Immediate Response 23 – kompetentna i usklađena borbena moć

Vježba je bila prilika da se zajedničkim uvježbavanjem i razmjenom iskustava poboljša suradnja saveznika i partnerskih zemalja s ciljem dostizanja veće razine interoperabilnosti

Pripreme za međunarodnu vježbu Immediate Response 23 (IR23 – Trenutačni odgovor 23) trajale su dugo kako bi vježba protekla bez zapreka i uspješno se privela kraju. Svoj atraktivan vrhunac dosegnula je 31. svibnja na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik“, gdje je provedena taktička vježba s bojnim gađanjem kao završnica svih aktivnosti koje su se provele u sklopu vježbe od 22. svibnja do 2. lipnja 2023. Vježba Immediate Response 23 provodi se na teritoriju sedam europskih zemalja i jedna je od tri vježbe koje čine veliku vježbu Defender 23 (Dynamic Employment of Forces to Europe for NATO Deterrence and Enhanced Readiness 2023 – Dinamično angažiranje snaga u Europi za NATO-ovo odvraćanje i povećanu spremnost 2023). Potonju provode Zapovjedništvo američkih kopnenih snaga za Europu i Afriku te Zapovjedništvo američkih zračnih snaga za Europu i Afriku. Tako su, osim IR-a, sastavni dio tog skupa vježbi i Saber Guardian 23 (Čuvar sablje) kao i Swift Response 23 (Brzi odgovor).

Pogled iz više perspektiva

Defender 23 multinacionalna je združena vježba osmišljena kako bi se povećala borbena spremnost i interoperabilnost među saveznicima i partnerima SAD-a i NATO-a. Vježba ima cilj: pokazati sposobnost američke vojske da brzo rasporedi borbene postrojbe i opremu na europskom kontinentu. Svrha tog nastojanja jest da se svim saveznicima pokaže koliko je vodstvo oružanih snaga SAD-a predano kreiranju dovoljno jakog sredstva odvraćanja u ovom dijelu svijeta, a sve sa zadaćom očuvanja mira u Europi. Posebna zanimljivost Defendera jest da se ta vježba svake neparne godine organizira u južnom dijelu Europe, a svake parne godine u sjevernom. Tako će zemlja domaćin vježbi Defender 2024  biti Norveška i na toj će vježbi prvi put sudjelovati i nova članica NATO-a Finska.

Iz hrvatske perspektive posebno je zanimljiv podatak kako će se Defender 2025 prvi put događati na dva kontinenta u isto vrijeme. To nam je na Slunju potvrdio čelnik organizacije tog skupa vježbi, umirovljeni časnik američke vojske Gary Smith. Dakle, za dvije godine na afričkom će se kontinentu odvijati zračnodesantni dio vježbe, a u južnoj Europi drugi segmenti. Ono što je posebno zanimljivo iz američke perspektive, objašnjava nam Smith, jest da svi sudionici tako kompleksnih vojnih aktivnosti imaju svoje zasebne procedure i načine kako pristupaju određenim izazovima. I uvijek je velik izazov standardizirati procedure među dvadesetak zemalja. No, sve se na kraju dobro posloži jer svi akteri teže ostvarenju istog cilja. Umirovljeni časnik naglasio je kako je američkoj strani neprocjenjivo iskustvo kad u takvom okruženju slušaju, gledaju i prilagođavaju se onom što njihovi saveznici pokušavaju ostvariti. Naime, to je najbolji način da se premosti jezična, a nerijetko i kulturološka barijera, koje bi u situacijama visokog intenziteta itekako mogle stati na put brzom i efikasnom kretanju na bojnom polju i ostvarivanju zacrtanih ciljeva.

Glavna je zadaća završne vježbe Immediate Response jačanje interoperabilnosti snaga NATO-a i partnerskih zemalja. Ona je usmjerena na združeni prihvat i uvođenje snaga u područje operacija, njihovu integraciju te uspostavljanje sigurnog sustava zapovijedanja, komunikacije i nadzora postrojbe na razini divizije. Provodila se u Albaniji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Kosovu, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Sloveniji i uključivala oko 2800 američkih i 7000 multinacionalnih sudionika. Osim vojski navedenih zemalja, sudjelovali su i pripadnici OS-a SAD-a, Grčke i Turske.

Sokolovi bitku vode

Na vojnom poligonu u Slunju bilo je smješteno Zapovjedništvo multinacionalne brigade TF (Task Force) North (Sjever) čiji je glavni nositelj Gardijska oklopno-mehanizirana brigada (GOMBR) Hrvatske kopnene vojske (HKoV). U sastavu brigade North nalazi se i multinacionalna bojna čiju glavninu snaga čine pripadnici 1. oklopno-mehanizirane bojne Sokolovi GOMBR-a, a zapovjednik Sokolova automatski je postao i zapovjednik multinacionalne bojne. To je sigurno i jedan od najvećih izazova za časnika, kako nam je potvrdio zapovjednik Sokolova bojnik Josip Granat. Rekao je kako to nije prvi put da bojna sudjeluje na međunarodnim vježbama: primjerice, Sokolovi su 2021. i 2022. sudjelovali na vježbi Sava Star zajedno s pripadnicima OS-a Ujedinjene Kraljevine. Afirmirana su postrojba unutar NATO-a jer od 2007. sudjeluju u svim NATO-ovim vođenim misijama poput one u Afganistanu ili aktualne misije na Kosovu. Naš sugovornik, časnik iz Osijeka, dodao je kako je jako zadovoljan onim što su pripadnici njegove bojne prikazali na vježbi. Dodaje kako to nije proces od dva tjedna, koliko je bojna provela na slunjskom poligonu, već kruna jednog dugotrajnog procesa priprema koji je počeo još u jesen prošle godine. Tad je počela obuka i ocjenjivanje satnije koja je u konačnici i sudjelovala na IR23 te pokazala svoju sposobnost na taktičkoj vježbi s bojnim gađanjem kao najsloženijim oblikom trenažne operacije koja se može provesti.

