izmiješani kako bismo razmijenili iskustva. Zadovoljni smo cijelom vježbom, na kojoj naša vojska ima dvije zadaće. Ovo je dobra prilika da se makedonska država i vojska predstave pred drugim zemljama, da dokažemo da se kao buduća članica NATO saveza možemo boriti rame uz rame s našim partnerima i budućim saveznicima. Nadamo se i da ćemo prijateljstva, koja ćemo ovdje steći, dalje nadograđivati,” prenio nam je iskustva zapovjednik voda iz Bojne rendžera Vojske Republike Sjeverne Makedonije Toni Nikolov.

Zadovoljstvo sudjelovanjem na vježbi iskazao je i pripadnik Oružanih snaga Bosne i Hercegovine poručnik Sulejman Pašić. “Zadovoljstvo mi je biti ovdje i sudjelovati na ovakvoj vježbi. Za nas je to veliko iskustvo i prilika za primjenu svojih znanja te učenje nečeg novog od kolega iz Hrvatske i ostalih zemalja sudionica. Ujedno, ovo je prilika da predstavimo svoju zemlju i pokažemo drugima da pripadamo ovoj velikoj obitelji,” rekao je poručnik Pašić, inače zapovjednik 2. pješačke satnije 1. pješačke bojne OS-a BiH, te dodao kako je logistička potpora u kampu i na samoj vježbi organizirana na najbolji mogući način.

Nakon provedene završne faze vježbe, koja je trajala od 2. do 5. lipnja, odnosno izmještanja i povratka Multinacionalne bojne iz logističke baze u Kaposváru, Mađarska, na vojni poligon na Slunju, razgovarali smo sa zamjenikom zapovjednika Multinacionalne bojne satnikom Damijanom Korpičem, koji nam je objasnio kako je protekao prelazak konvoja preko državne granice.

“Cijela vježba bila je usmjerena na to da strane snage brže prelaze granice. Još dok smo se kretali iz Slovenije prema Hrvatskoj na graničnom prijelazu nije bilo stroge kontrole zato što su službenici granične policije već imali svu dokumentaciju o našoj opremi i vozilima. Kad smo išli prema Mađarskoj, ukupno je bilo 120 vozila podijeljenih u šest konvoja, svaki po 20 vozila. Sa Slunja je krenula cijela Multinacionalna bojna, odnosno oko 560 pripadnika. Kretali smo se od Slunja do Karlovca lokalnom cestom, a potom autocestom Zagreb – Goričan, na kojoj smo imali pet kontrolnih točaka. Kao zamjenik zapovjednika Multinacionalne bojne bio sam u prvom konvoju i očekivali smo da će prilikom prelaska granice možda biti problema. No, konvoji su se na granici zadržali desetak minuta, što je s obzirom na broj vozila i ljudi iznimno dobro. Putem smo imali malo kvarova – od 120 vozila, koja su prošla po 300 kilometara u svakom smjeru, nisu ga završila samo dva,” rekao je satnik Korpič, pripadnik 72. brigade Slovenske vojske. Cijeli je put, nastavio je, prošao besprijekorno, a dojmovi su pozitivni.

“Uz jezičnu barijeru, pripadnici su bili iz različitih postrojbi i rodova, no suradnja s drugim nacijama unatoč tomu dobro je prošla. Multinacionalna bojna nije bila klasičnog sastava, više je bila prilagođena konkretnoj zadaći, a to je prelazak granice. Sve nacije koje su bile smještene na Slunju rade sukladno NATO-ovim standardima, a naš je cilj bio sve te standarde utvrditi, odnosno uskladiti postupanje po njima,” zaključio je satnik Korpič.


