Indonezija kupuje raketni sustav Khan

(Ilustracija: Roketsan)

Turski proizvođač raketnih projektila Roketsan u studenom je s Indonezijom potpisao ugovore o isporuci projektila Khan te višeslojnog sustava protuzračne obrane za potrebe njezine vojske. Indonezijska vojska bit će prvi strani korisnik sustava Khan, izvozne inačice u borbi dokazanog balističkog raketnog sustava Bora (na ilustraciji).

Dogovor je najavljen na izložbi Indo Defense Expo & Forum, održanoj od 2. do 5. studenog u Jakarti.

“Drugi ugovor odnosi se na slojeviti sustav protuzračne obrane. Na Forumu predstavljamo naše prve slojevite sustave protuzračne obrane kao dva odvojena sustava srednjeg i dugog dometa. U idućim ćemo mjesecima razgovarati i o sustavima bliske protuzračne obrane,” objasnio je Murat Kurtuluş, zamjenik generalnog direktora Roketsana. Dodatne informacije o slojevitom protuzračnom obrambenom sustavu, kao i o vrijednosti ugovora i rokovima isporuke, nisu otkrivene.

Prema Roketsanovim brošurama, raketa Khan može se lansirati iz višecijevnog raketnog bacača na vozilu s pogonom 8 x 8. U skladu sa zahtjevima kupca, može se lansirati i s drugih taktičkih vozila na kotačima. Projektil dometa 280 km ima masu 2500 kg, sa 470 kg teškom visokoeksplozivnom bojnom glavom. Projektilima Khan upravlja se s pomoću aerodinamičke kontrole s elektromehaničkim sustavom pokretanja, a podržava ih GPS i tehnologija inercijskog sustava navođenja. Sustav je visokoprecizan u dubini bojišta.

Martina Stanković