Dan za medije na vježbi Immediate Response 2015

Na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” kod Slunja održan je 14. rujna Dan za medije tijekom kojeg su sudionike međunarodne vojne vježbe Immediate Response 2015 obišli predstavnici OSRH: zapovjednik HKoV-a general-pukovnik Mate Ostović, zapovjednik GMTBR-a brigadni general Boris Šerić i zapovjednik GOMBR-a brigadir Denis Tretinjak, te sa slovenske strane zapovjednik Logističke brigade Slovenske vojske brigadni general Milan Žurman i zapovjednik 1. brigade Slovenske vojske brigadni general  Roman Urbanč.
Na Slunju se od 9. do 15. rujna u sklopu vježbe Immediate Response 2015 provodi uvježbavanje na razini satnije kao pripreme za provedbu završne vježbe multinacionalne bojne na poligonu “Poček” u Sloveniji. U vježbi na Slunju sudjeluju pripadnici OS-a SAD-a, Slovenske vojske, OSRH (iz sastava Gromova GMTBR-a i Puma GOMBR-a) i OS-a BiH te zajedno uvježbavaju određene taktičke radnje i postupke.
General Ostović naglasio je kako se ta multinacionalna vježba održava već sedmu godinu zaredom, a ove istodobno u Hrvatskoj, Sloveniji i Njemačkoj. “U vježbi u Hrvatskoj sudjeluje gotovo 900 ljudi, od toga oko 650 u borbenom dijelu. Ostatak se odnosi na dio vježbe koji se održava u Simulacijskom središtu na HVU-u u Zagrebu. Svrha je uvježbati procedure djelovanja u međunarodnom okružju kako bismo u konkretnoj misiji mogli što bolje izvršiti dodijeljenu zadaću,” objasnio je general Ostović.
Gosti su mogli pogledati Taktičko-operativni centar, zatim uporabu obučnog sustava DISE te prezentaciju terenskog saniteta u vježbi, kao i pripreme pripadnika satnije za obranu. “Drago mi je da sam mogao doći na Slunj gdje se slovenski pripadnici zajedno s ostalim partnerima uvježbavaju za sve izazove koji ih mogu čekati u budućnosti,” rekao je general Urbanč, kodirektor vježbe sa slovenske strane. Kodirektor vježbe s hrvatske strane brigadir Denis Tretinjak rekao je kako su na svim obučnim trakama izmiješane nacije. “Sve prate američki ocjenjivači, zajedno sa slovenskim ocjenjivačima, tako da je multinacionalnost postignuta na svim razinama,” zaključio je brigadir Tretinjak. Kodirektor vježbe s američke strane je brigadir William R. Glaser, direktor Združenog multinacionalnog simulacijskog centra “Grafenwoehr”.
“Immediate Response 15” multinacionalna je vojna vježba s ciljem promoviranja regionalne stabilnosti, jačanja partnerstva i unapređenja interoperabilnosti sudjelovanjem članica NATO-a i zemalja partnera. Sudjeluju pripadnici OS-a iz Hrvatske, SAD-a, Slovenije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije, Crne Gore i Velike Britanije.

Petra Kostanjšak
Snimio Josip Kopi