Izvršena primopredaja opreme iz donacije SAD-a Republici Hrvatskoj

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević, veleposlanica Sjedinjenih Američkih Država u RH Julieta Valls Noyes i zamjenik načelnika Glavnog stožerA Oružanih snaga RH general- pukovnik Drago Matanović nazočili su u ponedjeljak, 6. studenoga 2017. godine, u vojarni “Croatia” primopredaji i prezentaciji inženjerijske opreme i taktičkog sustava za pročišćavanje vode iz donacije Vlade SAD-a Republici Hrvatskoj.
Donirana oprema bit će raspoređena u postrojbe Oružanih snaga RH, Satniju za opću inženjerijsku potporu Inženjerijske pukovnije Hrvatske kopnene vojske te u Bojnu za opću logističku potporu Zapovjedništva za potporu, a riječ je o kopaču-utovarivaču i dva teretna motorna vozila te dva sustava za pročišćavanje vode.
Ovom prigodom ministar obrane Damir Krstičević rekao je kako su ove donacije još jedan dokaz odlične suradnje i strateškog partnerstva Republike Hrvatske s SAD-om. “Ovim važnim donacijama Sjedinjene Američke Države pomažu u jačanju sposobnosti svojih partnera i saveznika za doprinos operacijama potpore miru u svijetu. Osim unapređivanja sposobnosti Hrvatske vojske u UN misiji, naš strateški parter pružio nam je još jednu vrijednu donaciju – pročišćivač voda koji će poboljšati sposobnosti Hrvatske vojske za pomoć civilnoj zajednici u vrijednosti od milijun dolara, a riječ je o sustavu koji omogućava pročišćavanje vode u bilo kojim uvjetima”, rekao je Krstičević.
Ministar Krstičević na kraju je poručio kako Republika Hrvatska iznimno cijeni pomoć SAD-a koja je pružena kroz donacije opreme i naoružanja, izobrazbu i obuku, strateški prijevoz u međunarodne misije i operacije te kroz ostale oblike obrambene suradnje.
Veleposlanica SAD-a Julieta Valls Noyes izrazila je zadovoljstvo odnosima SAD-a i Hrvatske: “Moram naglasiti kako je Republika Hrvatska izrazito važan strateški partner SAD-a u regiji, vi ste ključni partner NATO-a u očuvanju mira i stabilnosti u ovom djelu Europe. Vjerujem kako će donirana oprema dugoročno unaprijediti vaše oružane snage, ali i pomoći u suočavanju s prirodnim katastrofama, čemu smo mogli svjedočiti posljednjih mjeseci, i ponosni smo što vam u tome možemo pomoći”, poručila je Valls Noyes.
Tijekom 2017. godine za opremanje inženjerijske satnije za UN, iz Global Peace Operations Initiative programa Vlade SAD-a Republici Hrvatskoj je donirana sljedeća inženjerijska oprema: dozer, kombinirka – kopač-utovarivač, agregat 20 kW s prikolicom (4 kom.), agregat 120 kW – kontejner, kuhinja terenska (za 600 ljudi), kamion samoistovarivač (6 kom.), vozilo HMMWV (3 kom.). Od navedene opreme Oružane snage RH su preuzele kopač-utovarivač i dva teretna motorna vozila, čija je vrijednost 462 000 američkih dolara i predstavlja prvi dio od ukupno 3,5 milijuna američkih dolara, odobrenih kao potpora SAD-a hrvatskom doprinosu UN snagama za naredne misije.
Također, Vlada SAD-a je iz fonda Expeditionary Capability Fond – ECF, kao posebnog oblika Foreign Military Fond – FMF (2 jedinice/uređaja/sustava), Hrvatskoj donirala taktički sustav za pročišćavanje vode u ukupnoj vrijednosti milijuna američkih dolara, koji omogućava pročišćavanje vode u bilo kojim uvjetima te direktno podupire sposobnosti MORH-a za pomoć civilnoj zajednici u saniranju posljedica prirodne katastrofe. Njegova namjena je uklanjanje otopljenih tvari, kemikalija i krutih čestica iz kemijski, biološko i nuklearno kontaminirane slatke i morske vode na razinu kvalitete prihvatljive za ljudsku konzumaciju. To se postiže filtriranjem, obrnutom osmozom (ovim procesom proizvede se oko 95 litara pitke vode od svakih 190 litara sirove vode) i tretiranjem vode s odabranim kemikalijama.
Američka potpora ključna je za razvoj hrvatskih obrambenih sposobnosti i kroz donacije i druge oblike potpore, a do sada iznosi oko 500 milijuna američkih dolara.
Ovom prigodom, ministar Krstičević i veleposlanica SAD-a Valls Noyes obišli su i novouređeni restoran u vojarni “Croatia”, koji je obnovljen projektom rekonstrukcije i uvelike će pridonijeti podizanju standarda života i rada pripadnika Oružanih snaga RH.

Foto: MORH/ M. Čobanović