Brigada North pod svojim zapovijedanjem ima i bojne razmještene u Sloveniji i Crnoj Gori. Na njezinu je čelu brigadir Valentin Skroza, zapovjednik GOMBR-a, koji za vrijeme IR23 zapovijeda provedbom jedne od najsloženijih kopnenih operacija: osiguranje mostobrana. Uspjeh cijele operacije ovisio je o usklađenom djelovanju svih snaga uključenih u provedbu zadaće, što je potvrdio i sam brigadir te dodao kako će hrvatska bojna koja je sudjelovala na ovoj vježbi ubuduće biti opremljena borbenim vozilima pješaštva Bradley, što će podići njezinu učinkovitost na još veću razinu.

Sve je spremno za Bradleyje

Brigadir nam je objasnio kako je dodjeljivanje zapovjedništva nad brigadom North hrvatskim Oružanim snagama svojevrstan znak povjerenja u proces dugotrajnog doprinosa koji Hrvatska vojska daje saveznicima i partnerima. On se očituje u sudjelovanju na brojnim međunarodnim vježbama te međunarodnim misijama. U njima su pripadnici Hrvatske vojske ocijenjeni najvišim ocjenama što je otvorilo vrata hrvatskim časnicima da dobiju povjerenje najviših savezničkih zapovjednika za upravljanje međunarodnim postrojbama.

Zadaća brigadira Skroze bila je uskladiti provedbu manevara oklopno-mehaniziranih i tenkovskih posada na terenu s vatrenim djelovanjem topništva. Provođenjem te nimalo lake zadaće osiguran je prolazak albanskoj brigadi, koja nema oklopno-mehanizirane sposobnosti, područjem na kojem se nalaze tri rijeke. Osiguravanjem prednje i stražnje strane tog mostobrana, brigada je uz brzo kretanje oklopnih borbenih vozila i koordiniranom topničkom potporom omogućila prolazak albanske brigade dalje u fazu klasičnog napada. 

Zapovjednik GOMBR-a potvrdio je kako brigadi najesen još predstoji međunarodna vježba Sava Star, kojom će se i službeno završiti trenažni proces za ovu godinu. S vremenom, Bradleyji će se uvoditi u uporabu. Naime, kako nam je zapovjednik potvrdio, brigada planski izgrađuje zapovjedni lanac tako što se časnici na razini voda i satnije dodatno obrazuju u Sjedinjenim Državama kako bi jednom kad vozila stignu sve bilo spremno za njihovu uporabu. 

Kvalitetno usklađeni elementi

Američki general-bojnik Charles Kemper, zapovjednik 34. pješačke divizije Nacionalne garde Minnesote, na vježbi IR23 bio je nadređeni zapovjednik North brigadi. Pratio je provedbu vježbe, čestitao svim sudionicima na uspješnosti te posebno istaknuo i pohvalio pokazane sposobnosti pripadnika Hrvatske vojske. “Vježba je bila prilika da se zajedničkim uvježbavanjem i razmjenom iskustava poboljša suradnja saveznika i partnerskih zemalja s ciljem dostizanja veće razine interoperabilnosti,“ kaže general. Istaknuo je i kako oni imaju dosta toga naučiti od hrvatskih časnika, ali nada se kako i oni imaju što naučiti od svojih američkih kolega. Sva ta iskustva u konačnici, ističe general Kemper, čine sve sudionike boljima, a povećava se i razina interoperabilnosti. Zapovjednik je istaknuo da se među vojnicima brzo stvori visoka razina povjerenja i upravo zato najveći je izazov stvoriti standardizirane sustave čemu ovakve vježbe upravo i služe. Čelni čovjek Nacionalne garde Minnesote za kraj je naglasio kako je iznimno zadovoljan onim što je vidio na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik“ jer je imao priliku vidjeti kompetentnu i usklađenu borbenu moć kojom je upravljao iznimno sposoban bojnik. Zaključio je kako se ovdje ne radi samo o efektnom bojnom gađanju oklopnih, tenkovskih, pješačkih ili topničkih postrojbi već je ključ u činjenici što su sva ta četiri elementa kvalitetno usklađena i pravilno izvedena kako bi se misija uspješno provela.


 

Umirovljeni časnik američke vojske Gary Smith čelnik je organizacije skupa vježbi Defender. Naglašava kako je američkoj strani neprocjenjivo iskustvo kad u međunarodnom okruženju sluša, gleda i prilagođava se onom što saveznici pokušavaju ostvariti

 


 

Brigadir Valentin Skroza, zapovjednik GOMBR-a, za vrijeme vježbe IR23 zapovijedao je provedbom jedne od najsloženijih kopnenih operacija: osiguranja mostobrana

 


 

Američki general-bojnik Charles Kemper, zapovjednik 34. pješačke divizije Nacionalne garde Minnesote, čestitao je svim sudionicima na uspješnosti te posebno istaknuo i pohvalio pokazane sposobnosti pripadnika Hrvatske vojske

 


 

 

Zapovjednik Sokolova bojnik Josip Granat rekao je kako je vježba kruna dugotrajnog procesa priprema koji je počeo još ujesen prošle godine

 

 


TEKST  Tomislav Vidaković

FOTO  Tomislav Brandt