Ispraćen 1. HRVCON u Mađarsku

“Svjesni smo trenutačne situacije te naših zadaća. Prije svega, zadaće uvježbavanja naših snaga sa snagama naših NATO saveznica. Kao zapovjedniku uspješno izvršenje zadaće mi je važno, ali sigurnost pripadnika moj je prioritet,” istaknuo je u govoru zapovjednik kontingenta kapetan fregate Ivan Zečević Tadić

U vojarni “110. brigade Hrvatske vojske” u Karlovcu 27. srpnja svečano je ispraćen 1. hrvatski kontingent u aktivnosti ojačane budnosti u okviru Borbene grupe pod vodstvom Mađarske (1. HRVCON eVA BG-HUN) u područje aktivnosti u Mađarskoj. Temeljna je zadaća kontingenta provedba obučnih i vježbovnih aktivnosti s ciljem podizanja obrambenih sposobnosti NATO saveza.

Kontingent je ispratio predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik OSRH Zoran Milanović, načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj, pomoćnik načelnika GS OSRH za zdravstvo general-bojnik Boris Zdilar, načelnik Stožera HKoV-a general-bojnik Tihomir Kundid, pročelnik Vojnog ureda Kabineta za obranu i nacionalnu sigurnost Predsjednika Republike kontraadmiral Predrag Stipanović, zapovjednik Zapovjednog operativnog središta Glavnog stožera OSRH brigadni general Ivan Turkalj i drugi uzvanici.

Predsjednik Milanović poručio je pripadnicima kontingenta da nam budu na ponos, da predstavljaju Hrvatsku, njezinu zastavu, povijest i tradiciju. Vjerujući i nadajući se da ova kriza u koju smo uvučeni i u koju je svijet uvučen ruskom agresijom na Ukrajinu neće potrajati sljedećih 10 godina, zaželio im je puno sreće te da korektno i profesionalno izvrše svoje zadaće.

“Hrvatski vojnik uvijek je bio profesionalan i s velikom odgovornošću izvršavao sve svoje zadaće. Odgovorno tvrdim da smo spremni na sve izazove. Dokazat ćemo kao i dosad svoju profesionalnost, osposobljenost i uvježbanost. Svjesni smo trenutačne situacije i svojih zadaća. Prije svega, zadaće uvježbavanja naših snaga sa snagama naših saveznica. Kao zapovjedniku uspješno izvršenje zadaće mi je važno, ali sigurnost pripadnika moj je prioritet,” istaknuo je zapovjednik kontingenta kapetan fregate Ivan Zečević Tadić.

Zapovjednik Tima za uklanjanje eksplozivnih naprava poručnik Ivan Lovrić rekao nam je: “Ono što mi očekujemo kao tim provedba je obuke sa snagama saveznica, čime ćemo ojačati kolektivnu obranu NATO-a. Moral i motivacija na visokoj su razini i svi smo spremni za izvršavanje dodijeljenih zadaća.”

“Svaka je misija izazov, a posebice za pripadnike kojima je to prva misija. U međunarodnom okruženju nauči se mnogo – od taktičkih i tehničkih procedura do upoznavanja s opremom i naoružanjem vojski zemalja saveznica. Pripreme su kvalitetno provedene te neće biti nikakvih problema. Očekujem da ćemo sve zadaće izvršiti profesionalno i da ćemo dostojno predstaviti Hrvatsku,” rekao je zapovjednik Tima Vojne policije narednik Dražen Petrinec.

Skupnica Mateja Tuškan istaknula je: “Iznimna mi je čast i zadovoljstvo sudjelovati u 1. hrvatskom kontingentu te izvršavati vojnopolicijske zadaće i aktivnosti u međunarodnom okruženju. Moja Satnija priprema se za ovakve zadaće od 2014. godine. Ovo je moja prva međunarodna misija te sam uzbuđena i veselim se suradnji sa zemljama sastavnicama kontingenta.”


Jačanje NATO saveza u izazovnom vremenu

Ministar obrane Mario Banožić susreo se 26. srpnja u karlovačkoj vojarni “110. brigade Hrvatske vojske” s pripadnicima 1. hrvatskog kontingenta u NATO-ovoj aktivnosti ojačane budnosti (eVA – enhanced Vigilance Activities) uoči njihova odlaska u područje aktivnosti u Mađarskoj.

Susretu je nazočio i glavni savjetnik ministra obrane general-bojnik Željko Živanović, savjetnik ministra obrane za vojna pitanja brigadni general Perica Turalija, direktor Glavnog stožera OSRH general-bojnik Ivica Olujić i zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Boris Šerić.

Ministar Banožić poručio je pripadnicima kontingenta da je njihova odluka za odlazak u ovu misiju konkretan pokazatelj hrvatske opredijeljenosti za čuvanje i obranu zajedničkih vrijednosti Sjevernoatlantskog saveza i svih civilizacijskih vrijednosti.

“Nitko nije računao da ćemo na tlu Europe ponovno imati situaciju koja će dovesti do ratnog stanja i koja će promijeniti mnoge stvari i u Hrvatskoj vojsci. I sam kontingent kojem pripadate i misija u koju idete prije svega je odraz jačanja NATO saveza,” rekao je ministar te istaknuo kako je glavna tema na svim NATO-ovim ministarskim sastancima jačanje Saveza u ovom izazovnom vremenu.

Ministar je pripadnicima kontingenta zaželio sreću i uspjeh u izvršavanju zadaća te poručio da je uvjeren kako će svojom profesionalnošću i ljudskim pristupom još jednom potvrditi da se na pripadnice i pripadnike Hrvatske vojske naši prijatelji i saveznici uvijek mogu osloniti.


NATO-ove borbene grupe u središnjoj i jugoistočnoj Europi, u Mađarskoj, Slovačkoj, Rumunjskoj i Bugarskoj, pod nazivom aktivnosti ojačane budnosti, uspostavljene su u cilju daljnjeg jačanja savezničkog postava odvraćanja i obrane te sposobnosti kolektivne obrane.

Hrvatski kontingent sudjelovat će u aktivnosti ojačane budnosti NATO-a u okviru Borbene grupe pod vodstvom Mađarske, na temelju Odluke Hrvatskog sabora od 11. ožujka 2022. godine. U skladu s navedenom Odlukom, u područje aktivnosti u Mađarsku u 2022. i 2023. godini upućuje se do 70 pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske, uz mogućnost rotacije.

Prvi hrvatski kontingent ima 60 pripadnika, a čini ga stožerno osoblje, Vod Vojne policije, Tim specijalnih snaga, Taktički tim za civilno-vojnu suradnju, Tim za uklanjanje eksplozivnih naprava, Medicinski tim i Nacionalni element potpore. Pripadnici se upućuju s pripadajućim naoružanjem, opremom i vozilima.

Tekst i foto Martina Stanković