Nadnarednik Damir Sertić, Pukovnija Vojne policije, 2. satnija VP-a Karlovac

“Kao pripadniku PVP-a u sastavu EXCON-a međunarodne vojne vježbe (MVV) Immediate Response 19 zadaća mi je bila kroz planiranje, nadziranje, upravljanje pratiti sve aktivnosti i zadaće vezane uz zaštitu snaga koje sudjeluju na vježbi provedbom svih vojnopolicijskih zadaća. Sama provedba zadaća odnosila se na operacije potpore mobilnosti, operacije sigurnosti te policijske operacije s ciljem olakšavanja i nadziranja kretanja snaga komunikacijskim pravcima dolaskom na MVV te tijekom provedbe aktivnosti na samoj vježbi radi osiguranja slobode manevra cijelim područjem operacija. Izazov s kojim smo se susretali bila je sigurnost svih sudionika vježbe: zbog njihova broja, a i zbog toga što je bila riječ i o pripadnicima stranih oružanih snaga, što tijekom provedbe uvježbavanja, što zbog priprema i samog osiguranja visokih uzvanika na DV DAY-u, gdje su sastavnice koje sudjeluju na vježbi prikazale svoje sposobnosti. Istaknuo bih kako smo ponosni na svoje pripadnike koji su sudjelovali na ovoj kompleksnoj vježbi te zadaće izvršili na visokoj razini, bez ijednog izvanrednog događaja.”


Upravljačko tijelo vježbe – EXCON (exercise control) – zaduženo je za upravljanje i nadzor vježbe te pružanje potpore tijekom njezine provedbe. Organiziran je tako da osigurava nesmetanu provedbu vježbe sukladno zadanim ciljevima i scenariju. Za direktora hrvatskog EXCON-a, smještenog na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” na Slunju, određen je brigadir Ivica Matanović (ZOS OSRH), a za njegova zamjenika brigadir Predrag Harmicar (ZOS OSRH).

Uz hrvatske časnike i dočasnike, u EXCON-u su i časnici za vezu iz oružanih snaga Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Slovenije. Oni čine sponu upravljačkog tijela s njihovim postrojbama u sastavu Multinacionalne bojne (MNBN). EXCON je organiziran tako da pokriva sve upravljačke funkcije: sigurnost i zaštitu snaga, logističku potporu, komunikacije i informacije, odnose s javnošću i informiranje te središte za upravljanje vježbom. Čelnik središta je pukovnik Luka Vujadinović (ZHKoV), časnik koji sa suradnicima 24 sata dnevno distribuira informacije, izvješća, planove i zapovijedi u svim smjerovima. Ono je svojevrsno srce EXCON-a, koje omogućava neprekidno praćenje vježbe u realnom vremenu, koordinira djelovanje snaga, pravodobno informira sve čimbenike unutar EXCON-a, prikuplja i usklađuje sve potrebne informacije za nesmetano funkcioniranje vježbe.

Zapovjedništvo Brigade u ulozi je sekundarne obučne skupine. U njegov sastav ulaze pripadnici vojski Ujedinjenog Kraljevstva, Poljske i Francuske, što ga čini multinacionalnim. Vodeće stožerne dužnosti u Zapovjedništvu Multinacionalne brigade dodijeljene su pripadnicima Gardijske mehanizirane brigade na čelu s njezinim zapovjednikom brigadnim generalom Tihomirom Kundidom.

Zapovjedništvo Multinacionalne bojne u ulozi je primarne obučne skupine. U njegov sastav ulaze pripadnici vojski Slovenije, Kosova, Savezne Republike Njemačke, Sjeverne Makedonije i Sjedinjenih Američkih Država. Zapovjednik Multinacionalne bojne je pukovnik Samir Mršić, a njegov zamjenik pripadnik Slovenske vojske satnik Damijan Korpič. Vodeće stožerne dužnosti u Zapovjedništvu Bojne dodijeljene su pripadnicima 3. mehanizirane bojne Pauci GMBR-a. Takav multinacionalni sastav Brigade svojim znanjem, razmjenom iskustava i sposobnosti pridonosi kvalitetnoj provedbi zadaća. U odsjeku S-6 dvije su žene: pripadnica Gromova nadnarednica Zvjezdana Šafarić i pripadnica Nacionalne garde Minnesote (SAD) narednica Maren Solem. Dvije dočasnice zajedno s kolegama pružaju komunikacijsko-informacijsku potporu nužnu za rad Multinacionalne bojne i nesmetanu vezu s nadređenim Zapovjedništvom Brigade.

Martina Butorac

Foto: Tomislav Brandt, Vinko Jovanovac