Pokusne plovidbe prve indonezijske SIGMA-e

Indonezijska brodograđevna tvrtka u državnom vlasništvu PT PAL započela je prvu seriju pokusnih plovidbi prve indonezijske PKR (Perusak Kawal Rudal) fregate naoružane vođenim projektilima, temeljenu na brodograđevnom konceptu SIGMA 10514 koja se gradi po narudžbi indonezijskog RM-a (Tentara Nasional Indonesia – Angkatan Laut (TNI-AL). Brod “Raden Eddy Martadinata” (oznake 331), započeo je izvođenje pokusnih plovidbi 11. srpnja u vodama ispred Ujunga na Surabayi. Pokusi uključuju ispitivanje brzine, test zaustavljanja te ispitivanja upravljivosti.
“Raden Eddy Martadinata” porinuta je 18. siječnja u brodogradilištu PT PAL u Surabayi. Plovilo duljine 105 m izgrađeno je u suradnji sa stručnjacima nizozemske brodograđevne grupe Damen Shipbuilding Group (DSG)). Ugovor o nabavi odnosno gradnji, opremanju i dostavi plovila potpisan je u lipnju 2012. Dva su brodograđevna modula prvog plovila izgrađena u Damenovu brodogradilištu u Vlissingenu, Nizozemska, dok su preostala četiri modula izgrađena u spomenutom indonezijskom brodogradilištu sukladno ugovoru o transferu tehnologije. Svi su moduli i sekcije sklopljeni upravo u Indoneziji gdje će se obaviti ispitivanja na vezu, u luci, brodograđevna i primopredajna pokusna plovidba te konačna primopredaja broda korisniku. Ugovor o gradnji druge fregate u klasi potpisan je sredinom 2013. godine.
Osnovne se brodograđevne značajke očituju u duljini od 105 m i širini 14 m te istisnini oko 2400 t. Propulzijski sustav temelji se na CODAE (COmbined Diesel And Electric) konfiguraciji s maksimalnom brzinom od 28 čv, najvećim doplovom 5000 NM pri brzini 14 čv i standardnim doplovom 4000 NM pri brzini od 18 čv. Smještajni su prostori predviđeni za ukupno 100 + 20 članova posade. Temeljno naoružanje, borbeni sustav i senzorika omogućivat će ekstenzivna zračna, površinska te podmornička promatranja. Topnički i raketni sustavi namijenjeni su protuzračnom i protubrodskom, a torpedni protupodmorničkom djelovanju. Osim toga, fregate će biti opremljene aktivnim i pasivnim sustavima namijenjenim elektroničkom djelovanju. Upravljanje borbenim sustavima izvodit će se putem Thalesova sustava Tacticos. Nove će PKR fregate nositi i helikopter (10 t). U skladu s terminskim planovima, dostava prve PKR fregate očekuje se u siječnju 2017.

M.Ptić Grželj