Indijski noviteti

(Foto: Indian Navy)

Ministarstvo obrane Indije odobrilo je 31. siječnja dugo odgađan program financijske vrijednosti 400 milijardi rupija (5,62 milijarde dolara), poznat kao Projekt 75 (I), čiji je cilj izgradnja u domaćim brodogradilištima šest jurišnih dizelsko-električnih podmornica sa zračno neovisnom propulzijom i sposobnošću udara na ciljeve na zemlji. Posao će se obaviti u kategoriji strateškog partnerstva, koja podrazumijeva da domaći proizvođač iz privatnog sektora uspostavi suradnju s proizvođačem originalne opreme, no tek nakon odobrenja Ministarstva obrane.
Ministarstvo obrane Indije objavilo je 30. siječnja da je brodograđevna tvrtka Goa Shipyard Limited (GSL) dobila ugovor o licencijskoj gradnji dviju dodatnih fregata klase Talwar (Projekt 1135.6), namijenjenih domaćoj ratnoj mornarici. Fregate, čiji je dizajn sličan onom ruskih fregata klase Admiral Grigorovič (Projekt 11356M), bit će izgrađene na temelju sporazuma potpisanog u listopadu 2016. između Moskve i New Delhija. Prema sporazumu kojim će do 2026. godine Indiji biti isporučene četiri nove fregate Projekta 1135.6, rusko brodogradilište Jantar već gradi dvije u Kalinjingradu, dok će GSL izgraditi preostale u Goi uz tehničku pomoć iz Rusije. Klasa Talwar indijskog RM-a već ima šest plovila u operativnoj uporabi. Sva su izgrađena u Rusiji, a stigla su u Indiju u dvjema serijama.

(Foto: Indian Army)

Jane’s je 4. veljače objavio da su mu indijski izvori prethodnog dana potvrdili kupnju čak 72 400 jurišnih pušaka za indijsku vojsku. Ugovor vrijedan 72 milijuna dolara, koji je krajem siječnja autorizirala ministrica obrane Nirmala Sitharaman, Indija je sklopila s izvorno europskom tvrtkom sa sjedištem u SAD-u – SIG Sauer Inc. Riječ je o puškama SIG716G2 Patrol, oružju koje kombinira stariju pušku SIG516 s kalibrom 7,62 x 51 mm. U završnoj konkurenciji bila su još dva ponuđača, a navodno je presudila najniža cijena SSG-a, 990 dolara po puški. Caracal International iz Ujedinjenih Arapskih Emirata tražio je po puški CAR 817 iznos od 1200 dolara, a izraelski IWI (Israeli Weapon Industries) 1600 dolara za pušku ACE1.
Proces nabave nove indijske jurišne puške trajao je barem desetljeće, a glavni problem bilo je inzistiranje na razvoju autohtonog oružja koje će moći ući u masovnu operativnu uporabu. Čini se da se od toga odustalo, a na pomolu je i potvrda ugovora o kupnji 93 895 jurišnih karabina. Bit će to Caracalov CAR 816.
SIG716G2 Patrol puška je u klasičnom AR-10 dizajnu, duga 965 mm, s cijevi od 406 mm, mase 4,3 kg.

Maja PTIĆ GRŽELJ, Domagoj VLAHOVIĆ