Inspekcijski tim Crne Gore u Zemuniku

Tročlani je inspekcijski tim Crne Gore proveo 28. listopada inspekciju u 93. zrakoplovnoj bazi HRZ-a i PZO-a u vojarni “Zemunik” u sklopu preuzetih međunarodnih obveza prema Bečkom dokumentu 2011.
Tim je primio zapovjednik 93. zb brigadir Karol Lučan koji je održao prezentaciju i predstavio zrakoplovno-tehničku opremljenost i zadaće baze, dok je bojnik Nikica Filipović iznio prikaz rada i opremljenosti naoružanjem i sredstvima Pukovnije protuzračne obrane koja je također smještena u vojarni “Zemunik”.
Brigadir Lučan posebno je istaknuo ulogu i održavanje protupožarnih aviona Canadair CL-415 i Air Tractor AT-802 te predstavio model školovanja hrvatskih vojnih pilota kao i mogućnosti obuke pilota iz drugih zemalja. Inspekcijski je tim upoznat i sa sudjelovanjem baze u međunarodnim misijama u Afganistanu i na Kosovu, kao i s potporom koju pruža civilnim institucijama kroz hitne medicinske letove te traganja i spašavanja.
Brigadir Lučan naglasio je na završetku inspekcije kako je riječ o redovitim aktivnostima inspekcijskog tima sukladno odredbama Bečkog dokumenta koji je obvezujući dokument za sve članice OESS-a. “Zrakoplovna baza u Zemuniku danas je bila u ulozi prihvata inspekcije specificiranog područja gdje smo odgovorili na sva pitanja inspekcijskog tima sadržana prema odredbama Bečkog dokumenta,” istaknuo je brigadir Lučan.
Voditelj inspekcijskog tima Crne Gore pukovnik Dražen Božović izrazio je zadovoljstvo što se tom aktivnosti razvijaju mjere za izgradnju povjerenja i sigurnosti zemalja obuhvaćenih Bečkim dokumentom 2011.

Tekst i foto: Marinko Karačić