Immediate response 2015

”Ova multinacionalna vježba održava se već sedmu godinu zaredom, a ove godine istodobno u Hrvatskoj, Sloveniji i Njemačkoj. U vježbi u Hrvatskoj sudjeluje gotovo 900 ljudi, od toga oko 650 u borbenom dijelu. Svrha je uvježbati procedure djelovanja u međunarodnom okružju kako bismo u konkretnoj misiji mogli što bolje izvršiti dodijeljenu zadaću,”  istaknuo je general Mate Ostović

Na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” 9.  je rujna otvorena međunarodna vojna vježba Immediate Response 15 na kojoj su uz hrvatske Oružane snage sudjelovale i oružane snage Sjedinjenih Američkih Država, Slovenije, Albanije, Bosne i Hercegovine te Makedonije. Tom su prigodom hrvatski kodirektor vježbe zapovjednik Gardijske oklopno-mehanizirane brigade brigadir Denis Tretinjak i američki kodirektor vježbe brigadir William R. Glaser naglasili kako je cilj vježbe usredotočenost na interoperabilnost i razvoj sposobnosti provedbe zadaća u međunarodnom okruženju te da je uz tehničku važno razvijati i ljudsku interoperabilnost, tj. prijateljstvo među nacijama sudionicama.
Nekoliko je dana poslije na slunjskom poligonu održan i Dan za medije tijekom kojeg su sudionike međunarodne vojne vježbe Immediate Response 2015 obišli predstavnici OSRH: zapovjednik HKoV-a general-pukovnik Mate Ostović, zapovjednik GMTBR-a brigadni general Boris Šerić i zapovjednik GOMBR-a brigadir Denis Tretinjak, te sa slovenske strane zapovjednik Logističke brigade Slovenske vojske brigadni general Milan Žurman i zapovjednik 1. brigade Slovenske vojske brigadni general Roman Urbanč.
U sklopu vježbe provodilo se uvježbavanje na razini satnije, kao pripreme za provedbu završne vježbe na razini multinacionalne bojne koja se od 16. do 22. rujna održavala na poligonu “Poček” u Sloveniji. U vježbi na Slunju sudjelovali su pripadnici OS-a SAD-a, Slovenske vojske, OSRH (iz sastava Gromova GMTBR-a i Puma GOMBR-a) i OS-a BiH koji su zajedno uvježbavali određene taktičke radnje i postupke.
General Ostović naglasio je kako se ova multinacionalna vježba održava već sedmu godinu zaredom, a ove godine istodobno u Hrvatskoj, Sloveniji i Njemačkoj. “U vježbi u Hrvatskoj sudjeluje gotovo 900 ljudi, od toga oko 650 u borbenom dijelu. Ostatak se odnosi na dio vježbe koji se održava u Simulacijskom središtu na HVU-u u Zagrebu. Svrha je uvježbati procedure djelovanja u međunarodnom okružju kako bismo u konkretnoj misiji mogli što bolje izvršiti dodijeljenu zadaću,” objasnio je general Ostović.
Gosti su tom prigodom mogli pogledati Taktičko-operativni centar, zatim uporabu obučnog sustava DISE, koji koriste američke snage, te prezentaciju terenskog saniteta u vježbi, kao i pripreme pripadnika satnije za obranu. “Drago mi je da sam mogao doći na Slunj gdje se slovenski pripadnici zajedno s ostalim partnerima uvježbavaju za sve izazove koji ih mogu čekati u budućnosti,” rekao je general Urbanč, slovenski kodirektor vježbe. Hrvatski kodirektor vježbe brigadir Denis Tretinjak rekao je kako su na svim obučnim trakama izmiješane nacije. “Sve prate američki ocjenjivači, zajedno sa slovenskim, tako da je multinacionalnost postignuta na svim razinama,” zaključio je brigadir Tretinjak. Američki je kodirektor vježbe brigadir William R. Glaser, direktor Združenog multinacionalnog simulacijskog centra “Grafenwoehr”.
Brigadni general Milan Žurman, zapovjednik Logističke brigade Slovenske vojske, izrazio je zadovoljstvo suradnjom među susjednim zemljama. ”Mi već imamo isprobano i kontinuirano iskustvo zajedničkih vježbi. U ovoj godini to je već druga naša zajednička velika vježba – prva je bila vježba Štit 2015 na Rtu Kamenjak kod Pule. Druga je Immediate Response 2015, koja se održavala i u Hrvatskoj i Sloveniji, ” kazao je slovenski general Žurman koji je na poligon kod Slunja, među ostalim, stigao u obilazak svojih snaga. Na pitanje novinara koliko su usklađeni logistički sustavi naših dviju zemalja kada je u pitanju zajedničko djelovanje, general Žurman odgovorio je kako Hrvatska i Slovenija imaju slične sustave naoružanja – Patrije, MRAP vozila, kao i letjelice. Također, rekao je da slovenska i hrvatska vojska održavaju kontakte na dnevnoj razini, što znači da neprekidno izmjenjuju iskustva.


Immediate Response 15 multinacionalna je vojna vježba s ciljem promoviranja regionalne stabilnosti, jačanja partnerstva i unapređenja interoperabilnosti sudjelovanjem članica NATO-a i zemalja partnera. Tako su u vježbi na tri lokacije sudjelovali pripadnici OS-a iz Hrvatske, SAD-a, Slovenije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije, Crne Gore i Velike Britanije.


Petra Kostanjšak, Snimio Josip Kopi