Imotski sokolovi

U sklopu 15. obljetnice vojno-redarstvene operacije Maslenica, u Zadru je svečano otkriven spomenik Imoćanima, pripadnicima Hrvatske vojske poginulim u obrani zadarskog kraja. Spomenik – stilizirani križ, autorsko je djelo akademskog kipara Krune Bošnjaka, a zajednički su ga dali izraditi gradovi Zadar i Imotski

Postrojba Hrvatske vojske poznata kao 3. imotska bojna ustrojena je u vojarni na Kamenmostu 1. lipnja 1991. godine. Bila je sastavljena od dragovoljaca s područja Imotske krajine, iz Bosne i Hercegovine te dragovoljaca pristiglih iz MUP-a.

Nakon kratke i nedovoljne obuke, slabo opremljena i naoružana, postrojba je 28. srpnja 1991. upućena u zadarsko zaleđe, u mjesto Kruševo, gdje se prvi put oružano sukobila s puno opremljenijim i tehnički nadmoćnijim agresorskim snagama. Usprkos takvoj situaciji, 3. imotska bojna uspijeva probiti neprijateljske položaje te zauzeti važna strateška uporišta neprijatelja, brda Kosmač 1 i 2. Riječ je o prvoj akciji ZNG-a gdje je zauzet neprijateljski položaj. Nažalost, tom prilikom postrojba bilježi i prve žrtve.

Opći napad na položaje Bojne i sam grad Zadar počeo je 5. listopada 1991. godine. Zahvaljujući nadljudskim naporima i iskazanoj hrabrosti pripadnika postrojbe, nakon višesatne borbe nadmoćniji je neprijatelj spriječen u svojim namjerama i naneseni su mu veliki materijalni i ljudski gubici.

Nakon brojnih ratnih iskustava diljem Hrvatske, postrojba se vraća na zadarsko područje. U koordinaciji s ostalim postrojbama, 22. siječnja 1993. sudjeluje u operaciji Maslenica, gdje je neprijatelj zbog velikih gubitaka u ljudstvu i tehnici prisiljen na povlačenje iz Masleničkog ždrila i okolnog područja. Završetkom operacije u Zadar i njegovo zaleđe stigao je dugo očekivan mir. Postrojba odlazi na odmor u splitsku vojarnu “Dračevac”, gdje je preustrojena, gubi svoj naziv 3. imotska bojna te se spaja s 1. bojnom, čime završava njezin ratni put pod tim legendarnim imenom.

U znak zahvalnosti i trajnog sjećanja na zasluge koje su imali, podignut je ovaj spomenik s istaknutim natpisom: “Braniteljima što život položiše u obrani Zadra i zaleđa, s ljubavlju Zadrani i Imoćani”, te su uklesana imena 13 pripadnika postrojbe poginulih na tom području.

Pripremio  Željko Stipanović; Foto  Tomislav Brandt