Izraelski predsjednik posjetio hrvatske protupožarne snage

Letačke posade 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, koje od 25. studenog s dvama Canadairima CL-415 sudjeluju u gašenju požara u Državi Izraelu, 27. studenog posjetio je i pozdravio izraelski predsjednik Reuven Rivlin. I ovaj put odano im je priznanje i izražena zahvalnost izraelskog naroda i najviših državnih vlasti za iznimnu ulogu hrvatskih zračnih snaga u gašenju velikih požara na području Izraela.
U obraćanju predstavnicima međunarodnih protupožarnih snaga koje su pristigle u Izrael, predsjednik Rivlin rekao je kako se upravo vratio iz Natafa koji je stradao u požarima, a čiji su stanovnici puni zahvalnosti za letačke posade jer nitko nije ozlijeđen. “U ime izraelskog naroda zahvaljujem vam odsrca na hrabrosti i velikodušnosti. Svoju ću zahvalnost uputiti i vašim državnim čelnicima koji su bez oklijevanja odgovorili na naš poziv za pomoć. Pokazali ste što je pravo i iskreno prijateljstvo, dosad ste bili heroji u svojim zemljama, a sad ste heroji u našoj zemlji. Svatko je od vas ostavio svoju obitelj, dom i zemlju, ukrcao se u zrakoplov i u kratkom vremenu pružio svoju ruku pomoći u spašavanju života, a vaša ljubav prema čovječanstvu nema granica,” poručio je predsjednik Rivlin.
U Izraelu su trenutačno angažirane protupožarne zračne snage iz Hrvatske, Grčke, s Cipra, iz Italije, Turske, Rusije, SAD-a, Ukrajine, Azerbajdžana, Francuske, Španjolske i Rumunjske.
Zapovjednik Protupožarne eskadrile i hrvatskih snaga u Izraelu pukovnik Davor Turković rekao je kako je susret protekao u prijateljskom ozračju i još se jednom moglo osjetiti koliko Izrael cijeni brzu i učinkovitu reakciju hrvatskih protupožarnih snaga. “Još je jednom naglašena iznimna uloga hrvatskih snaga u gašenju požara, a ponajviše brzina dolaska hrvatskog kontingenta jer se od poziva pa do pristizanja sve odigralo praktički unutar 24 sata. Bez obzira na udaljenost između Izraela od Hrvatske, bili smo među prvima koji su počeli pružati pomoć u gašenju požara iz zraka,” istaknuo je pukovnik Turković. Hrvatske zračne snage krenule su nakon susreta s predsjednikom Rivlinom u izviđanje sjevernog područja Izraela te su nastavile gasiti preostale požare i prostore koji još izdimljavaju. Ostvarile su pritom osam sati naleta i izbacile 12 tona vode. U protekla su tri dana hrvatske zračne snage ukupno provele 31 sat u zraku i pritom izbacile oko 270 tona vode na požarišta.
Iako su aktivni požari ugašeni, na pojedinim lokacijama još uvijek izbijaju požari manjeg intenziteta. Jutros je već u 6:00 sati hrvatski Canadair poletio u akciju gašenja. Odluku o pružanju humanitarne pomoći upućivanjem dvaju Canadaira HRZ-a i PZO-a u Državu Izrael donijela je Vlada RH 23. studenog 2016., na prijedlog potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića, nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanyahu zatražio pomoć.

Marinko Karačić
Foto: HRZ i PZO