Ivan Klaić-Miko

Miko je bio medicinski tehničar, hrvatski branitelj koji je u najtežim vremenima Domovinskog rata svoju domovinu branio predano pomažući bolesnima i ranjenima u bolnici u Lipiku

Minobacačkim granatama koje su zatutnjale po gradu u svitanje 19. kolovoza 1991. započeo je rat u Lipiku. Od tog dana granate su padale na civilne objekte po cijelom gradu, na dječji dom, kuće, školu, ergelu, crkvu, na bolnicu. Za zdravstvene djelatnike u lipičkoj bolnici bilo je to posebno teško vrijeme. Bolesnike koji su se zatekli u bolnici, među kojima je bilo mnogo nepokretnih, trebalo je i dalje njegovati, zaštititi od napada te evakuirati iz grada. Istodobno, u sve su većem broju pomoć u bolnici tražili ranjenici, branitelji i civili. U vremenu u kojem nije bilo vode, struje, lijekova, telefona, sanitetskog vozila, medicinskih pomagala ni opreme – zdravstveni djelatnici, medicinske sestre i tehničari iz Specijalne bolnice Lipik zbrinuli su više od 150 ranjenika. Među onima koji su pomažući unesrećenima pomicali granice mogućeg bio je i Ivan Klaić-Miko.

Poginuo je u jednom od neprijateljskih napada, 4. listopada 1991. godine.

Njegovi kolege, medicinske sestre i tehničari iz Domovinskog rata, 25 su godina kasnije, u listopadu 2016. u Lipiku organizirali simpozij Da se ne zaborave devedesete: “Ivan Klaić-Miko”. U Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju u Lipiku tad je postavljena reljefna spomen-ploča u znak sjećanja na poginulog hrvatskog branitelja medicinskog tehničara Ivana Klaića-Miku na kojoj piše: “U vječni spomen dragom kolegi, medicinskom tehničaru koji je volio svoj poziv i domovinu za koju je nesebično dao svoj život. Čuvat ćemo uspomenu na tvoj lik i djelo. Kolegice i kolege bolnice Lipik”.

Ivanu Klaiću-Miki posmrtno je dodijeljeno priznanje Grada Lipika za dugogodišnji humanitarni rad i rad na području zdravstvene njege.

Tekst I foto  Lada Puljizević