Izaslanstvo Vojne akademije “G. S. Rakovski” u posjetu HVU-u

Izaslanstvo Vojne akademije “G. S. Rakovski” iz Bugarske boravi od 1. do 6. ožujka u posjetu  Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman”. U izaslanstvu je nastavnik Zapovjedno- stožerne škole brigadir dr. sc. Petar Marinov i koordinator za program Erasmus+ prof. Miroslav Dimitrov.

Brigadir Marinov održao je prvog dana posjeta polaznicima 22. naraštaja Ratne škole “Ban Josip Jelačić” predavanje Nacionalna i vojna moć moderne države (National and Military Power of the Modern State). Polaznicima 28. naraštaja Zapovjedno-stožerne škole “Blago Zadro” održao je predavanje Osnove antiterorizma, protuterorizam, posebnosti i radikalizacija i europski i NATO-ovi odgovori (Basics of Anti-terorism, Counter-Terorism, Specifics of Radicalization and European and NATO activities).

Akademija “G. S. Rakovski” najstarija je i najuglednija vojnoobrazovna ustanova u Bugarskoj, s kojom je HVU sklopio 2019. godine sporazum o suradnji. Izaslanstvo će se tijekom boravka upoznati s radom, kapacitetima i programima koji se provode na HVU-u te će se susresti s akademskim osobljem Sveučilišta u Zagrebu i dogovoriti daljnju suradnju.

Hrvatsko vojno učilište od 2018. intenzivno unapređuje međunarodnu suradnju, posebice u dijelu koji se odnosi na njezin akademski aspekt, a uključeno je i u Erasmus+, najveći program Europske unije za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport.

Tekst: Zdravko Lovašen

Foto: Marija Sever, Dražen Volarić