Porinuta prva PKR fregata

Svečanost porinuća prve indonezijske PKR (Perusak Kawal Rudal) fregate naoružane vođenim projektilima održana je 18. siječnja u brodogradilištu državne tvrtke PT PAL u Surabayi. Fregata je temeljena na konceptu plovila SIGMA (Ship Integrated Geometrical Modularity Concept) tipa 10514 namijenjenog RM-u Indonezije. SIGMA je zaštićen projektni koncept temeljen na standardima komercijalne brodogradnje i uporabi standardiziranih modula pri gradnji samog plovila. Plovilo duljine 105 m izgrađeno je u suradnji sa stručnjacima nizozemske brodograđevne grupe Damen Shipbuilding Group (DSG). Ugovor o nabavi odnosno gradnji, opremanju i dostavi plovila potpisan je u lipnju 2012. Prema objavi za medije, dva su brodograđevna modula prvog plovila izgrađena u Damenovu brodogradilištu u Vlissingenu, Nizozemska, dok su preostala četiri modula izgrađena u spomenutom indonezijskom brodogradilištu sukladno ugovoru o transferu tehnologije. Svi su moduli i sekcije sklopljeni upravo u Indoneziji gdje će se obaviti ispitivanja na vezu, u luci, brodograđevna i primopredajna pokusna plovidba te konačna primopredaja broda korisniku. Ugovor o gradnji druge fregate u klasi potpisan je sredinom 2013. godine.

(Ilustracija: Damen Shipbuilding Group)

Temeljno naoružanje, borbeni sustav i senzorika omogućivat će ekstenzivna zračna, površinska te podmornička promatranja. Topnički i raketni sustavi namijenjeni su protuzračnom i protubrodskom, a torpedni protupodmorničkom djelovanju. Osim toga, fregate će biti opremljene aktivnim i pasivnim sustavima namijenjenim elektroničkom djelovanju. Upravljanje borbenim sustavima izvodit će se putem Thalesova sustava Tacticos. Nove će PKR fregate nositi i helikopter.


Osnovne se brodograđevne značajke očituju u duljini od 105 m i širini 14 m te istisnini oko 2400 t. Propulzijski sustav temeljit će se na CODAE (COmbined Diesel And Electric) konfiguraciji. Smještajni su prostori predviđeni za ukupno 100 + 20 članova posade.


Maja PTIĆ GRŽELJ